I Danmark er stoffet THC fra cannabisplanten et ulovligt euforiserende stof.
Alligevel bliver der lige nu solgt massevis af kunstige efterligninger - helt åbenlyst og lovligt - også selvom de fleste af dem kan give en rus, der minder om det ulovlige THC.
Alene i 2024 er der dukket flere og flere produkter op:
- Der er mange flere produkter med THC-afarter i, end der nogensinde har været. Det er ret nyt, siger Tore Forsingdal Hardlei, der er kemiker på Institut for Retsmedicin i Aarhus, som analyserer de produkter, som politiet løbende beslaglægger.
De nye stoffer på markedet går under navne som THC-B, THC-JD, THC-V og THC-H. De er fremstillet gennem kemisk manipulation og kendetegnes som syntetiske cannabinoider.
Jeg synes, det er meget problematisk, fordi vi kender ikke virkningen
Lige nu er de lovlige, fordi hvert enkelt stof skal risikovurderes, før det kan føjes til listen af ulovlige stoffer.
Et problem, som Sundhedsstyrelsen er meget opmærksom på:
- Vi har set en del af dem, og der kommer jo stadig flere, og det er nogle gange rigtig svært at følge med i forhold til at få vurderet dem og indstillet dem til at få dem forbudt, siger Niels Sandø, enhedschef i enheden Forebyggelse og ulighed, til TV 2 Kosmopol.
Sundhedsstyrelsen har derfor sat gang i et initiativ, så hvert enkelt nye stof ikke skal vurderes hver gang:
- Vi prøver at se, om vi kan lave et gruppevist forbud, hvor vi ligesom tager dem alle sammen på en gang, siger Niels Sandø.
Om og hvornår det eventuelt vil ske, at alle kemiske THC-afarter kan gøres ulovlige, ved man dog ikke. Sundhedsstyrelsen er opmærksomme på stofferne THC-B og THC-JD, som man er i gang med at risikovurdere i skrivende stund.
Kan være stærkere end ulovlig THC
Der er stor forskel på, hvor potente de nye THC-stoffer er.
- Nogle af dem er sandsynligvis mindre potente end THC. Altså man skal ryge en større mængde af det for at få den samme effekt, som man ville få, hvis man røg THC. Men nogle af dem, for eksempel THC -B og THC -JD, er faktisk mere potente end THC, fortæller Tore Hardlei fra Institut for Retsmedicin.
Selvom de kemisk fremstillede stoffer er lovlige indtil videre, så bør man holde sig fra dem, lyder det fra en af landets førende misbrugseksperter:
- Jeg ville ikke turde at begynde at bruge sådan nogle stoffer. Det er rent hasardspil, siger Henrik Rindom, der er overlæge med et indgående kendskab til rusmidler.
- Jeg synes, det er meget problematisk, fordi vi kender ikke virkningen - den konkrete virkning. Vi kender slet ikke bivirkningerne, og vi aner ikke, hvordan de her stoffer virker i samspil med måske andre rusmidler, siger Henrik Rindom.
TV 2 Kosmopol har været i kontakt med Giftlinjen, der fortæller, at de ser en stigning i henvendelser, hvor man mistænker at borgere har indtaget syntetiske cannabinoider.
- Effekten efter indtagelse er uforudsigelig, effekten er ofte mere intens end efter indtagelse af cannabis og indtagelsen er dermed risikofyldt. Nogle ringer til Giftlinjen, da de er blevet overrasket over, hvor potente stofferne kan være. Vi har eksempler på tilfælde, hvor personer er blevet svært hallucineret eller ukontaktbare, skriver Dorte Fris Palmqvist der er overlæge på Anæstesiologisk Afdeling Z, også kendt som Giftlinjen.
Superhash i kiosken
Den midlertidige lovlighed åbner i praksis for en mulighed, som nogle sætter hårdt ind på at udnytte.
For eksempel er vi stødt på et tilsyneladende dansk varemærke, der sælger produkter som indeholder THC-S.
THC-S er ifølge varemærket selv ikke et nyt stof, men et produktnavn for en blanding af stofferne THC-JD og THC-H. To stadig lovlige semi-syntetiske cannabinoider.
De sælger færdigrullede joints og lignende produkter med navne som Superhash og Kush, og produkterne kan findes i kiosker spredt ud over hele hovedstadsområdet.
- Man vil gøre hvad som helst for at lave penge på det her. Fordi der er et kundegrundlag. Der er kunder, der godt vil købe det, siger Henrik Rindom.
Modstand mod syntetiske stoffer
- Jeg synes det er skræmmende, og jeg synes det er dybt problematisk, at man kan købe den slags ting, siger indehaver af cannabis-butikken Udonno, Ruben Dag Nielsen.
Vi har eksempler på tilfælde, hvor personer er blevet svært hallucineret eller ukontaktbare
Udonno er én af Danmarks første butikker, der sælger cannabis, som kun indeholder det lovlige og ikke-euforiserende stof CBD. De tager kraftig afstand fra syntetiske cannabinoider, men får stadig kunder i butikken, der efterspørger de her produkter.
- Alle dem der arbejder hos Udonno er meget bevidste omkring det her og er meget imod det. Så når der kommer en kunde ind og spørger, om vi har de produkter, så fortæller vi dem først, hvorfor vi ikke har det. Og vi svarer jo altid bare, at vi sælger cannabis. Ikke syntetiske ting. Og det kommer vi aldrig til.
Er du bekendt med nogen, for eksempel kunder der kommer hos jer, som har prøvet nogle af de her syntetiske cannabinoider, og hvad effekten har været af dem?
- Vi har folk, der kommer ind og spørger ind til det, fordi de både har set det, men også prøvet det. Jeg kan forstå på folk, at det ikke er rart. De får den her sådan lidt psykotiske oplevelse. Og så vidt jeg kan forstå, er mange af dem også brugere af THC, men fordi de ikke kan få det, så søger de et alternativ, fortæller Ruben Dag Nielsen.