Minister: Jeg er bange for, at vi står med en ret stor opiod-krise under opsejling

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) ser med stor alvor på TV 2 Kosmopols afdækning af unges misbrug af opioid-piller.

Landets justitsminister, Peter Hummelgaard (S), erklærer sig nu “sindssygt bekymret” efter at have fulgt med i TV 2 Kosmopols afdækning af misbrug af opioid-piller blandt unge i hovedstadsområdet.

Det “virker til at være en alt for udbredt tendens,” siger han til TV 2 Kosmopol.

- Jeg er faktisk - for at være helt ærlig - ret bange for, at vi står med en ret stor opioid-krise under opsejling, som jeg derfor så også har bedt Rigspolitiet om at tage meget alvorligt, siger Peter Hummelgaard, der understreger, at man “mangler det fulde overblik.”

Hvad kan man give politiet af ressourcer til afdække det her?

- Jeg har ikke et indtryk af, at politiet mangler ressourcer til at danne sig det overblik her og nu. Men det kan jo sagtens vise sig, at vi er nødt til at dedikere nogle ressourcer til at få det trevlet op.

Mandag kunne TV 2 Kosmopol gennem en stikprøve blandt kiosker i København vise, hvor let det er at skaffe stærk receptpligtig medicin ulovligt.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hvad er Dolol?

Dolol er et smertestillende lægemiddel, der bruges mod moderate til stærke smerter.

Midlet kan købes på recept og bliver eksempelvis udskrevet ved stærke rygsmerter, eller hvis man har smerter efter at have fået fjernet visdomstænder.

Det aktive stof i Dolol hedder tramadol. Det er et morfinlignende stof, som findes i en lang række smertestillende midler af opioidtypen, hvoraf Dolol er en af dem.

Tramadol virker ved at dæmpe de impulser fra dit nervesystem, der sender besked til din hjerne om, at noget gør ondt. De mest almindelige bivirkninger er kvalme, svimmelhed og træthed.

Tramadol er også et opioid. Opioider er en gruppe af stoffer, som virker smertestillende. De mest kendte opioider er morfin, kodein, heroin, metadon og fentanyl.

Kilder: Sundhedsstyrelsen, Gentofte Hospital, Medicin.dk

Afviser ikke strengere straffe

I to af de syv kiosker, hvor TV 2 Kosmopols journalist spurgte efter de smertestillende piller Dolol, kunne de købes.

To andre kiosker kunne fortælle, hvor den receptpligtige medicin kunne købes.

Når vi kommer ud i kioskerne, ser vi jo, at de har mængder på 10, 20, måske op til 60 piller. Det er væsentligt færre enheder, end man straffes med den store hammer for. Er der chance for, at du vil ændre på, hvordan man straffes for salg af de her piller?

- Det vil jeg bestemt ikke afvise at gøre, fordi jeg tager det her meget, meget alvorligt. Jeg er virkelig bekymret på vores unge menneskers vegne, hvis det er, at man pludselig bliver afhængig af det her skidt, siger Peter Hummelgaard.

Mangler overblik

Men den politiske indgriben må altså lade vente på sig, fordi man ifølge Peter Hummelgaard har behov for at skabe sig et overblik over det illegale marked og brugen af opiod-pillerne.

- Vi er nødt til at have et overblik, så vi kan træffe nogle politiske beslutninger omkring, hvor mange ressourcer der skal afsættes til det her. I hvilket omfang er der behov for at gøre noget strafferetligt, siger Peter Hummelgaard til TV 2 Kosmopol.

quote Der er noget, der tyder på, at det her nok er mere udbredt, end vi lige går og tror

Peter Hummelgaard

Peter Hummelgaard er også bekymret over at se erfaringer fra eksempelvis USA, hvor misbruget ifølge ministeren er “løbet løbsk.”

Derfor gælder det om at sætte tidligt ind.

- Der er noget, der tyder på, at det her nok er mere udbredt, end vi lige går og tror. Og det skal politiet have ro og efterforskningsmuligheder for at danne sig et overblik over, lyder det fra justitsministeren. 

Her kan du læse historien om teenageren Freja, der besvimede af abstinenser efter opioid-misbrug. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik