Lange fingre: Cykeltyverier i København er på højeste niveau i ni år

I hele landet blev der stjålet flere cykler i år end sidste år. Og i København er der ikke blevet stjålet flere cykler i ni år.

Mange har prøvet at gå ud ad døren og finde ud af, at de pludselig skal finde en anden måde at komme på arbejde på, fordi cyklen er væk.

Og endnu flere oplevede det i år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

På landsplan blev der i andet kvartal i år registreret 13.624 cykeltyverier. I samme periode i 2022 var tallet 11.801.

Stigningen ses også i Region Hovedstaden, hvor der i andet kvartal af 2023 blev registreret 7.850 cykeltyverier. I samme periode i 2022 var det tal 6.872.

Københavnerne mister atter flere cykler

Vi skal helt tilbage til andet kvartal i 2016, før der var registreret flere cykeltyverier end i år både på landsplan og i regionen.

I København, hvor cyklen er et af de foretrukne transportmidler blandt borgerne, er der også sket en stigning efter nogle år, hvor tendensen ellers var for nedadgående.


Her skal vi helt tilbage til 2014, før der var registreret flere cykeltyverier end i år - her blev der i andet kvartal registeret 4.740 cykeltyverier. I andet kvartal af 2023 blev der registreret 4.698 cykeltyverier. I 2022 var det tal 3.983.

Nederst i artiklen finder du en liste over cykeltyverier fordelt på kommuner.

Hos brancheorganisationen Forsikring og Pension ærgrer det underdirektør Pia Holm Steffensen, at antallet af cykeltyverier er steget.

- Vi synes, at det er rigtig ærgerligt, at vi ikke bare ser en stigning, men en voldsom stigning. Vi har en teori om, at det skyldes, at mange igen tager cyklen efter coronakrisen, hvor de ellers opholdt sig derhjemme, siger hun og fortsætter:

- Vi er nødt til at få taget hånd om problemet, fordi det skal være attraktivt for københavnerne at tage cyklen frem for bilen, og det er det ikke, hvis man ikke ved, om cyklen stadig står der om morgenen.

Efterlyser et digitalt stelnummer

Hun peger på, at den gennemsnitlige erstatning for en stjålet cykel steg fra 3.969 kroner i 2021 til 6.195 kroner i 2022. Og blandt andet derfor mener brancheorganisationen, at der skal indføres et digitalt stelnummer, der sidder under malingen på cyklen og kan aflæses med en smartphone.

quote Hvis man nemt kan tjekke om den brugte cykel, der er til salg, i virkeligheden er stjålet, så gør man jo livet som cykeltyv sværere

Pia Holm Steffensen, underdirektør i Forsikring og Pension

- Dyre cykler er sjældent stjålet til eget brug – de blive solgt videre, så hæleren er lige så skyldig som stjæleren. Men hæleren kan være i mere eller mindre god tro. Så hvis man nemt kan tjekke om den brugte cykel, der er til salg, i virkeligheden er stjålet, så gør man jo livet som cykeltyv sværere, siger Pia Holm Steffensen.

Samtidig foreslår Forsikring og Pension, at loven skal ændres, så politiet får mulighed for at standse en cykel og kontrollere, om den er meldt stjålet i politiets register. Det må politiet nemlig ikke, som loven er i dag.

Lad cyklen overnatte indendørs

Men der er også tiltag, man selv kan gøre som cykelejer, for at gøre det sværere for tyven at få fingrene i jernhesten.

- Man skal altid låse sin cykel med en godkendt lås, og så kan man eventuelt også vikle en ekstra kædelås om hjul og stel. De dyre cykler skal helst ikke efterlades udendørs, og generelt er det en god idé at stille sin cykel i en kælder eller et aflåst skur, hvis man har mulighed for det, siger Pia Holm Steffensen. 

Mens København tager en førsteplads på det totale antal stjålne cykler, så er det kommunerne Albertslund og Glostrup, der ligger øverst, når man kigger på stigningen i antallet af cykeltyverier. Her er antallet af cykeltyverier steget med henholdsvis 124 procent og 75 procent. 

Se hele listen over antallet af cykeltyverier i andet kvartal af 2022 og 2023 fordelt på kommuner i Region Hovedstaden nedenfor. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik