Vestegnen forbereder sig: Hvor er hashhandlen flyttet hen efter Pusher Street?

Pusher Street er lukket, og en lang række hashboder er blevet brækket ned. Men kunderne er der stadig, så spørgsmålet er, hvor salget er flyttet hen.

For godt to uger siden skete der noget drastisk på Pusher Street. For formentlig sidste gang blev hashboderne fjernet fra gaden, brostenene blev gravet op, og et nyt kapitel i Christianias historie blev startet.

Og nu hvor salget ikke længere er centreret på Christiania, så frygter man, at det spreder sig.

- Vi kender jo salget allerede, og vi har nogle bekymringer for, at der er nogle steder, hvor det stiger, lyder det fra Hvidovres borgmester, Anders Wolf Andresen (SF).

Han var mandag til møde med Københavns Vestegns Politi sammen med de andre borgmestre i politikredsen og justitsministeren. 

Og måske er det med god grund, at man er bekymret for en spredning af det kriminelle marked. Op til lukningen af den berygtede gade, lød det nemlig sådan her fra en pusher på staden.

- Så gør drengene bare det, at de sælger rundt omkring.

- Det ligner normalbilledet

Derfor var borgmestre, Københavns Vestegns Politi og justitsministeren i dag samlet til en status.

- Det, vi kan se indtil nu, er, at der ikke er noget, der har rykket sig fa normalbilledet. Så vi har ikke set, at der er et øget salg herude, lyder det fra Kim Christiansen, der er politidirektør hos Københavns Vestegns Politi. 

Og sådan ser det faktisk også ud inde i København.

- Overordnet set ligner det sig selv. Det er tæt på det, vi kalder et normalbillede, fortæller vicepolitiinspektør ved Københavns Politi Simon Hansen, der også er lederen af indsatsen på Pusher Street. 

Det normalbillede som lige nu ses på markedet, skal man gøre meget for at opretholde, hvis det står til landets justitsminister.

- Vi vil jo ikke have, at det salg bare spreder sig til andre steder, lyder det fra Peter Hummelgaard (S).

'Er det realistisk at tro, at man kan få sat en stopper for den hashhandel, som man ser i hovedstadsområdet?'

- Nej, der er ingen, der forsøger at bilde nogen ind, at vi kan komme hashmarkedet til livs, fordi vi lukker Pusher Street, svarer Peter Hummelgaard.

- Jeg tror, at hvis vi er dygtige, kan vi tage toppen af det. Men det er klart, at så længe der er en efterspørgsel efter ulovlig narkotika, så er der også nogen, der vil forsøge at sælge det, fortsætter han.

Og det politiets leder af indsatsten på Pusher Street enig i.

- Jeg tror, der bliver købt det, som der altid er blevet købt. Det er måske bliver købt mindre, er det med at koble det at købe hash med at være en tur på Christiania, siger Simon Hansen.

Vestegnen er klar

Mens alle er bevidste om, at salget stadig er i hovedstaden, så forbereder de sig på vestegnen.

- Vi håber jo ikke på et øget salg herude. Men hvis det skulle komme, så er vi klar til at håndtere det. Men vi venter og ser, lyder det fra politidirektør Kim Christiansen. 

- Det er jo ikke til at vide, hvad der sker, når man lukker de her 21 boder. De går jo næppe alle sammen ud og får en ungdomsuddannelse, så vi kigger på det med spænding, og er klar til det, fortsætter han.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Pusher Street i dag er noget helt andet end for bare få uger siden - spørgsmålet er så, hvad der er blevet af hashhandlerne.
Pusher Street i dag er noget helt andet end for bare få uger siden - spørgsmålet er så, hvad der er blevet af hashhandlerne.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

 

Og dermed føler borgmestrene sig godt rustet med et eventuelt stigende hashmarked på vestegnen.

- Jeg har fået ro i sindet om, at vi har et stærkt samarbejde, vi har tilgængelighed til ministeren og til vores lokale politifolk, og vi kan håndtere udfordringerne sammen, fortæller Hvidovres borgmester Anders Wolf Andresen.

Hashsalget er rykket online

Men når salget nu ikke har spredt sig rundt i hovedstaden, hvor er det så?

- I og med at meget af salget allerede inden man lukkede Pusher Street var flyttet online, er det min forudsigelse at mere af salget bare vil flytte derhen ad. På sociale medier, mobiltelefoner og hjemmesider, fortæller David Sausdal, der er kriminolog og lektor på Lunds Universitet.

Det er også en teori som både politiet og justitsministeren deler med kriminologen.

Og ligesom både politiet og justitsministeren tror han heller ikke, det kommer til at betyde noget for det samlede marked, at man ikke længere kan gå på Pusher Street efter hash.

Han mener, at det der skal til for at komme markedet til livs er en øget monitorering fra politiet. Men han mener også, at man bør kigge i alternative retninger - eventuelt til vores naboer i Tyskland.

- Man kunne kigge på eksempelvis en afkriminalisering, hvor man har et større sundhedsmæssigt fokus på misbrug frem for et politimæssigt fokus, siger kriminologen fra Lunds Universitet.

- Man kunne også kigge på en mindre legalisering som den, man ser i Tyskland. For det ville være noget, der ville kunne stikke en kæp i hjulet på den kriminelle økonomi, slutter han. 



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik