Borgmestre festede for borgernes penge

Bestyrelsen i det kommunaltejede affaldsselskab Vestforbrænding har brugt borgernes penge på dyre hotelovernatninger, rejser og Michelinrestauranter.

Det er langt fra første gang, at de ansvarlige i et kommunaltejet selskab bliver afsløret i at kaste om sig med borgernes penge, og nu er den gal igen.

quote Man kan ikke bruge offentlige midler på, at ægtefæller tager med på rejser eller deltager i middage uden et sagligt formål.

Lars Bo Langsted, professor i strafferet, Aalborg Universitet

En række bilag, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i viser, at bestyrelsen i landets største affaldselskab, Vestforbrænding, har overnattet på femstjernet hotel med ægtefæller, været til fester for hundretusindvis af kroner og indkøbt i alt 2155 flasker vin.

Selskabet har hovedkontor i Glostrup og består af en ejerkreds på i alt 19 kommuner fra hovedstadsområdet med hver deres repræsentant i bestyrelsen, hvoraf 12 dem er borgmestre i deres respektive kommune.

Ifølge aktindsigterne blev den tidligre direktør for Vestforbrænding hentet i limousine og fejret for 100.000 kroner, da han gik på pension, mens den daværende borgmester i Ballerup Kommune Ove E. Dalsgaard, Soc.dem., og to kommunale topfolk på en studietur til London i 2013 spiste på Michelinrestaurant for for 1.276 kr. pr. kuvert.

Derudover havde de på Londonturen tre nætter med deres ægtefæller på det femstjernede ME Hotel, til en værelsespris på 2.437 kr. pr. nat. Alt i alt en samlet studietur til 77.942 kr - og det er ikke lovligt at bruge skatteborgernes penge på.

- Man kan ikke bruge offentlige midler på, at ægtefæller tager med på rejser eller deltager i middage uden et sagligt formål. Der er ingen arbejdsmæssig relevans i at tage ægtefæller med, så det er i strid med reglerne, siger Lars Bo Langsted, professor i strafferet ved Aalborg Universitet til Jyllands Posten.

Episoden i London er langt fra første gang, aktindsigter i Vestforbrænding eller andre kommunale firmaer afslører, at bestyrelserne smider om sig med borgernes penge. Forbruget i affalsselskabet er i denne omgang blandt andet gået til flere udlandsrejser og indkøb af rødvin, cognac og spiritus for mere end 290.000 kroner.

quote - Det er en del år siden, så jeg er overbevist om, at hver gang vi havde vores bedre halvdele med, så betalte vi selv, hvad det kostede. Vi havde altid en afregningsprocedure, som sikrede, at vi selv betalte.

 Ivar Green-Paulsen, Tidl., direktør, Vestforbrænding

Også ture med ægtefæller til Brasilien og Grønland blev financieret af Vestforbrænding, men den daværende direktør Ivan Green-Paulsen siger, at man på daværende tidspunkt havde en intern rejsevejledning, der gav mulighed for, at man kunne medbringe sin ægtefælle.

- Vi havde en lederhåndbog, hvor bestyrelsen havde besluttet, at man kunne tage ægtefæller med på to rejser om året. Jeg annulerede senere vejledningen, fordi vi fandt ud af, at det måske ikke var efter reglerne, siger han. 

- Det er en del år siden, så jeg er overbevist om, at hver gang vi havde vores bedre halvdele med, så betalte vi selv, hvad det kostede. Vi havde altid en afregningsprocedure, som sikrede, at vi selv betalte, siger Ivar Green-Paulsen.

Aktindsigterne viser, udover de dyre rejser, at bestyrelsen i forbindelse med en bestyrelsesfest i 2013 købte gaver til sig selv i form af 30 Marc Jakobs-parfumer til i alt 13.950 kr.

TV 2 Lorry arbejder på at få en kommentar fra den nuværende bestyrelsesformand, Ole Bondo Christensen, borgmester i Furesø Kommune.

Ejerkredsen består af følgende kommuner: Alberslund, Ballerup, Brøndby, Egedal, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Gribskov, Halsnæs, Herlev, Hillerød, Høje-Taastrup, Ishøj, København, Lyngby-Taarbæk, Rødovr og  Vallensbæk.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik