Nu bades København i regnbuefarver: Sådan bliver du en del af festen

Torsdag indtager WorldPride de københavnske gader. Her kan du få et overblik over, hvordan du kan blive en del af festlighederne, der varer de næste 11 dage.

Der var lagt op til, at op mod 750.000 deltagere skulle feste med, når København sammen med Malmø i de kommende 11 dage lægger gader og værtskab til en af verdens største regnbuefester i form af WorldPride.

quote Jeg forventer, at vi kommer til at overraske alle, der har troet, at det ville blive et lille event

Benjamin Hansen, direktør for Copenhagen 2021

Men når festlighederne skydes i gang torsdag, så bliver det i en mindre form end først planlagt.

Coronapandemien og -restriktioner har nemlig gjort nedskalering og omlægning til de altoverskyggende nøgleord i arrangørernes planlægning.

Men selvom arrangørerne har måtte tænke ekstra kreativt helt til det sidste, så er WorldPride og EuroGames på ingen måde aflyst.

- Jeg forventer, at vi kommer til at overraske alle, der har troet, at det ville blive et lille event. De vil opleve, at det er et megaevent, som vil få kæmpestor effekt på København og hele verden, siger Benjamin Hansen, der er direktør for Copenhagen 2021, til TV 2 Lorry.

For selvom coronarestriktionerne har været det, han kalder for en hæmsko, så er det alligevel lykkedes arrangørerne at finde løsninger 

- Vi er gået fra at være frustrerede og skuffede over situationen til nu at være nået til et sted, hvor vi har fundet løsninger på alle vores arrangementer. Vi har ikke måttet aflyse nogen events, og vi har spredt aktiviteterne ud over byen, siger Benjamin Hansen og uddyber:

- Det er en af de løsninger vi har lavet: I stedet for at samle tusindvis af mennesker et sted, så spreder vi os ud over hele byen.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen.

Hvad er Copenhagen 2021?

 • Copenhagen 2021 er den samlede betegnelse for afholdelsen af WorldPride og EuroGames i 2021, som er den største internationale fejring af LGBTI+-miljøet

 • WorldPride er den mest signifikante fejring af LGBT+-personers rettigheder i verden

 • EuroGames er et stort europæisk idrætsstævne med øget fokus LGBT-personers rettigheder

 • Når Copenhagen 2021 afholdes, bliver det første gang nogensinde, at WorldPriden og EuroGames afholdes sammen

 • Eventet afholdes i København og Malmø mellem den 12. og 22. august 2021, hvor der er planlagt mere end 1000 forskellige arrangementer


Kilde: Copenhagen 2021

Udstillinger, koncerter og debatter i lange baner

Derfor bliver der også rig mulighed for at deltage i den historiske begivenhed.

Over hele hovedstaden og Malmø er der nemlig planlagt mere end 1000 arrangementer og events, hvor du både kan blive klogere, udforske, bakke op om og ikke mindst fejre forskelligheden.

quote Folk vil opleve, at det er et megaevent, som vil få kæmpestor effekt på København og hele verden

Benjamin Hansen, direktør for Copenhagen 2021

- Uanset hvad man er til, så er der noget for alle. Udover de 22 EuroGames-sportsturneringer, så består EuroGames også af mere end 70 aktiviteter fra morgenyoga til beachvolley og spinningtimer, hvor borgerne frit kan deltage. 

- Vi har også vores kulturarrangementer som biograf- og teaterforestillinger, vores fem venues i byen, hvor man kan opleve alt fra livekoncerter og draq-bingo til workshops og børnefamilieområde, og ikke mindst Skandinaviens største menneskerettighedskonference nogensinde, siger Benjamin Hansen.

En stor del af festen vil også kunne opleves på Rådhuspladsen og i Fælledparken. Her vil der være madboder og barer, mens deltagerne kan følge begivenhedernes gang på stormskærm og via livestream.

Mange af arrangementerne er gratis at deltage i. Ved de fleste er der dog deltagerloft grundet coronarestriktioner. Hvorvidt det er forhåndstilmelding eller først til mølle-princippet, der gælder, fremgår af det officielle program.

I faktaboksen nedenfor har vi samlet bud på ting, som du kan oplever under WorldPriden. (Artiklen fortsætter efter faktaboksen).

Seks nedslag i WorldPridens program

 • Børnefamilieområdet ved Blox: Her kan børn og familier blandt andet få en oplevelse af, hvordan det er at være andre familiekonstalationer, mens der også er mulighed for børn kan synge pridesange og hejse regnbueflagene.

 • Fluid Festival på Gammel Strand: Gammel Strand danner rammen om en ni dage lang festival, der er en hyldest til kvinder og andre, der identificerer sig som kvinde. Her kan du blandt andet oplever debatter og musikalske optrædener. Sanger Freja Kirk går på scenen som den første kunstner fredag klokken 20.00.

 • Huset2021: Der er blandt andet workshops, koncerter, debatter, talks og rådgivning på programmet, når en otte dage lang festival - under navnet Huset2021 - åbner for pridens 13-21-årige deltagere. Mandag den 16. august er der blandt andet mulighed for at opleve teaterstykket "Jeg er Silas".

 • WorldPride Square aka Rådhuspladsen: På Rådhuspladsen er der både mulighed for at besøge madboder og barer. Løbende vil der både blive streamet og afholdt arrangementer. Onsdag den 18. august kan du eksempelvis deltage i arrangementet "Drag Bingo med Veninderne".

 • Sport to the People: EuroGames består også af et Sport to the People-program med mere end 70 sportsaktiviteter, som du kan deltage i. Torsdag den 19. august er der for eksempel mulighed for, at du kan snøre løbeskoene og deltage i en fælles løbetur, der starter og slutter på Rådhuspladsen.

 • WordPride-paraden: WorldPride kulminerer og afsluttes lørdag den 22. august, når glade folk i sprudlende kostumer danser gennem de københavnske gader ved den officielle parade. Paraden er opdelt i seks mindre parader, der stater i forskellige hjørner af byen, går gennem København for til sidst at mødes i Fælledparken. Prideparadens seks endelige ruter er endnu ikke offentliggjort.

Prideparade på sidstedagen

Som traditionen foreskriver både for WorldPride, så kulminerer og afsluttes festivalen med en stor parade gennem værtsbyen.

Her plejer dunkende musik, glimmer og regnbueflag at være hovedingredienser, når glade folk i sprudlende kostumer danser gennem gaderne, mens tilskuerne tiljubler dem.

Årets WorldPride-parade i København er ingen undtagelse, men grundet coronarestriktioner har arrangørerne været nødt til at droppe den store parade i sin helt traditionelle form.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen.

Hvad er WorldPride?

 • WorldPride er den mest signifikante fejring af LEBT+-personernes rettigheder i verden

 • Den første WorldPride blev afviklet i Rom i år 2000, sidenhen har storbyer som Toronto, Madrid og New York været værtsbyer

 • Begivenheden bliver afholdt hvert andet år

 • København er vært for WorldPriden i 2021, der afvikles fra den 12. til den 22. august

  Kilde: Copenhagen 2021

I år er paraden opdelt i seks mindre parader. De vil starte i forskellige hjørner af byen og i en stjerneformation gå gennem København for til sidst at mødes til afslutningsceremonien i Fælledparken.

Copenhagen 2021 oplyser til TV 2 Lorry, at alle pladser i paraden er fuldt bookede. Der vil senere blive frigivet billetter til afslutningsceremonien i Fælledparken.

Prideparadens seks endelige ruter er endnu ikke offentliggjort.

Copenhagen 2021 løber af stablen fra den 12. til den 22. august 2021 og begynder med åbningsparade i Malmø. Du kan læse mere om de forskellige arrangementer på Copenhagen 2021’s hjemmeside.

Nedenfor kan du se eller gense, hvordan det gik til, da København overtog WorldPride-stafetten i New York i 2019, hvor TV 2 Lorry var med.

I 2021 skal København være vært for World Pride. Arrangementet kan blive den største kulturbegivenhed i Danmark nogensinde med over 750.000 deltagere.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik