Lennart døde på en iskold terrasse: Kommunen anklages for at være skyld i hans død

En opsigtsvækkende retssag skal nu afgøre, om Albertslund Kommune var skyld i en plejekrævende borgers død. Sagen er rejst som en krænkelse af menneskerettigheder. Og de pårørende håber, at sagen kan være med til at forhindre, at andre kommuner omsorgssvigter sårbare borgere.


En frostkold morgen, den 3. januar 2019, blev 51-årige Lennart Henriksen fundet død på terrassen ved et rehabiliteringscenter i Albertslund Kommune.

quote Det er en sag om en kommune, der ikke har passet på en borger, og derfor været skyldige i, at han døde.

Mads Pramming, Advokat

Han havde ligget hjælpeløs i omkring fire timer, inden han blev fundet kold og livløs med sår på hænder og i ansigtet.

Lennart Henriksen var så svækket og syg, at han skulle være under konstant kommunalt opsyn. Alligevel døde han alene på terrassen.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Det var på terrassen her ved rehabiliteringscenteret i Albertslund Lennart Henriksen blev fundet.
Det var på terrassen her ved rehabiliteringscenteret i Albertslund Lennart Henriksen blev fundet.
Foto: Espen Slavensky - TV 2 Kosmopol

Lennart Henriksens død virker umiddelbar meningsløs. Men nu, fire år senere, kan den måske sikre, at andre sårbare mennesker får den hjælp, som de har krav og behov for. Det håber de pårørende. 

En vigtig retssag kører netop nu i byretten i Glostrup. Albertslund Kommune står anklaget for at være i skyld i, at den omsorgskrævende borger døde i deres varetægt. Sagen kører som en sag om krænkelse af Retten til Liv i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

I anklageskriftet står der blandt andet:

"Albertslund Kommune ikke har gjort, hvad der med rimelighed kan forlanges for at imødegå risikoen for Lennart Henriksens liv og helbred. Tilsidesættelse af handlepligten indebærer en selvstændig krænkelse af Menneskerettighedskonventionen og dermed et grundlag for erstatning eller godtgørelse," skriver advokatfirmaet Ehmer Pramming Advokater i anklageskriftet.

- Det er en principiel sag om en kommune, som ikke har passet på en borger og derfor er skyld i, at han døde. Det er en menneskeretslig sag om en stat, som har slået en borger ihjel, siger advokaten Mads Krøger Pramming, som fører sagen for Lennart Henriksens pårørende.

Retssagen er en erstatningssag på 421.911 kroner, som Lennart Henriksens efterladte har rejst, for at forhindre, at noget lignende skal ske for andre "Lennarter" i Danmark.

- Det er lige meget med pengene. Det eneste, jeg tænker på, er, at det skal fastslås, at folk skal behandle hinanden ordentligt. Der mangler omsorg for syge mennesker ude i kommunerne. Jeg vil bare gerne vinde for syge menneskers skyld, siger Lennart Henriksens mor, Marianne Henriksen, da TV 2 Kosmopol møder hende hos familiens advokat i Københavns nordvestkvarter.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Lennart Henriksens mor og søster synes det er vigtigt, at det bliver vurderet, om hendes brors menneskerettigheder er blevet krænket.
Lennart Henriksens mor og søster synes det er vigtigt, at det bliver vurderet, om hendes brors menneskerettigheder er blevet krænket.
Foto: Espen Slavensky - TV 2 Kosmopol

Lennart Henriksens søster, Louise Henriksen, har stadig svært ved at forstå, hvordan det kunne gå så galt.

- Det var åbenlyst for alle omkring ham, at han havde brug for hjælp. Vi råbte op mange gange. De forskellige bosteder, hvor Lennart boede, råbte op. Hans læge råbte op. Men alligevel fik han ikke den nødvendige hjælp. Det er jo en sorg for os som familie at vide, at han har ligget hjælpeløs der og haft brug for hjælp, siger Louise Henriksen.

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

Advokatundersøgelse kritiserede kommunen

Da Lennart Henriksen døde i 2019, dækkede TV 2 Kosmopol sagen. 

Efter medieomtalen besluttede Albertslund kommune at lave en advokatundersøgelse af forløbet. Den blev færdig i september i 2020 og slog fast, at der var sket gentagne og grove fejl i Lennart Henriksens sag. 

I advokatundersøgelsen står der blandt andet, at informationer om, hvor syg Lennart Henriksen egentlig var, og hvilke plejebehov han havde, ikke kom frem til de rigtige personer. Og gentagne advarsler om, at den var helt gal med hans helbred, blev overhørt.

Blandt andet forsøgte både Lennart Henriksens familie og hans tidligere bosted forgæves at advare Albertslund Kommune adskillige gange.

Læs mere om advokatundersøgelsens konklusioner i linket herunder:

Derudover havde kommunens medarbejdere begået graverende sagsbehandlingsfejl gennem hele forløbet op til Lennart Henriksens død, og kommunen kunne dermed have forhindret hans død, konkluderede advokatundersøgelsen.

"Undersøgelsen konkluderer derfor, at borgeren har været i live i et tidsrum efter sit fald, og at et mere jævnligt og intenst tilsyn med borgeren, sandsynligvis kunne have forhindret borgerens død," skrev advokatfirmaet Elmann i sin redegørelse.

Efter advokatundersøgelsen undskyldte Albertslunds borgmester, Steen Christiansen (S), forløbet og sagde følgende den. 8. september 2020 til TV 2 Kosmopol:

-  Vi beklager dybt og inderligt. Vi siger undskyld for hele det samlede forløb op til Lennarts død. Vi siger undskyld for forløbet omkring bostederne. Vi siger undskyld for forløbet på kommunens rehabiliteringscenter. Og sidst, men ikke mindst, siger vi undskyld til de pårørende for de helt utilstrækkelige informationer, som de har modtaget igennem hele forløbet, sagde Steen Christiansen.  

Borgmesteren og kommunen har ikke kommentarer til den versende retssag. 

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

Første sag af sin slags

Der har ikke tidligere været rejst andre menneskerettighedssager om voksne, der er døde efter plejesvigt. 

Menneskerettighedskonventionen er dog de senere år kommet i brug flere gange i andre typer erstatningssager. Blandt andet i sager om omsorgssvigtede børn. I de sager er børnene blevet tilkendt erstatning.

- Jeg mener, vi har en god sag, blandt andet på grund af advokatundersøgelsen, som meget klart slår fast, at der begået en række fejl og systematiske lovbrud, og at han sandsynligvis ikke var død, hvis kommunen havde gjort, som de skulle i sagen, siger familiens advokat Mads Krøger Pramming.

Advokaten mener, at sagen kan skabe præcedens, hvis de vinder sagen.

- Det er en sag om en kommune, der ikke har passet på en borger, og derfor været skyldige i, at han døde. Derfor er det en vigtig og principiel sag. Det vil tvinge kommunerne til at prioritere det her område, siger advokaten:

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Ud over at have hjerteproblemer var Lennart Henriksen også psykisk syg. Op til sin død, var han faldet flere gange.
Ud over at have hjerteproblemer var Lennart Henriksen også psykisk syg. Op til sin død, var han faldet flere gange.
Foto: Privatfoto

- Altså, hvis kommuner har meget syge borgere i deres varetægt, så kan de ikke af ressourcemæssige grunde lade være at passe på dem. Det er et wake up call til kommuner om, at, hvis der er nogen, der dør på jeres vagt, så er det altså en menneskerettighedskrænkelse, siger Mads Krøger Pramming fra advokatfirmaet Ehmer Pramming Advokater.

Artikel 2 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention - Retten til Liv.

1. Ethvert menneskes ret til livet er beskyttet ved lov. Ingen må forsætligt berøves livet, undtagen ved fuldbyrdelse af en dødsdom, afsagt af en domstol i tilfælde, hvor der ved lov er fastsat dødsstraf for den pågældende forbrydelse.

2. Berøvelse af livet betragtes ikke som foregået i modstrid med denne Artikel, når den er en følge af magtanvendelse, der ikke går ud over det absolut nødvendige:

a) for at forsvare nogen mod retsstridig overlast;

b) for at iværksætte en lovlig anholdelse eller forhindre flugt fra lovlig forvaring;

c) i retsmæssig foretagen undertrykkelse af fredsforstyrrende optøjer eller opstand.

Kilde: Institut for Menneskerettigheder

Undskyldning, men ingen erstatning

Albertslund Kommunes borgmester, Steen Christiansen (S), har som nævnt tidligere undskyldt for hele forløbet og kommunens omsorgssvigt.

Men da familien efter det tragiske dødsfald rejste et erstatningskrav over for Albertslund Kommune, afviste kommunen at betale erstatning for begravelsesudgifter og godtgørelse for familiens smertelige tab. 

Derfor er sagen nu endt i byretten i Glostrup. 

TV 2 Kosmopol har forsøgt at få en kommentar fra Albertslund Kommune. Men de ønsker ikke at udtale sig om en verserende retssag. De vil først kommentere på sagen, når der er afsagt dom.

Retssagen slutter tirsdag, men der falder først dom om nogle uger.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik