I nat går det løs: Fire hospitaler får udskældt it-system
Fire store hospitaler overgår lørdag til det nyindkøbte, men stærkt kritiserede Sundhedsplatformen, som er et samlet it-system.
Installeringen af Danmarks største it-udskiftning på sundhedsområdet startede 21. maj sidste år på Herlev og Gentofte Hospital, og i november blev Rigshospitalet så koblet på.
Nu er turen så kommet til Nordsjællands Hospital, Amager og Hvidovre Hospital samt Bornholms Hospital. Det på trods af at de tre store københavnske hospitaler fortsat kører med nedsat tempo på grund af it-systemet og har mistet tæt på halv milliard kroner.
Det store tab skyldes, at hospitalerne endnu ikke kører for fulde omdrejninger og behandler færre patienter. Den oprindelige plan for Herlev og Gentofte var, at de to hospitaler skulle køre for nedsat kraft, mens personalet lærte systemet ordentligt at kende. Herefter skulle driften tilbage på normalt niveau.
Nu ti måneder senere kører Herlev og Gentofte Hospital fortsat langsommere og har færre patienter i ambulatorierne, oplyser hospitalsdirektør Klaus Lunding til Politiken.
- Stort set alle afdelinger ligger under sædvanligt niveau inden for den ambulante aktivitet. Det er vanskeligt at sige helt præcist hvor meget, da opgørelserne svinger meget, siger han til avisen.
På Rigshospitalet er man heller ikke kommet op i fulde omdrejninger siden november.
- Nogle, men ikke alle, ambulatorier kører med 100 procents aktivitet, siger vicedirektør på Rigshospitalet Susanne Poulsen til Politiken.
På trods af at Sundsplatformen endnu ikke fungerer optimalt på de tre store københavnske hospitaler, er man altså i Region Hovedstaden klar til at implementere systemet på de fire aftalte hospitaler.
Regionsdirektør Hjalte Aaberg mener, at hospitalerne er godt forberedt til udrulningen af systemet. Han påpeger blandt andet, at personalet er uddannet og at vagtplaner er lagt.
- Det er svært at stoppe sådan en proces. Der skal virkelig være meget væsentlige argumenter til at stoppe en så stor implementeringsproces, og de væsentlige grunde eksisterer ikke, siger han til Politiken.
Hos Nordsjællands Hospital er direktør Bente Ourø Rørth positiv omkring den kommende store ændring. Mandag sagde hun til TV 2 Lorry, at hun forventer lavere aktivitet i en måneds tid, da en række arbejdsopgaver skal lægges om, men hun forventer at slippe nemmere igennem overgangen end både Rigshospitalet, Gentofte og Herlev.
- Jeg tror, at besværlighederne bliver mindre, fordi vi hviler på de andres erfaringer og den frustration, der følger med at personalet mister fodfæstet for en stund, fordi de skal gå fra en teknologi til en anden, den vil derfor også være mindre, siger hospitalsdirektør Bente Ourø Rørth.
Der er ifølge Politiken aktuelt omkring 3.000 aktive personalehenvendelser om fejl eller behov for justeringer i systemet. Hver tredje handler om anvendelsesproblemer, der generer lægerne voldsomt, men de kan afhjælpes med vejledning og systemjusteringer, mens ingen er kategoriseret som ’kritisk’. Kun 0,5 procent er i kategorien ’høj’.
Der er ifølge regionen ingen personskade konstateret som følge af Sundhedsplatformen.