Oplev naturen: Tag på edderkoppesafari

Edderkopper findes overalt - både ude i naturen og derhjemme. En edderkoppesafari er en sjov måde at få øjnene op for de spændende dyr.

Selvom du ikke kan se den, så er der faktisk en edderkop bare en meter fra dig.

I hvert fald statistisk set.

Edderkopperne findes nemlig overalt, men i stedet for at løbe skrigende bort fra de ottebenede væsener, så kan det være en utroligt underholdende og spændende oplevelse at tage ud og lede efter edderkopper på en edderkoppesafari - enten i skoven, haven eller derhjemme bag de støvede reoler.

quote Vi har jo vanvittigt mange edderkopper i Danmark, med vanvittigt mange livsformer og tilpasninger, og det er vildt interessant.

Thor Hjarsen, WWF Biolog, Verdensnaturfonden

Derfor har biolog Thor Hjarsen inviteret TV 2 Lorrys Morten Raarup ud i naturen for at vise, hvordan man nemt kan finde spændende edderkopper i naturen og for at lære mere om hvepseedderkoppen, der for nyligt er kommet til landet. 

Lav din egen edderkoppesafari

Når man tager på edderkoppesafari, gælder det om at have øjnene åbne. For selvom edderkopper findes overalt, så kan de nemt falde i et med naturen.

Et godt råd er at tage afsted på tur en kølig morgen, når duggen lige er faldet. Duggen sætter sig nemlig fast i edderkoppernes spind og får spindene til at skinne i solen. Og hvor der er spind, er der for det meste edderkopper at finde.

En sumpet skoveng som denne her er et oplagt sted at finde edderkopper i. Det kræver dog et skarpt øje og et par gummistøvler.
En sumpet skoveng som denne her er et oplagt sted at finde edderkopper i. Det kræver dog et skarpt øje og et par gummistøvler.
Foto: TV 2 Lorry - Morten Raarup

I videoen i toppen af artiklen leder Thor Hjarsen og Morten Raarup efter hvepseedderkoppen, der kendetegnes ved dens gule og sorte krop. Vil man selv se den spændende edderkop, er det en god idé at tage ud til noget højt græs for eksempel ved en sumpet skoveng. Her fanger hvepseedderkoppen nemlig sumpgræshopper med sit spind mellem de lange græsstrå.

Er man på udkig efter en af de andre 500 forskellige arter edderkopper, der findes i landet, så kan man eksempelvis tage ud i skoven, parken eller haven. Edderkopper foretrækker for det meste mørke, uforstyrrede steder, så det kan være en god idé at vende blade, sten eller grene for at se, om man kan få øje på en spindler.

Når først et byttedyr lander i spindet, begynder edderkoppen at vikle det ind og bider det herefter med en gift, der indeholder enzymer, som opløser dyret indefra.
Når først et byttedyr lander i spindet, begynder edderkoppen at vikle det ind og bider det herefter med en gift, der indeholder enzymer, som opløser dyret indefra.
Foto: TV 2 Lorry - Morten Raarup

Til efteråret behøver man ikke bevæge sig særligt langt væk hjemmefra for at få øje på edderkopper. I takt med at vejret bliver koldere, begynder flere edderkopper nemlig at søge ind i vores varme hjem. Her begynder hunnerne også at lede efter et passende sted at lægge deres æg, der typisk ender i vinduesrammen.

Edderkopper kan svæve og lytte med deres ben

Selvom en edderkop kan give nogle af os myrekryb, så er den faktisk ikke et insekt. Edderkopper tilhører nemlig spindlerfamilien, der blandt andet tæller mider og skorpioner. Edderkoppen er kendetegnet ved, at den har otte ben, i stedet for seks som insekter har.

Og det er ikke kun antallet, der gør edderkoppens ben imponerende. Flere edderkopper kan nemlig "lytte" med deres ben, der er dækket af fine hår og som opfatter vibrationer i luften.

Der findes 57 trilliarder edderkopper i verden, og de kan spise os allesammen i teorien

57 trilliarder. Det svarer til 57 efterfulgt af 21 nuller. 


Den er god nok, selvom det kan lyde vildt, så kom to forskere frem til, at de ca. 35.000 forskellige arter edderkopper på verdensplan til sammen udgør 57 trilliarder individuelle edderkopper.


Forskerparret Martin Nyffeler and Klaus Birkhofer begyndte en dag at undre sig over et spørgsmål: Hvis man samlede den totale mængde mad, som alle verdens edderkopper spiser, hvor meget mad spiser de så?


Tallet er mildest talt chokerende - edderkopperne spiser mellem 400 og 800 millioner tons mad om året. Det betyder, at edderkopper indtager cirka ligeså meget kød som mennesker gør, der spiser omkring 400 millioner tons fisk og kød om året.


Eller med en lidt mere skræmmende sammenligning: Den samlede vægt af alle voksne mennesker på jorden anslås til at være omkring 287 millioner tons. Det betyder, at verdens edderkopper ville kunne spise hele menneskeheden på et år - og stadig have appetit tilbage. 


Forskernes undersøgelse kom også frem til, at der er cirka 131 edderkopper på hver kvadratmeter, mens at der kan være op til 1000 under særligt gunstige forhold.


Verdens edderkoppers totalvægt svarer dog "kun" til omkring 25 millioner tons ifølge forskerparret. Til sammenligning vejer runde tårn omkring 6000 tons. Det betyder at den samlede vægt af edderkopper på planeten svarer til omkring 4200 gange runde tårn.

Edderkopper er nogle særdeles hårdføre dyr og blandt de 35.000 forskellige arter, der anslås at findes i verden, findes der faktisk både edderkopper, der lever i arktisk-, tropisk- og ørkenklima. Og selv om Lorryland ikke kan byde på ligeså vild natur, så findes der alligevel nogle spændende edderkopper i landet ifølge biolog Thor Hjarsen.

- Vi har jo vanvittigt mange edderkopper i Danmark med vanvittigt mange livsformer og tilpasninger, og det er jo vildt interessant, siger Thor Hjarsen, der er biolog ved WWF Verdensnaturfonden.

Hvepseedderkoppen, som Thor Hjarsen tog ud for at kigge, er faktisk en relativt ny art i Danmark. 

Arten blev først set i den danske natur i 1992 og menes at være kommet hertil, fordi klimaændringer har gjort vejret mildt nok til den sydeuropæiske edderkop. Som navnet antyder efterligner hvepsedderkoppen en hveps' udseende som en metode til at beskytte sig mod rovdyr.

Kvadratedderkoppen kan variere meget i farver fra rødbrun til nærmest citrongul, men kan altid kendes på sine fire prikker på bagkroppen, der tilsammen udgør en kvadrat.
Kvadratedderkoppen kan variere meget i farver fra rødbrun til nærmest citrongul, men kan altid kendes på sine fire prikker på bagkroppen, der tilsammen udgør en kvadrat.
Foto: Thor Hjarsen, WWF-biolog

Hvepseedderkoppen tilhører den familie af edderkopper, der kaldes hjulspindere, fordi deres net ofte er runde og hjulformede. Familien tæller også korsedderkoppen med sit let genkendelige korsmønster på bagkroppen og kvadratedderkoppen med sine fire prikker på bagkroppen.

Ikke alle edderkopper bruger spind til at jage. Her ses engjægeren, der jæger sit bytte ligesom museedderkoppen.
Ikke alle edderkopper bruger spind til at jage. Her ses engjægeren, der jæger sit bytte ligesom museedderkoppen.
Foto: Lars Kristensen

Edderkoppernes tråd produceres ved hjælp af spindevorter, og faktisk kan edderkopper producere forskellige typer spindelvæv alt efter, hvad det skal bruges til. Hos flere arter kan de nyudklækkede edderkopperunger for eksempel spinde en utroligt lang tråd, som vinden fanger, og det gør, at edderkopperne kan svæve lange afstande i luften.

Og om man vil på edderkoppesafari eller ej, så undgår man nok ikke at komme tæt på de ottebenede væsener. Både museedderkoppen og mejeredderkoppen kan nemlig kun overleve vinteren i vores opvarmede hjem. Heldigvis er der ingen edderkopper i landet, der er farlige.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik