Oversigt

Seneste nyt

Millioner af cigaretter beslaglagt ved grænserne

Med et godt sug i lungerne kan en rutineret ryger gøre kål på en smøg på fem minutter. Og selv i det tempo ville det tage mere end 31 års rygning i døgndrift at inhalere alle de cigaretter, som tolderne beslaglagde i fjor.

Ved landets grænser tilbageholdt tolderne i 2022 nemlig 3,3 millioner cigaretter, oplyser Toldstyrelsen torsdag i en pressemeddelelse. Dertil kommer et ton vandpibetobak og 627 kilo røgtobak.

- Udenlandsk tobak kan være produceret uden om reglerne og er dermed potentielt endnu mere sundhedsskadeligt, end tobakken i forvejen er, siger kontroldirektør i Toldstyrelsen Michael Lund.

Men det handler ikke kun om sundhed - også om penge. Toldstyrelsen skønner, at den danske statskasse, hvad cigaretterne angår, er blevet snydt for 6,4 millioner kroner i told, moms og afgifter.

Toldstyrelsen beskriver i pressemeddelelsen, at man har haft flere interessante tobaksager i 2022. 

I slutningen af februar blev to rejsende i Københavns Lufthavn eksempelvis stoppet med i alt 100 kilo vandpibetobak, der ikke var betalt told og afgifter af. 

I midten af september blev en rejsende i samme lufthavn standset med 29.800 cigaretter. Og dagen efter blev endnu en rejsende stoppet i lufthavnen med 50.000 cigaretter.

Langt de fleste af de ulovlige cigaretter blev dog tilbageholdt i slutningen af september udenfor hovedstadsområdet. Her fandt tolderne 2,4 millioner cigaretter i en lastbil ved grænseovergangen i Frøslev i Sønderjylland.