Kamilla og Emil oplever corona-racisme: "Der er den her konstante frygt for at blive opsøgt"

Flere danskere med asiatiske gener beretter om racisme som følge af coronapandemien. En undersøgelse slår fast, at minoriteter har været særligt udsat for had under covid-19-epidemien.

"Wuhan-taber", "Kineser" og "Skrid hjem til der, hvor du kommer fra".

Det er blandt nogle af de tilråb som 19-årige Emil Son Holm og 18-årige Kamilla Vellendorf Vestergaard har fået med på deres vej, når de har begivet sig rundt i det offentlige rum under corona-pandemien.

quote Der er den her konstante frygt for at blive opsøgt af den her ubehagelige opmærksomhed.

Emil Son Holm, student

De kender ikke hinanden. Det eneste de har tilfælles er, at de har asiatiske gener, og at de under coronapandemien har oplevet flere tilråb, nedsættende ord og ubehagelige oplevelser i relation til virusset. 

- Det starter med, at man bliver udstødt, mennesker distancerer sig fra en i offentligheden, og pludselige begynder det at tage til – folk kommer med grimasser eller andre former for meget nedladende kommentarer. Jeg har endda oplevet at blive spyttet efter, forklarer Emil Son Holm, der er adopteret fra Vietnam og bosat i Indre København.

På Tv 2 Lorry sætter vi i denne uge fokus på racisme i hverdagen.
På Tv 2 Lorry sætter vi i denne uge fokus på racisme i hverdagen.
Foto: Iris / Shutterstock

Kamilla Vellendorf Vestergaard er halv sydkoreaner og født og opvokset i Danmark. Til daglig læser hun HF i Roskilde, hvor hun bor. Hun har aldrig før oplevet, at fremmede for eksempel anråber hende, og hun fortæller, at folk opfører sig som om, hun er en superspreder.

- Jeg har oplevet at sidde i en bus, hvor et ældre ægtepar skal til at sætte sig ved siden af mig på modsatte side, men så ser manden mig og siger til sin kone, at de ikke skal sidde der, fordi hun - altså jeg - spreder corona, fortæller hun.

quote Det er en følelse af, at man har gået rundt hele sit liv og følt sig en del af noget, og lige pludselig bliver man totalt fremmedgjort.

Emil Son Holm, student

Og de er langt fra de eneste, der har samme oplevelser. 

En rapport fra Institut for Menneskerettigheder dokumenterer, at minoriteter har været særligt udsat for had under covid-19-epidemien. Ifølge rapporten har covid-19-epedemien utvivlsomt haft stor betydning for mange adopterede personer fra asiatiske lande og det, de oplever i det offentlige rum. Og også andre minoriteter har oplevet lignede ting.

Det er ikke længere lige så nemt for Emil Son Holm at begive sig rundt i byen, som det var før Covid-19.
Det er ikke længere lige så nemt for Emil Son Holm at begive sig rundt i byen, som det var før Covid-19.

En følelse af at blive fremmedgjort

Emil Son Holm har altid følt sig dansk og som en del af fællesskabet. Men de seneste års eskalering af tilråb og grove hændelser såsom at blive spyttet på uden for sit hjem, har gjort ham usikker og ked af det.

quote Det er nærmest blevet en hverdagsting.

Kamilla Vellendorf Vestergaard, HF-studerende

- Det er en følelse af, at man har gået rundt hele sit liv og følt sig som en del af noget, og lige pludselig bliver man totalt fremmedgjort. Og uanset hvem der siger det, vil det starte en følelse af ikke at høre til. Det er en ubehagelig følelse, som ikke er let at komme af med, forklarer han.

For ham var de daglige hændelser så opslidende, at nedlukningen var kærkommen. For så vidste han, at han ikke blev opsøgt af fremmede mennesker med nedladende kommentarer.

Stadig en del af hverdagen

Men selvom pandemien er på retur, så er hadet og hændelserne ikke forsvundet. 

For Kamilla Vellendorf Vestergaard er det snarere reglen end undtagelsen.

- Jeg synes, det er mærkeligt, at folk gør det, men jeg reagerer ikke på det, fordi det nærmest er blevet en hverdagsting, siger hun. 

For Emil Son Holm har hændelserne haft konsekvenser for hans hverdag. Hændelserne har bidt sig så hårdt fat i ham, at han har måtte ty til en psykolog for at bearbejde det. Og han kæmper stadig med at gå uden for sin dør.

- Når det kommer så tæt på ens hjem, som da jeg blev spyttet på, så føler man det kan ske alle vegne, og så begynder man jo at blive lidt paranoid, når man skal på cafe eller ud med sine venner. Der er den her konstante frygt for at blive opsøgt af den her ubehagelige opmærksomhed, fortæller han.

Kamilla Vellendorf Vestergaard er godt træt af at blive set som en coronaspreder.
Kamilla Vellendorf Vestergaard er godt træt af at blive set som en coronaspreder.

Stop fordommene

Både Emil Son Holm og Kamilla Vellendorf Vestergaard har begge en appel til deres medborgere. 

- I forhold til hverdagsracisme så ønsker jeg, at man skal stoppe med at have fordomme på grund af udseende, som om de kender mig på forhånd, for det gør de ikke, siger Kamilla Vellendorf Vestergaard.

- Jeg tror personligt, at for at komme racisme og diskrimination i hverdagen til livs, handler det om, at man skal respektere hinanden, man skal tale til hinanden med mere respekt og en bedre tone, så vil man også føle, at alle er på lige fod, lyder det fra Emil Son Holm.

Allerede tilbage i april måned kunne vi fortælle om, at asiatere følte sig udsatte for grove tilråb - det kan ses i indslaget nedenfor. Et problem flere altså stadig lever med.

Også dansk-asiatiske børn oplever at blive stigmatiseret pga. corona.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik