Se kommunelisten: Så meget skal du nu tjene for at have råd til at købe et hus

Du skal næsten være millionær for at komme ind på boligmarkedet i hovedstadsområdet, viser nye tal fra Realkredit Danmark. Få det fulde overblik i listen nedenfor.

824.000 kroner.

Så meget skal du og resten af din husstand minimum tjene om året for at købe et hus i TV 2 Kosmopols sendeområde. 

I en tredjedel af TV 2 Kosmopols kommuner er indkomstkravet ved huskøb steget i løbet af det seneste år, viser tal fra Realkredit Danmark.

Det gør det sværere for særligt førstegangskøbere at komme ind på boligmarkedet. 

Samtidig er indkomstkravet generelt markant højere i Region Hovedstaden end resten af landet. I halvdelen af kommunerne kræver huskøb en årlig løn på mere end en million kroner. 

- Barrieren for førstegangskøbere er blevet større. Det stigende indkomstkrav gør, at færre kan komme ind på boligmarkedet, forklarer Henrik Hauthorn Jensen, der er boligmarkedsanalytiker i Home, til TV 2 Kosmopol. 

Den primære årsag til de høje indkomstkrav er, at renten er steget, fortæller han. Samtidig har det seneste år været præget af lange perioder med inflation og høje energipriser, hvilket også har påvirket boligmarkedet. 

Danmarks sværeste marked

Indkomstkravet er steget mest i Gribskov, Stevns og Egedal kommuner. Her skal man i gennemsnit tjene mellem 30.000 og 40.000 kroner mere om året for at kunne købe et hus, end man skulle for blot et år siden. 

Men det ændrer ikke på, at det er Frederiksberg, København, og Gentofte kommuner, hvor indkomstkravet er allerhøjst - på trods af, at kravet faktisk er faldet markant i disse kommuner det seneste år. 

- Når priserne er så høje, vil selv et procentvist fald på eksempelvis fem procent bone ud, siger Henrik Hauthorn Jensen.

quote Det er svært at være boligkøber og forbruger i sådan et marked

Henrik Hauthorn Jensen, boligmarkedsanalytiker i Home

Hovedstadsområdet er Danmarks sværeste marked at komme ind i, da boligerne er dyre, og indkomstkravet derfor er højt. Samtidig må man i hovedstadsområdet ikke have en samlet gæld på mere end fire gange sin husstandsindkomst for at købe et hus. 

- Det er nogle systemiske regler, der stammer tilbage fra finanskrisen. Så selvom du måske har råd til at tage et flekslån med en variabel rente, skal du stadig kreditgodkendes efter det fastforrentede lån, siger boligmarkedsanalytikeren. 

Langt fra Tønder til København

Ifølge Home er prisforskellene i landets kommuner blevet højere og højere de seneste ti år. 

Mens landets dyreste områder har oplevet kraftige prisstigninger, har prisudviklingen været meget afdæmpet i landdistrikterne. 

En familie skal tjene 880.000 kroner mere om året for at købe et hus i København, end hvis det samme hus stod i Tønder Kommune. Det svarer til en krævet ekstraindkomst på næsten 75.000 kroner om måneden for en placering i hovedstaden. 

Tilbage i 2012 var forskellen på indkomstkravet mellem Tønder og København kun 240.000 kroner. 

- De seneste fem år på boligmarkedet har været meget turbulente med først corona-krise og derefter krigen i Ukraine, hvor renten steg fra 0,5 procent til fem procent. Det er noget, der kan mærkes i ens boligbudget. Det er svært at være boligkøber og forbruger i sådan et marked, siger Henrik Hauthorn Jensen. 

Mange købere har derfor det seneste år enten måttet gå på kompromis med boligstørrelsen eller flytte længere ud, end de først havde planlagt, for at få økonomien til at hænge sammen, siger han. 

- Hvis man skal på markedet nu, vil jeg råde til, at man tager tyren ved hornene og kontakter sin bank, så man får et klart billede af, hvad man kan, før man begynder at kigge på boliger og bliver skuffet over, hvad man i virkeligheden har råd til, siger Henrik Hauthorn Jensen. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik