Oversigt

Seneste nyt

De nye pengesedler bliver nok ikke de sidste

Selv om brugen af kontanter er langt mindre i dag, end den har været tidligere, arbejder Nationalbanken alligevel på en ny serie pengesedler, som skal udkomme i 2028 og 2029.

Og spørgsmålet er, om det bliver de sidste nogensinde - i og med at digitale betalinger har taget over som danskernes foretrukne betalingsmiddel.

Niels Kaas, der er hovedkasserer i Nationalbanken, tror ikke, at det bliver tilfældet.

- Vores analyser viser, at der både er brug for kontanter i dag og i fremtiden. Derfor tror jeg også, at der vil være behov for pengesedler fremover, og vi skal nok lave de sedler, der er brug for, siger han.

Han forklarer, at 10 procent af de betalinger, der foretages i dag, er fysiske, og 90 procent af dem drejer sig om et beløb på under 500 kroner.

- Det er også en af årsagerne til, at vi fremover ikke laver tusindkronesedler. Behovet er der simpelthen ikke længere, siger han.

Når det overhovedet er nødvendigt at skifte pengesedlerne ud, handler det mest af alt om sikkerhed. Falskmøntnerne udvikler hele tiden nye teknikker til at kopiere de eksisterende pengesedler, og derfor handler det hele tiden om at være et skridt foran udviklingen.

I forbindelse med tilblivelsen af de nye sedler inviterer Nationalbanken alle danskere til at give deres mening til kende i forhold til de motiver, der skal optræde på sedlernes for- og bagside.