Miljøminister: Vi skal have strømlinet reglerne om kystsikring

Miljøminister Magnus Heunicke lover nu hjælp til de fire kommuner, der tirsdag i et fælles opråb til regeringen krævede hjælp til et ekstremt stort kystsikringsprojekt, der skal beskytte hovedstadsområdet. Han indrømmer, at reglerne er meget komplicerede.

Både finansieringsregler og bureaukrati står i vejen for en effektiv kystsikring i størrelse XXL, der kan beskytte hovedstadens infrastruktur, hundredetusinder af borgere og historiske værdier.

Det er budskabet fra fire borgmestre fra København, Dragør, Tårnby og Hvidovre, som over for TV 2 Kosmopol enslydende retter en larmende kritik og en alvorlig bekymring. 

Borgmestrene beder regeringen om både økonomisk hjælp og regelforenkling, for at kunne komme i gang med det milliarddyre projekt, som skal sikre hovedstadskommuner mod en kommende stormflod.


Miljøminister Magnus Heunicke (S) kommer dem nu i møde og siger til TV 2 Kosmopol:

- Jeg forstår godt de her borgmestre. Og vi skal i gang med at beskytte vores hovedstad. Hovedstaden er en særlig case, for der bor mange, mange mennesker. Og der er selvfølgelig også mange store statslige værdier, som skal beskyttes.

quote Vi skal have lavet et sammenskudsgilde, hvor alle, der får nytte af de indsatser, spytter i kassen.

Miljøminister Magnus Heunicke (S)


Som lovgivningen er nu, så er det grundejerne tættest på vandet, der skal betale, og det kan de slet ikke løfte alene, lyder det fra Tårnbys borgmester:

- Vi skal finde en finansieringsmodel, der er mere solidarisk, hvor vi alle er med til at betale for vores fælles værdier, siger Allan S. Andersen (S) til TV 2 Kosmopol.

Magnus Heunicke indrømmer, at finansieringen er kompliceret:

- Vi skal vi finde ud af, hvordan skal vi finansiere det? Hvordan kan vi lave et sammenskudsgilde, hvor alle, der får nytte af de indsatser, spytter i kassen. Det store arbejde, der skal laves i hovedstaden, skal finansieres af de private og offentlige aktører, der har glæde af det, slår han fast. 

quote Vi skal have strømlinet de her regler.

Miljøminister Magnus Heunicke (S)

Miljøministeren lover også de fire borgmestre, at der skal kigges på en forenkling af myndighedsgodkendelsen. Som det er nu, så skal de fire kommuner, der er direkte berørt af det 50 kilometer lange kystsikringsprojekt, hver især skal sende sende en ansøgning og særskilte projektbeskrivelser, selvom projekter i virkeligheden er indbyrdes afhængige. 

- Vi skal have strømlinet de her regler, siger Magnus Heunicke til TV 2 Kosmopol.  

Teknik- og miljøborgmester i København Line Barfod (EL) er bekymret for tidshorisonten for en løsning.

- Det haster virkelig med at finde en løsning. Ingen ved hvornår den næste stormflod kommer, siger hun. 

Og minder om Københavns ekstra store byrde:

- Vi har enorme mængder vigtig kulturarv, der kan blive ramt, men også økonomiske værdier af en helt uoverskuelig størrelse, der kan risikere at blive oversvømmet.

Line Barfod fremhæver Metroen som noget af det, der virkelig er i risiko for at blive ramt. Under stormen Bodil i 2013 var det blot 10 centimeter fra, at vandet var trængt ned i metrostationen på Christianshavn. 

quote Som samfund har vi ikke fundet ud af, hvordan vi sammen håndterer og finansierer forebyggelsen af stormflodsskader

Dragør Kommunes borgmester Kenneth Gøtterup (K).


Dragørs borgmester deler bekymringen og efterlyser en klar finansieringsmodel:

- Det paradoksale er, at når der først er sket stormflodsskade, så har vi en fælles forsikring til at dække skaderne, men som samfund har vi ikke fundet ud af, hvordan vi sammen håndterer og finansierer forebyggelsen af skaderne, siger Dragørs borgmester Kenneth Gøtterup (K).

Til næste sommer er den 10 millioner kroner dyre forundersøgelse færdig, men allerede nu står det klart, at en strækning på omtrent 50 kilometer fra Avedøre i syd og hele vejen rundt om Amager, Lynetteholm, Nordhavn og Svanemøllen skal sikres. 



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik