"Ærgerlig" tendens fortsætter: Små børn indlægges med kaffe-skoldninger

Brandsår og skoldninger udgør hver femte indlæggelse blandt børn under to år på Rigshospitalets traumecenter. Små børn er generelt overrepræsenterede, når det kommer til skoldningsskader.

Under coronapandemien med dennes medfølgende hjemmearbejde oplevede Rigshospitalet en stigning i antallet af helt små børn, der blev indlagt som følge af alvorlige skoldninger.

Den udvikling er trods et mere åbent samfund med væsentligt mindre hjemejobberi ikke vendt.

Region Hovedstaden oplyser således, at skoldninger fortsat udgør en stor andel af det samlede antal indlæggelser blandt børn under to år på Rigshospitalets traumecenter.

Tal fra traumecenteret viser, at hvert femte barn under to år, der bliver indlagt, bliver indlagt på grund af brandsår og skoldninger, skriver Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

Det er en ærgerlig tendens, der ser ud til at stagnere.

Hver femte brandsårsskade er hos små børn

Generelt er de små børn op til tre år meget udsatte, når det kommer til alvorlige skoldningsskader. Det kan aflæses i statistikken, hvor aldersgruppen er overrepræsenteret.

- I alt modtog vi 120 børn med brandsår i traumecenteret sidste år, heraf var 80 af dem børn under tre år. De yngste står altså for to tredjedele af alle brandsår blandt børn mellem 0 og 18 år, udtaler børneansvarlig overlæge Lasse Høgh Andersen.

I 2022 har Rigshospitalets traumecenter indtil videre tilset 70 børn med skoldninger og brandsår, hvoraf mere end to tredjedele – navnlig 49 – er under to år. Det svarer altså nogenlunde til mønsteret fra tidligere år.

Samtidig viser en opgørelse fra hospitalet, at 90 procent af børnenes brandsår stammer fra skoldninger, og at hver femte af alle samtlige af hospitalets behandlinger for alvorlige brandsår udgøres af børn på under fem år.

- Vi oplever, at skoldninger er en tilbagevendende ulykke, som vi ser hele året, tilføjer Emilie Øberg, der er traumelæge i Afdeling for Bedøvelse, Operation og traumecenter på Rigshospitalet.

Drop kaffe med baby på armen

Hun er samtidig initiativtager til et nyt, præventivt projekt, der har fået navnet ’Stands ulykken’. Hun forklarer, at årsagen til skoldninger kan være mange, men at det ofte skyldes et øjebliks uopmærksomhed.

- Ofte er det forældre, der lige skal have en tår kaffe, mens de har barnet på skødet og så kommer til at spilde det ned over deres lille baby. Vi ser også små børn, der lige akkurat kan nå op til komfuret og får væltet en gryde med kogende vand ned over sig. Og det er jo helt forfærdeligt både for barnet, men også for de forældre som står i det, forklarer Emilie Øberg.

Hun anbefaler derfor som tommelfingerregel, at man holder helt små børn og meget varm mad og drikke langt fra hinanden.

- Især for småbørnsforældre, kan det være svært, fordi du som forælder bærer rundt på de små hele tiden. Men sæt eller læg børnene ned, når du skal have en tår af din kaffe. Og hold dem væk fra køkkenet, når I koger vand og laver den varme mad, siger Emilie Øberg.

Forældre føler skam

Margrethe Lomholt, er som klinisk sygeplejespecialist en af dem, der modtager og behandler de små børn. Hun fortæller i pressemeddelelsen, at skoldningsulykker kan komme til at præge børnenes liv i lang tid fremover.

- Hvis børnene har fået mindre forbrændinger, kan huden fint hele, og børnene får det relativt hurtigt godt igen. Men de børn der har været uheldige og er blevet skoldet over større dele af kroppen, kan få et langt mere krævende forløb foran sig med både indlæggelser og mange operationer, forklarer hun.

Traumesygeplejerskerne kommer også ofte tæt på forældrene, for hvem ulykkerne en rigtig svær situation.

- Mange forældre føler, at det er deres skyld, at barnet blev forbrændt. Men det er vigtigt at gøre opmærksom på, at disse forældre ikke er dårlige forældre, men forældre som har været forfærdeligt uheldige, siger Margrethe Lomholdt.

Projektet ”Stands ulykken”, som har til overordnet formål at forhindre ulykker i befolkningen, har derfor udsendt følgende råd til forebyggelse af skoldninger blandt små børn.

Rigshospitalets råd til forebyggelse af skoldninger

  • Drik eller spis ikke varme ting som for eksempel kaffe, te og suppe med et barn i skødet eller på armen


  • Hold altid børn under opsyn, når de er i køkkenet


  • Tag børnene ud af køkkenet eller væk fra køkkenområder, hvis der er risiko for at komme til skade, for eksempel når der er travlt og opsynet med barnet derfor kan svigte


  • Stil altid elkoger og gryder med varmt vand eller lign. længst væk fra børn. Brug for eksempel den bagerste kogeplade og stil det tættest på væggen eller midt på spisebordet og ikke ude ved kanterne.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik