Populære e-cigaretter sælges tilsat narko: "Mit barn lå bevidstløs med blå læber på sit værelse"

TV 2 Kosmopol kan nu afsløre, at ulovlige e-cigaretter med søde smage - de såkaldte Puff Bars - nu også sælges tilsat narkotika. En farlig cocktail, som kan have store konsekvenser for de unge brugere, lyder det fra eksperter.

Da Hannes teenager begyndte at bruge e-cigaretter, var hun bekymret.

Men det var først, da hun fandt den unge bevidstløs på sit teenageværelse, at frygten for alvor indfandt sig.

- Mit barn var slap i hele kroppen, grå i hovedet og havde blå læber. Jeg oplevede, at mit barn holdt op med at trække vejret. Jeg var bange for, at det var en overdosis. Og jeg var 100 procent sikker på, at det ikke bare var hash, der var i de Puff Bars.  

Sådan fortæller Hanne til TV 2 Kosmopol om den dag i efteråret 2023, hvor det for alvor gik op for hende, hvor farlige puff bars kan være. 

quote Mit barn begynder at reagere kraftigere og voldsommere, ikke indtager mad og syner hen.

Hanne, der er mor til en ung, der havnede i et misbrug


Narkoafhængighed med sliksmag

I tiden op til hændelsen på teenageværelset i en forstad i København oplevede Hanne, hvordan hendes teenager endte i et alvorligt misbrug af illegale e-cigaretter.

Foruden alverdens søde smage var Puff Baren tilsat et kraftigt euforiserende stof, mener moren. 

- Mit barn oplever meget hurtigt en afhængighed af den her type Puff Bar. Den ene Puff Bar erstatter den næste, fortæller Hanne om dengang det gik op for hende, at der nok ikke kun var nikotin i de e-cigaretter, som hun konstant fandt i sit hjem.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Bag om historien

Hanne ikke morens rigtige navn. Hun er anonym af hensyn til teenagerens anonymitet.

TV 2 Kosmopol har haft direkte kontakt til Hannes barn, som dog ikke ønsker at medvirke i et interview. Det skyldes frygt for de pushere, der solgte de illegale, narkoholdige e-cigaretter.

Af den grund nævner TV 2 Kosmopol heller ikke, hverken teenagerens køn eller alder.

TV 2 Kosmopol er bekendt navn og identitet på både Hanne og teenageren.

Efter nogle uger var den unge uigenkendelig.

Ifølge Hanne ville teenageren hele tiden have mere af de slik-smagende e-cigaretter og opsøgte derfor jævnligt lokale pushere for at købe det illegale præparat.

- Jeg oplevede, at mit barn begyndte at reagere kraftigere og voldsommere, ikke indtage mad og sygne hen. Og så begyndte angst, paranoia og blackouts at tage til, forklarer Hanne.

Var der ikke noget du, som mor, kunne have gjort for at undgå, at dit barn udviklede den afhængighed?

- Som forælder vil man forsøge alt. Og det synes jeg selv, at jeg gjorde. Men det gik så hamrende stærkt. Jeg kan slet ikke sætte ord på, hvor stærkt det oplevedes. Jeg oplevede jo også at nå derud, hvor man ikke kan tale til en misbruger til fornuft. For mit barn var ude i et misbrug. Meget hurtigt.

quote Jeg er sikker på, at det var noget andet i. Det var en rus som ingen anden

Ung puff bar-bruger

TV 2 Kosmopol har haft direkte kontakt til Hannes barn, som dog ikke ønsker at medvirke i et interview.

Over en telefonforbindelse fortæller den unge dog kort:

- Jeg troede, jeg købte almindelige e-cigaretter med thc (cannabis, red.) i. Men jeg er sikker på, at det var noget andet, der var i. Det var en rus som ingen anden - det var slet ikke som at være normalt skæv.

Ti kommuner kender til puff bars med stoffer

Brugen af de såkaldte Puff Bars er yderst udbredt blandt unge i hovedstadsområdet. Det viser TV 2 Kosmopols rundspørge.

Af de 16 kommuner, TV 2 Kosmopol har været i kontakt med, er ti bekendte med, at personer indtager stoffer via forskellige former for e-cigaretter. Det svarer til næsten to ud af tre. 

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Her er listen med kommuner

Tæt på to ud af tre kommuner kender til problemet med salg af puff bars med narko til unge.

Her er de ti kommuner:

 • Ballerup

 • Brøndby

 • Fredensborg

 • Frederiksberg

 • Glostrup

 • Greve

 • København

 • Roskilde

 • Tårnby

 • Vallensbæk

De seks kommuner, der ikke kender til problemet er Dragør, Egedal, Frederikssund, Lejre, Lyndby-Taarbæk og Rudersdal kommuner.

Kilde: TV 2 Kosmopol

Også hos misbrugscentre som U-Turn i Københavns Kommune og Brydehuset i Ballerup oplever man, at der er problemer med unge, som indtager narkotika gennem e-cigaretter.

Hos førstnævnte ser man særligt brug af e-cigaretter til at indtage såkaldt ”spice” – et ord, der bruges om syntetisk hash.

- Der er en stigning i at bruge alternative nikotinformer. Og der er også en stigning i at bruge alternative cannabisprodukter, som de syntetiske cannabinoider, forklarer Trine Nielsen, som er rusmiddelbehandler i U-Turn, til TV 2 Kosmopol.

quote De unge bliver rigtig dårlige i rusen og får nogle voldsomme rusoplevelser

Trine Nielsen, rusmiddelbehandler i misbrugscenteret U-Turn.

På Altomstoffer.dk, der drives af Sundhedsstyrelsen, beskrives syntetiske cannabinoider som en gruppe af stoffer, der kan være langt stærkere end naturligt forekommende cannabis.

På sitet fremgår det, at syntetiske cannabinoider potentielt kan være mere skadelige end naturligt forekommende cannabis.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

- De unge bliver rigtig dårlige i rusen og får nogle voldsomme rusoplevelser, hvor de kan kaste op, miste deres bevidsthed, blive aggressive, fortæller Trine Nielsen fra U-Turn. København Kommunes rusmiddelcenter for unge.
- De unge bliver rigtig dårlige i rusen og får nogle voldsomme rusoplevelser, hvor de kan kaste op, miste deres bevidsthed, blive aggressive, fortæller Trine Nielsen fra U-Turn. København Kommunes rusmiddelcenter for unge.

Fagpersonerne på misbrugscentrene U-Turn og Brydehuset advarer om, at syntetisk cannabis kan give nogle meget voldsomme reaktioner hos brugerne.

- Syntetisk cannabis opfører sig ofte helt anderledes end den cannabis, som vi kender rigtig godt i det her land og har masser af forskning omkring. Så de unge bliver rigtig dårlige i rusen og får nogle voldsomme rusoplevelser, hvor de kan kaste op, miste deres bevidsthed, blive aggressive, fortæller Trine Nielsen fra U-Turn.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

Puff Bars kamuflerer misbrug

Måden, man ryger på, og duften af e-cigaretter skjuler, at der er tale om stofindtag, forklarer flere fagpersoner, der arbejder med unge og misbrug. Ved at bruge Puff Bars kamufleres misbruget som noget mere uskyldigt.

- Det smager og dufter af slik. Den eneste forskel på en Puff Bar med nikotin i og en med cannabinoider i er jo prisen. Du kan heller ikke smage forskellen. Det smager af lækre frugtsmage, men du kan blive meget afhængig af det, forklarer socialpædagogisk vejleder Simon Fjeldsøe fra Brydehuset i Ballerup.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

- Vi har kunnet se, at de unge bliver ret hurtigt afhængige af de her puff bars. Netop fordi tilgængeligheden har været så stor, fortæller socialpædagogisk vejleder i Brydehuset Ballerup, Simon Fjeldsøe.
- Vi har kunnet se, at de unge bliver ret hurtigt afhængige af de her puff bars. Netop fordi tilgængeligheden har været så stor, fortæller socialpædagogisk vejleder i Brydehuset Ballerup, Simon Fjeldsøe.

På Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse på Frederiksberg Hospital ser professor Charlotta Pisinger fænomenet som noget, man bør være opmærksom på.

- Vi har ikke danske tal på det, men vi er blevet gjort opmærksom på, at det er noget, vi skal til at holde øje med. I USA har der helt sikkert været en stigning, og udbuddet på nettet er stigende. Det er netop i det illegale salg, at der er mulighed for at vælge euforiserende stoffer som tilvalg til sin e-cigaret, forklarer Charlotta Pisinger til TV 2 Kosmopol. 

Spørger man politiet i TV 2 Kosmopols område, så svarer Københavns Politi og Københavns Vestegns Politi, at de er bekendte med fænomenet, men ikke betragter det som omfattende.

Hos Midt- og Vestsjællands Politi er det ikke en problematik, man er bekendt med, mens Nordsjællands Politi endnu ikke har haft mulighed for at vende tilbage med et svar. 

Nemt at få fat på herhjemme

Fænomenet med farvestrålende og velsmagende e-cigaretter, der tilbydes med tilsætning af narkotika, sker blandt andet via sociale medier.

- Vi hører, at det er via pushere – de unge får pusherens nummer på Snapchat, og så kører pusherne ud og leverer det til én, forklarer socialpædagogisk vejleder i Brydehuset Ballerup, Simon Fjeldsøe.

Han mødes ofte med unge borgere, der bruger e-cigaretter med narkotika.

- Vi har kunnet se, at de unge hurtigt bliver afhængige af de her Puff Bars. Netop fordi tilgængeligheden har været så stor, uddyber han.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Narkotika i puff bars
Illustration, Kirsten Arild
Foto: Illustration: Kirsten Arild / TV 2 Kosmopol

Forælderen Hanne kan også berette, at hendes barn havde nemt ved at skaffe narko-Puff Bars.

- Det har ikke været svært for mit barn at få fat i de her stoffer. Det var både via sociale medier og via pushere.

Mor advarer forældre

Hanne og fagfolkene opfordrer til, at man som forælder skal være opmærksom, tale med sine børn om risiciene ved e-cigaretter og rapportere eventuelle mistænkelige aktiviteter.

- I forhold til det, min familie har oplevet, og den måde mit barn kunne få fat i det på, så ser jeg, at der er en kæmpe udfordring. Der er nogen, der vil dø af det her: Det smager af bolsjer, og de bliver solgt som nikotin på Puff Bar. Men det er narko, forklarer Hanne.

Ifølge Hanne er hendes barn i dag belastet af en række psykiske efterreaktioner som følge af sit misbrug. Misbruget har blandt andet kostet perioder i psykiatrien – den unge er dog i bedring.

Hanne og hendes teenager er i dag fortsat overbevist om, at de illegale e-cigaretter, som den unge købte, indeholdt hårdere stoffer. Hvad de konkret indeholdt, er trods forsøg fra et lokalt misbrugscenter aldrig blevet videnskabeligt bevist.

Har du tips om emnet?

Så hører TV 2 Kosmopol gerne fra dig. Skriv til kriminalreporter Jakob Hybholt på jahy@tv2kosmopol.dk


Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik