Ahmads familie mener, at han vil brænde i helvede: Nu tester han tabuerne

Vi bilder os ind, at vi er frisindede og tolerante, men der er stadig miljøer og kulturer, hvor LGBT+ opfattes som sygt, farligt og forkert.

Hvert år, når Priden ruller gennem København, hylder vi mangfoldigheden.

Gennem hele Pride-ugen kan vi bilde os ind, at Hovedstadsområdet er en sikker havn for alle slags køn og seksualiteter, og at vi er længere fremme end de fleste.

Men når vi tester tolerancen, er det tydeligt, at tabuerne står i kø, og at det stadig er svært for mange at blive accepteret for den, man er, når man er en LGBT+-person.

quote Jeg følte mig ulækker og beskidt

Ahmad Mahmoud,forfatter og debattør

Forfatter og debattør Ahmad Mahmoud vidste allerede i folkeskolen, at han var homoseksuel, men det var bare umuligt at være i den mellemøst-muslimske kultur, han voksede op i på Vestegnen:

- Jeg følte mig ulækker og beskidt, og det skabte en kæmpe tvivl i mig, om jeg var normal. Det var sindssygt vigtigt for mig, at ingen fandt ud af det, for jeg kommer fra en familie, hvor det er uacceptabelt, og hvor man brænder op i helvede, hvis man er homoseksuel, fortæller Ahmad Mahmoud.

Hvad er LGBT+

LGBT er en international betegnelse, som dækker over lesbiske, bøsser (gay), bi- og transpersoner. Når man skriver + efter bogstaverne er det for at inkludere flere grupper. 

 

LGBT + bruges om den store mangfoldighed af personer med en anden seksuel orientering eller kønsidentitet end cisheteroseksuel. Cisheteroseksuel er betegnelsen for dem, der føler sig tiltrukket af det modsatte køn og identificerer sig med det køn, de fik ved fødslen.

 

Kilde: Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner

Da han omsider fandt modet til at stå ved sin seksualitet som 26-årig, kunne hans søskende sådan set godt acceptere det. De glædede sig dog over, at deres far var død nogle år inden, så han ikke skulle opleve den skam at have en homoseksuel søn.

Ahmad Mahmoud er 31 år og homoseksuel. Han er forfatter og debattør med dansk-palæstinensiske rødder. Han er uddannet maskinmester og udgav i 2015 bogen “Sort land” om sin opvækst i det almene boligkvarter Askerød i Hundige. Foto Erik Refner, Scanpix

Han måtte også vente med at springe ud, til deres mor en dag var gået bort, forlangte de.

- Men kvinden var kun 55 år! Der kunne gå 50 år mere. Det er latterligt at stille sådan et krav, og det valgte jeg at ignorere. Derfor føler de, at jeg har svigtet familien, siger Ahmad Mahmoud.

Nu undersøger Ahmad tabuerne

Med udgangspunkt i sin egen, vilde historie, undersøger Ahmad Mahmoud de sorte pletter på frisindets landkort over fem afsnit en ny serie, Tabuland.

Han tager os med over gennem de klassiske erkendelsesfaser som LGTB+:Tvivlen. Frygten. Springet. Friheden. Accepten.

Serien er skabt i et samarbejde mellem TV 2 Lorry og Peekaboo Productions. Find alle afsnit her

Det tager tid at ændre tankemønstre

Her møder han blandt andet Saphina.

Saphina føler sig panseksuel. Det betyder, at kærlighed for hende ikke er bundet op på køn. For tiden er hun kæreste med en kvinde. Hun har religiøse og kulturelle rødder Mellemøsten og har oplevet, hvordan andre som hende har mistet familiens kærlighed ved at stå frem.

Hun drømmer om at tage opgøret med sin kulturelle baggrund, men tror ikke, at tankemønstrene i hendes forældres generation er til at ændre.

quote Uanset, hvad du vælger, skal jeg nok danse til dit bryllup

Saphina, Panseksuel

Hun har netop fortalt sin søster, hvordan hun lever, og i den generation er der håb.

- Hendes reaktion var: Uanset, hvad du vælger, skal jeg nok danse til dit bryllup, smiler Saphina. 

Udfordrer det gænse syn på køn

Eliyas Kayon er 21 år og vil gerne kaldes "de" i stedet for han.

De identificerer sig som homoseksuel og non-binær transfeminin, og netop det sidste provokerer mange, når de bevæger sig rundt i København.

Eliyas er født som 'han', men udtrykker sig som 'de'. Med sine lange, smukke fingre, kunstige negle og behårede ben med glimmerskær i pink netstrømper, kan folk simpelthen ikke regne ud, om Eliyas er mand eller kvinde.

Nogle unge drenge med Eliyas egen baggrund føler trang til at råbe "bøsserøv" efter Eliyas, da de passerer nogle legestativer på Nørrebro.

- Jeg hader det her kvarter, konstaterer Eliyas Kayon.

quote For mig er frihed en følelse af, at jeg kan gøre og sige, hvad end jeg vil, uden at skulle frygte for mit liv.

Eliyas Kayon, homoseksuel og non-binær transfeminin

Når Eliyas bliver udfordret på, hvorfor de alligevel synes, det er værd at skille sig ud gennem sit udtryk, forklarer de:

- Jeg føler mig mere fri sådan her. Jeg kommer fra en familie med et meget middelalderligt syn på køn, så da jeg kom ud af det, fik jeg endelig lov til at finde ud af, hvem er jeg egentlig er. For mig er frihed en følelse af, at jeg kan gøre og sige, det jeg vil, og at jeg kan klæde mig i you name it, uden at jeg skal frygte for mit liv, siger Eliyas Kayon.

Andre fortællinger fra Tabuland

Søren Pape Poulsen er formand for Det Konservative Folkeparti og fortæller om at være konservativ, kendt og forlovet med en mand.

 

Mia Rahr Jakobsen er lesbisk og sognepræst i Trinitatis Kirke i København. Hun vier mange homoseksuelle og kan ikke se nogen kløft mellem religion og regnbueliv.

 

Melanie Petersen er 20 år, transkønnet og vokset op i en lillle by tæt på Roskilde. Hendes forældre har accepteret hende som deres datter, selvom hun i mange år var deres søn, men sine venner må hun finde i København.

 

Find serien om Tabuland her

Seksualitet kan overskygge alt

Ahmad Mahmoud har nevøer og niecer, han ikke har mødt, fordi familien stadig ikke kan acceptere ham, som han er. Han forstår simpelthen ikke, hvorfor seksualiteten skal fylde så meget i deres hoveder.  

Ahmad Mahmoud undrer sig over, at hans seksualitet fylder alt for familien, når han først og fremmest er bror, søn og onkel. Han tager mod til sig og skriver igen til sin bror om de ikke kan mødes.
Ahmad Mahmoud undrer sig over, at hans seksualitet fylder alt for familien, når han først og fremmest er bror, søn og onkel. Han tager mod til sig og skriver igen til sin bror om de ikke kan mødes.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Jeg er deres bror, søn og onkel frem for alt andet. De er så travlt optagede af, at jeg er homoseksuel. Når heterosekselle mennesker er i heteroseksuelle forhold, tænker jeg ikke på, hvordan de knalder i soveværelset. Omvendt, når jeg fortæller folk om, at jeg er homoseksuel, kan jeg se på dem, at de tænker: Hvad sker der i det soveværelse? Og der har jeg det sådan: Ud af mit f***ing soveværelse!, siger Ahmad Mahmoud.

quote Ud af mit f***ing soveværelse!

Ahmad Mahmoud, Forfatter og debattør

Kærligheden overvinder alt

På trods af de dårlige odds, er der familier med samme kulturbaggrund som Elilyas, Saphinas og Ahmads, som finder ud af det.

Ahmad har en ven, der er enhver mors drøm i miljøet: Søn, flot, læge og god muslim. Men altså også homoseksuel.

- Da det gik op for mig, brød hele min verden sammen, husker hans mor Fadia Ahmed. 

Ahmad Mahmoud har inviteret sin homo-vens mor og søster til middag. De har accepteret at deres bror/søn er homoseksuelt. Den accept kan Ahmad ikke få fra sin egen mor og sine søskende. Foto TV 2 Lorry

Men som kritikken voksede i det, de selv kalder 'sladderkulturen' udenfor, vendte Fadia Ahmed tilbage til det, som hele tiden havde været der indeni: Kærligheden til sin søn.

quote Jeg elsker den dreng over alt på jorden

Fadia Ahmed, mor til homoseksuel søn

Jeg elsker den dreng over alt på jorden, siger hun. Så enkelt er det.

Den svier på en måde hos Ahmad Mahmoud. 

- Jeg ikke lade være med at tænke, at hvis det er kærlighed, der har skabt accepten, så elsker min familie mig ikke nok.

Regnbuen over København

Se eller gense den utrolige historie om udviklingen i holdningen til homoseksualitet gennem de seneste 100 år - fra ulovligt over sygt til ligestillet - som vi lancerede under Priden sidste år.

 

Du finder serien fra 2018 her

AURA er et populært mødested for unge i LGBT  miljøet, som vi besøger i Regnbuen over København. Foto Benjamin Emil Pay
AURA er et populært mødested for unge i LGBT miljøet, som vi besøger i Regnbuen over København. Foto Benjamin Emil Pay

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik