Frygt for farlig sygdom får antallet af vacciner til at eksplodere

Andelen af borgere i hovedstadsområdet, der blev vaccineret mod den flåtbårne TBE-virus steg markant i 2023. Og der har i april i år været større efterspørgsel på vaccinen end nogensinde før, lyder det fra Danske Lægers Vaccinations Service.

Borgere i hovedstadsområdet søgte i stor stil mod vaccinationscentre og apoteker for at blive vaccineret mod TBE-virus i 2023.

Det viser en opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI), som blev udgivet ved udgangen af 2023.

TBE-virus fra flåter har været kendt på Bornholm de seneste 50 år, men i 2019 blev der for første gang konstateret et tilfælde i Tisvilde Hegn i Nordsjælland.

Tick Borne Encephalitis (TBE)

  • Tick Borne Encephalitis (TBE) er en virusinfektion i hjernen og rygmarven, som kan overføres ved bid af en skovflåt, der er inficeret med virusset

  • TBE forekommer i Skandinavien, Centraleuropa, Baltikum, Rusland, Sibirien og på Balkan

  • Der findes ingen specifik behandling af sygdommen, men i langt de fleste tilfælde går den over af sig selv

  • Kun ca. én ud af ti til tolv af dem, som smittes med TBE-virus udvikler hjernebetændelse

  • Omkring 35 procent af de patienter, som får alvorlige indlæggelseskrævende symptomer med hjernebetændelse, får permanente senfølger med koncentrationsbesvær, høretab, problemer med balancen og lammelser

  • Dødeligheden er lav

  • Der findes en effektiv vaccine mod TBE, men det vigtigste er at beskytte sig mod at blive bidt af flåter

Kilde: Sundhed.dk og SSI

Opgørelsen fra SSI viser, at det siden 2016 har været på Bornholm, at flest borgere i forhold til indbyggertal er blevet vaccineret mod den alvorlige virus, der kan give hjernebetændelse.

Men i 2023 blev flere borgere vaccineret mod TBE-virus i både København, Københavns Omegn og i Nordsjælland. Særligt i Nordsjælland eksploderede antallet af vaccinationer fra lidt mere end 500 i 2022 til omkring 2.000 vaccinationer per 100.000 indbyggere i 2023.

Samtidig er antallet af vaccinationer i København og Københavns omegn mere end fordoblet.

Udvikling i antal vaccinerede.
Udvikling i antal vaccinerede.
Foto: Statens Serum Institut

SSI oplyser til TV 2 Kosmopol, at der på landsplan blev givet 89.148 doser i 2023 - det er cirka tre gange så mange som et normalt årligt forbrug.

Har spredt sig

I sommeren 2023 kom det frem, at flåter med TBE-virus havde spredt sig i det sammenhængende skovområde fra Tisvilde Hegn og helt ned til Hareskoven og Hørsholm. Ved årsskiftet stod det klart, at der i 2023 var 12 tilfælde af smitte med TBE-virus mod fem året før.

Samtidig slog SSI fast, at der er 11 kommuner i landet, hvor skov- og naturområder er udpeget til at være TBE-risikoområder. Foruden Bornholm er der tale om 10 nordsjællandske kommuner, hvor i alt 480.000 borgere vurderes at bruge skov- og naturområder regelmæssigt:

  • Lyngby-Taarbæk
  • Allerød
  • Fredensborg
  • Furesø
  • Gribskov
  • Halsnæs
  • Helsingør
  • Hillerød
  • Hørsholm
  • Rudersdal
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Samlet set har der siden 2020 været smittetilfælde i Tisvilde Hegn, Asserbo, Gribskov, Tokkekøb Hegn, Ravnsholt Skov, Allerød, Hørsholm og Hareskoven i hovedstadsområdet. Derudover har der været tilfælde på Bornholm og enkelte på Sydsjælland.

Øget efterspørgsel

Efterspørgslen efter vaccine mod TBE-virus ser ud til bare at fortsætter i 2024. I Danske Lægers Vaccinations Service oplever man således i øjeblikket “en meget stor efterspørgsel” på vaccine mod TBE-virus, lyder det fra Group CEO, Tanja Sølvkjær.

- Den er større end nogensinde før, og i april måned har der været ekstra travlt, siger hun til TV 2 Kosmopol.

Danske Lægers Vaccinations Service har 47 klinikker på tværs af landet og vaccinerede i 2023 25.000 borgere mod TBE-virus. I år har man indtil videre vaccineret 11.550 personer - det er tre en halv gange flere vaccinationer sammenlignet med samme periode sidste år. 75 procent af vaccinationerne er foretaget på sjællandske klinikker.

Hvem anbefaler Statens Serum Institut vaccineres mod TBE-virus - og hvad koster det?

Vaccination

  • Færdes man jævnligt i et kendt risikoområde uden for stier i vegetation, hvor rådyr, og dermed koncentrationen af flåter med potentiel TBE-smitte er høj, kan man overveje at lade sig vaccinere. Det kan eksempelvis være jægere, campere, svampesamlere, orienteringsløbere og skovarbejdere.

  • SSI vurderer fortsat, at de primære risikoområder i Danmark er på Bornholm og Tisvilde Hegn og omegn.

  • SSI følger udviklingen i de mulige nye mikrofoci andre steder i Nordsjælland tæt og vil løbende melde eventuelt udvidede vaccinationsanbefalinger ud.

  • Det er dog vigtigt at vide, at vaccination heller ikke giver 100 procent beskyttelse.

Kilde: SSI

Pris

  • Hos Danske Lægers Vaccinations Service koster en vaccine 525 kroner per dose for voksne (man skal have tre doser). Dertil kommer et grundhonorar på 175 kroner per konsultation.

  • Hos apoteket koster én dose 594 kroner, oplyser apoteker ved Frederikssund Apotek, Lise Larsen

De fleste efterspørger vaccinationer, fordi de enten skal rejse til eksempelvis Sverige eller fordi de skal ud i naturen i Danmark, lyder forklaringen.

- Vi ser en øget efterspørgsel i de områder, hvor der er højere koncentration af smittetilfælde, siger Tanja Sølvkjær til TV 2 Kosmopol.

Det er også muligt at blive vaccineret mod TBE-virus på apoteket, men Apotekerforeningen oplyser, at man ikke aktuelt har mulighed for fortælle om antallet af vaccinationer.

På Frederikssund Apotek bliver der dog stukket løs med TBE-vaccine for tiden, oplyser apoteker og vaccinatør, Lise Larsen.

- Efterspørgslen er klart stigende. Sidste år kunne vi også fornemme det, da der var medieomtale af TBE-virus, siger Lise Larsen.

Hun oplyser, at mange efterspørger vaccinen i foråret for at være klar til at drage ud i naturen i løbet af sommeren. Sidste år vaccinerede apoteket i Frederikssund fire i april måned. Indtil videre har Lise Larsen og kollegerne stukket 38 alene i april i år.

Hun oplever også, at det kan være svært at skaffe vaccinationer nok.

- Vi har lidt problemer med det, det er ikke helt godt, siger hun.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

De rigtige skal vaccineres

I SSI er afdelingslæge og afsnitsleder Peter Henrik Andersen positiv over for at flere bliver vaccineret, “hvis det er de rigtige, der bliver vaccineret.”

- Hvis man færdes jævnligt i skovene, hvor der er påvist flåter med TBE-virus - og hvis man går i krat og vegetation uden for stierne - så kan det være relevant at overveje, om man skal lade sig vaccinere, siger Peter Henrik Andersen til TV 2 Kosmopol.

Er du et sted med mange flåter bør du:

  • Dække kroppen med tøj (bukser, lange ærmer, sokker, støvler)

  • Anvende DEET-holdigt myggebalsam på tøj og bar hud

  • Fjerne flåten så hurtigt som muligt, hvis du bliver bidt (se mere nedenfor)

  • Undersøge dig selv for flåter hyppigt

Kilde: Sundhed.dk

Det gælder både for folk, der bor i kommuner med risikoområder og for eksempelvis borgere i København, der kan have sommerhus i Tisvilde. Det er dog altid en god idé at tale med sin læge om behovet for vaccination, lyder det fra Peter Henrik Andersen.

Han mener også, at vaccinationssteder har forpligtigelse til at sikre, at det kun er borgere i reel risiko, der lader sig vaccinere.

- Jeg håber, at de fleste klinikker kun vaccinerer, hvor det giver faglig mening. Men der er tale om et køber og sælger-forhold, så du kan jo bare købe dig til det, siger Peter Henrik Andersen.

I Danske Lægers Vaccinations Service understreger Tanja Sølvkjær, at man følger de vurderinger, der ligger fra SSI.

- Vi fortæller, hvad anbefalingerne og risikoprofilen er, og så kan folk træffe en beslutning på det bedst mulige grundlag. Men hvis man ønsker at blive vaccineret, så bliver man det, siger Tanja Sølvkjær. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik