Svensk boligselskab politianmeldt: Lejere flyttede ind i "fuldstændig grotesk byggeri"

Den store efterspørgsel efter private lejeboliger lokker store ejendomsselskaber til Region Hovedstaden. Der er nemlig hurtige penge at tjene på at bygge nye ejendomme og leje dem ud. Men det er ikke altid, at byggerierne overholder loven. I Vallensbæk er et svensk ejendomsselskab for nylig blevet anmeldt til politiet, fordi de lod lejerne flytte ind i et ufærdigt byggeri.

Flere og flere mennesker i Storkøbenhavn flytter i dag ind i lejeboliger i stedet for selv at eje deres bolig.

Rigtig mange steder i hovedstadens kommuner bliver der derfor i øjeblikket opført attraktive lejeboliger i ekspresfart.

quote Jeg har kun set noget lignende bras i Bulgarien. Det er uhyggeligt ringe byggeri.

Kenneth Kristensen Berth (DF)

Men der er også steder, hvor det måske går lidt for stærkt med byggeriet.

Det mener en stor gruppe lejere i hvert fald ved Vallensbæk Strand.

I juni 2022 flyttede 95 forventningsfulde familier ind i deres lejebolig i Emiliehaven i Vallensbæk. 

Udefra ser ejendommene fine og eksklusive ud. Men:

- Når du først kommer ind i lejlighederne og oplever alle de problemerne, så finder du ud af, at det her er et fuldstændig grotesk byggeri. Da vi overtog lejligheden, var det som at flytte ind på en byggeplads, fortæller en af Emiliehavens lejere, Mohammed Aboutaha, da TV 2 Kosmopol møder ham ved byggeriet. 

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

I videoen her, kan du se nogle af de fejl og mangler, som udlejningsboligerne byder lejerne.

Sminket lig

Ifølge lejerne er deres boliger sminkede lig fyldt med myriader af fejl og mangler:

 • Overalt mangler der fuger og isolering. 
 • Fodpaneler og lister slutter ikke tæt.
 • Flere steder hænger der elektriske installationer ud af væggen 
 • Udenfor er der el-ledninger, som ikke er gravet ned.
 • Der er flere store fugtplamager ved bygningernes tage 
 • Nedkørselsrampen til parkeringskælderen er så stejl, at bilerne kører mod betonen.
 • I kælderen er der konstant oversvømmelse, hvilket betyder, at beboerne ikke kan opbevare deres ting i kælderrummene.


- Det er grundvandet, som presser sig op igennem betonen. Vores administration siger, at folk selv må sørge for at passe på deres ting, siger en anden af lejerne, Jeppe Helmer, mens han viser rundt i bygningen.

Ifølge den lokale DF-politiker, Kenneth Kristensen Berth, er bygningerne et stort byggesjusk.

- Jeg har kun set noget lignende bras i Bulgarien. Det er uhyggeligt ringe byggeri. Lejligheder er fyldt med skimmelsvamp. En parkeringskælder, som er oversvømmet. Nogle brandtrapper, som tilsyneladende er ulovlige. Dørtelefoner, som ikke fungerer. Radiatorer, som ikke varmer. Der er simpelthen ikke nogen grænser for, hvad der ikke fungerer i dette her byggeri, siger Kenneth Kristensen Berth.

Svenskerne ekspanderer i storkøbenhavn

Det er det svenske boligselskab K-Fastigheter, som har bygget udlejningsejendommene i Vallensbæk. Det svenske firma er i øjeblikket i gang med at ekspandere i Storkøbenhavn. De har købt færdigbyggede ejendomme i Solrød og i Høje Taastrup og i Ballerup og Greve er de i fuld gang med at bygge nye udlejningsboliger.

På Trustpilot modtager de udelukkende dårlige anmeldelser for deres svenske udlejningsboliger, og i Danmark er de også kommet skidt fra start.

- Der er flere dele af lokalplanen, som simpelthen ikke er overholdt. Man har opført en indfaldsvej, som i hvert fald er halvanden meter for smal, hvilket betyder, at biler som henter affald, kører ind i altanerne. Det er så dybt kritisabelt, siger Kenneth Kristensen Berth.

Boliger ikke godkendt til beboelse

Men kritikken ender ikke her. For da lejerne flyttede ind i sommeren 2022, var byggeriet ikke godkendt til beboelse. Det svenske firma havde ikke fået den nødvendige ibrugtagningstilladelse af kommunen. Derfor har kommunen nu valgt at politianmelde det svenske firma.

- Når vi ikke får den nødvendige dokumentation for, at byggeriet er udført i henhold til bygningsreglementet, så begynder en helt almindelig procedure for os. Først giver vi nogle påbud til bygherren om at tingene skal bringes i orden. Og følger de så ikke påbuddet, så bringer vi sagen videre til politiet, som så må sørge for at få tingene bragt i orden, siger Vallensbæks konservative borgmester, Henrik Rasmussen.

Lejerne har hyret en advokat og vil nu hive K-Fastigheter i retten. De føler sig bondefanget.

- De vidste jo udmærket godt, at bygningerne ikke var færdige. Alligevel sagde de til os, da vi stod klar med flyttekasserne, at vi skulle skrive under på en indflytningskontakt. Ellers ville vi ikke få nøglerne, siger Jeppe Helmer.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

K-fastigheters svar på kritikken

K-Fastigheter har over for TV 2 Kosmopol ikke ønsket at forklare, hvorfor de lod lejerne flytte ind uden en ibrugtagningstilladelse. Men i en mail skriver K-Fastigheters chef for IR- og kommunikation, Johan Hammarqvist, følgende svar på nogle af vores spørgsmål:

 • Hvad siger I til lejernes kritik?

  - Først og fremmest vil vi beklage, at lejerne ikke er tilfredse. Det er korrekt, at der har været en del problemer. Disse er blevet afhjulpet løbende, men der mangler fortsat en del, som vi arbejder på at løse. Lejerne er blevet kompenseret for de mangler, der har været. Vi deler ikke alt den kritik, lejerne er kommet med, men afstår fra at kommentere på det af hensyn til stemningen. Projektet var vores første i Danmark og udfordrende for os. Blandt andet fordi vi ikke byggede vores egne typehuse. Vi har lært meget om at bygge i Danmark under processen. Den læring har vi med til kommende projekter.

 • Hvorfor valgte I at lade lejerne flytte ind, uden at der var givet lovpligtig ibrugtagningstilladelse fra Vallensbæk Kommune?

  - På grund af den verserende politisag har vi ingen kommentar til dette. Vi er i en god og løbende dialog med kommunen.

 • Hvad siger I til, at Vallensbæk Kommune har politianmeldt jer?

  - På grund af den verserende politisag har vi ingen kommentar til dette. Vi er i en god og løbende dialog med kommunen.

 • K-Fastigheter er også i gang med at bygge andre steder i Storkøbenhavn. Vil disse byggerier have samme standard som byggeriet i Vallensbæk?

  - Som tidligere nævnt har vi lært meget af projektet i Vallensbæk. Vi har blandt andet hyret en dansk byggeorganisation, der skal drive disse fremtidige projekter.

Forslag om kondemnering

Vallensbæk Kommune har for nylig valgt at give det svenske boligselskab en midlertidig ibrugtagningstilladelse, og på onsdag skal kommunens Teknik- og Miljøudvalg beslutte, hvordan byggesagen skal tackles fremadrettet.

Dansk Folkeparti har til TV 2 Kosmopol sagt, at de ønsker, at bygningerne bliver kondemneret – altså erklæret ubeboelige på grund af sundhedsfare.

Derfor vil partiet på næste kommunalbestyrelsesmøde den 29. marts stille forslag om en kondemnering.  


Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik