Ny barselslov for tvillingeforældre: "Den vildeste lykkefølelse," siger mor til trillinger og tvillinger

For to år siden var Michelle Meier-Morsi med til at stille et borgerforslag om længere barsel til flerlingefamilier. Tirsdag nåede forslaget hele vejen til sidstebehandling i Folketinget, hvor det blev vedtaget som lov.

Michella Meier-Morsi og hendes mand blev forældre til fem børn på tre år:

Først kom der to tvillingepiger. Og så fulgte minsandten tre trillingedrenge.

Alligevel havde forældreparret de samme 52 ugers barsel, som forældre, der har fået ét barn.

Men sådan vil det ikke blive for kommende forældre i Michella Meier-Morsis sted.

Tirsdag sad hun i Folketingssalen på Christiansborg og så hendes borgerforslag om bedre barselsvilkår til tvillingeforældre blive lov.

Fra den 1. maj i år kan tvillingeforældre nemlig se frem til andre vilkår under deres barsel:

26 ekstra ugers orlov med barselsdagpenge, som skal deles mellem de to forældre.

- Hvert år står forældrene til omkring 1000 tvillingepar i en lykkelig men også svær situation. Det har været en vigtig prioritet for regeringen og aftalepartierne at give dem bedre vilkår, lyder der fra beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i en pressemeddelelse sendt ud i forbindelse med lovvedtagelsen.

quote Jeg tror ikke, man forstår, hvor hårdt det er

Michella Meier-Morsi, mor til tvillinger og trillinger

- Den vildeste lykkefølelse

For Michella Meier-Morsi og Mark Morsi er tirsdagens kulmination måske det vigtigste nogensinde - næstefter deres børn.

- Det er den vildeste lykkefølelse. Der har været mange bump på vejen, men nu er vi her, siger Michella Meier-Morsi til TV 2 Kosmopol.

Hun sad nemlig med to nyfødte tvillinger på armen, da hun i 2022 sammen med en anden mor til tvillinger, Josine Elvekjær Hermann, skrev et borgerforslag om 26 ugers udvidet barsel til tvillingefamilier.

- Vi manglede det, da vi fik tvillingerne. Og så fik vi trillingerne og tænkte, at det kunne ikke passe, at intet havde ændret sig. Så vi syntes, vi stod i en unik position, hvor nogen ville lytte til mig, fortæller hun.

Af samme grund markerede tirsdagens transformation fra borgerforslag til lov en forløsning.

- Jeg synes, det er så megafedt. Det er jo en kæmpe demokratisk sejr. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi troet, at det ville ske.

(Artiklen fortsætter efter billedet.) 

Michella Meier-Morsi og Josine Elvekjær Hermann sammen med deres familier på Christiansborg tirsdag.
Michella Meier-Morsi og Josine Elvekjær Hermann sammen med deres familier på Christiansborg tirsdag.
Foto: Privatfoto

Hård start på familielivet

Michella Meier-Morsi og Mark Morsi havde ikke en nem start som forældre.

Første gang, Michella Meier-Morsi fødte, sad hun alene med et tvillingepar efter tre uger, da hendes mand, Mark Morsi, skulle tilbage på arbejde.

- Pigerne var født for tidligt, jeg havde et kejsersnit, der ikke var helet og jeg måtte ikke løfte dem begge. Det var urimeligt og modbydeligt. Det var unødvendigt svært, fortæller hun og tilføjer:

- Det var hjerteskærende at stå med to nyfødte, der havde brug for mig, for jeg kunne ikke være to steder på en gang.

(Artiklen fortsætter efter boksen.) 

Fem børn på tre år

Michella Meier-Morsi fik som 19-årig konstateret Polycystisk ovariesyndrom (PCOS), hvilket betyder, at hun ikke får ægløsning naturligt. Beskeden var, at det ville blive svært for hende at få børn.

Derfor startede hun, sammen med sin mand Mark Morsi, i inseminationsbehandling. Den såkaldte IUI-H-behandling giver flere æg mulighed for at blive befrugtet per cyklus, hvilket giver en let forøget chance for tvillinger.

Efter halvandet års behandling med mange forsøg og en abort, blev Michella gravid med tvillinger, som hun fødte i december 2018.

To år efter genoptog parret IUI-H-behandlingen i håb om en lillebror eller lillesøster til tvillingepigerne. Seks måneder senere blev Michella gravid igen. Denne gang med trillinger.

På trods af de store risici ved trillingegraviditeter, fravalgte parret forsterreduktion og har i dag et sæt sunde og raske trillinger.

Uretfærdighed var kun én af de mange følelser, der fyldte hos Michella Meier-Morsi og hendes mand, da de sad med fem børn og en ifølge dem utilstrækkelig barsel.

Forældreparret var begge hjemme i tre måneder, og så skulle Mark Morsi tilbage på arbejde.

- Jeg tror ikke, man forstår, hvor hårdt det er at skulle stå og se på, at ens barn græder og ikke kunne hjælpe det. Jeg følte en enorm misundelse over for de forældre, der kunne nyde hud-mod-hud og øjenkontakt og give deres børn det, de havde brug for, fortæller hun til TV 2 Kosmopol.

Spørg Os - Formular

_

Og der er ingen tvivl om, at tingene havde været nemmere, hvis de havde haft den nye barselslov, da de selv sad med fem små børn.

- Først og fremmest var jeg sluppet for den stressbelastning, der ramte mig senere. Vigtigst af alt havde det betydet noget for vores børn og for den der følelse af utilstrækkelighed, siger hun.

Til trods for, at Michella Meier-Morsi ikke selv kan nyde godt af den nye lov, håber hun, at den er med til at hjælpe de kommende tvillingefamilier.

- Jeg ville jo aldrig ændre det, hvis jeg kunne. Jeg elsker at have tvillinger og trillinger, og jeg vil ikke være det foruden for noget i verden. Men for de kommende tvillingefamilier betyder det forhåbentligt alt, siger hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik