Joblog og digitale ansøgninger volder ledige problemer: Nyt projekt skal nu hjælpe digitalt udfordrede ledige

Køge er en af fire kommuner i Region Hovedstaden, der har fået penge til at hjælpe digitalt udfordrede ledige. Lena Zachariasen har været med på et af de første kurser med stor succes.

Lena Zachariasen var slidt efter mange år som pædagog. Derfor besluttede hun, at hun ville prøve at lave noget helt andet og skifte branche.

I sin søgen efter nye græsgange blev hun ledig, men hun endte med at få en hård start på den nye tilværelse. For stort set alt var digitalt, og det er ikke hendes stærke side.

- De bruger en masse fagudtryk som for eksempel joblog. Altså alle de der mærkelige ord, man skal kunne, de har været virkelig udfordrende, fortæller Lena Zachariasen.

Som ledig skal hun hver uge søge to jobs digitalt for at få udbetalt dagpenge, og det skal hun registrere på sin joblog inde på Jobnet – ellers risikerer hun at miste sine dagpenge i en periode.

Lena Zachariasen var helt sikker på, at alt var i orden, men en dag skrev hendes a-kasse, at der intet var blevet registreret inde på joblog. Det havde hun svært ved at forstå og ringede straks til sin a-kasse.

- Det viste sig, at der helt nederst var to bokse, som man skulle krydse af, når man registrerer de jobs, man har søgt. Og det havde jeg ikke gjort, for det var jeg ikke klar over, fortæller Lena Zachariasen.

Kommuner vil hjælpe digitalt udfordrede

Derfor har Køge Kommune tilbudt Lena Zachariasen at være med på en af de første kurser, der skal hjælpe digitalt udfordrede ledige.

- Det sagde jeg straks ’ja’ til. Især for at lære at bruge de der jobsøgningssteder og specielt Jobnet. For det er der, det koster, hvis ikke du gør det rigtigt, fortæller Lena Zachariasen.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Lena Zachariasen på digitalt kursus på jobcenteret i Køge Kommune.
Lena Zachariasen på digitalt kursus på jobcenteret i Køge Kommune.
Foto: Roni Jafar / TV 2 Kosmopol

Greve-, Solrød-, Faxe-, Stevns- og Køge kommune er sammen med de to a-kasser Krifa og Det Faglige Hus gået sammen om at hjælpe digitalt udfordrede ledige. 

Kommunerne har tilsammen fået 835.352 kroner af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering til et etårigt projekt, der skal styrke lediges digitale kompetencer.

For Lena Zachariasen er langt fra den eneste, der støder på digitale problemer. 10-15 procent af de ledige har samme problemer, fortæller Ann-Marie Høholt Schandorff, som er projektleder for satsningen i Køge Kommune.

- Der er så mange informationer, når man er nyledig, og man skal kunne huske det hele. Hvis man så ikke er vant til at sidde ved en computer, og måske ikke har brugt det i sit erhverv, er det svært pludselig at få stillet digitale krav, hvilket er en forudsætning som ledig, fortæller hun.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

Skræddersyede kurser

De fem kommuner har siden januar i år sendt et spørgeskema ud til de ledige, der kan spore dem ind på, hvem der har brug for at få en hjælpende hånd digitalt.

- Nu kan vi lave en særlig indsats for at hjælpe de borgere, som er ledige. I de her fem kommuner har vi meget fokus på, hvad du skal rent lovmæssigt, som at skulle søge to jobs, men også hvad du skal, når du skal søge professionelt ud til virksomheden, fortæller Ann-Marie Høholt Schandorff.

Kurserne er opdelt i to med otte undervisningsgange til hvert kursus. Det foregår både i undervisningslokalet, men også via en digital platform, som et eksternt firma har skræddersyet til formålet.

Inde på platformen ligger der en masse videoer omkring det, de har fået gennemgået i undervisningen.

- Det er opdelt i forskellige emner som for eksempel jobnet og digitalt CV. Vi snakker om emnet i undervisningen, og så kan de gå hjem og gense de her videoer, hvor der er detaljerede forklaringer om emnerne, så det er nemmere for dem at huske det, forklarer Brian Linder Klerell, der er underviser i Køge Kommune.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Brian Linder Klerell i gang med at undervisningen.
Brian Linder Klerell i gang med at undervisningen.
Foto: Roni Jafar / TV 2 Kosmopol

Stor succes indtil videre

Lena Zachariasen har været til alle otte undervisningsgange, og er nu færdig på kurset. 

Hun er glad for alt det, som hun har fået med fra undervisningen.

- Det er rigtig smart med de her videoer. Jeg er sådan en, der når jeg får forklaret noget, føler det giver mening, men når jeg så lukker computeren sammen og tager hjem, så har jeg glemt det igen. Jeg skal simpelthen have tingene flere gange, og derfor er den platform en god ting, forklarer Lena Zachariasen.

Men det vigtigste for hende har været de relationer, hun har fået på selve kurset med de andre ledige. 

- Vi har kunne spejle os i hinanden, og byde ind med noget forskelligt. Så det har været en stor styrke at gå her sammen med de andre, fortæller hun.

Tager gode erfaringer med videre

Projektet har været i gang i knap fire måneder, og Køge Kommune har taget mange gode erfaringer med fra de første kurser.

- Drømmen er, at det her er noget, vi fortsætter med at tilbyde, for tilbagemeldingerne er gode, fortæller Ann-Marie Høholt Schandorff og fortsætter:

- Dem, der måske har været ledige i længere tid, som kommunerne har sendt ind på det her kursus, spørger ’hvorfor har jeg ikke hørt om det her allerede i starten af min ledighed?’, og det skal vi sørge for, de gør.

(Artiklen fortsætter efter billedet) 

Ann-Marie Høholt Schandorff mener, at de har fået gode erfaringer med fra de første kurser.
Ann-Marie Høholt Schandorff mener, at de har fået gode erfaringer med fra de første kurser.
Foto: Roni Jafar / TV 2 Kosmopol

Lena Zachariasen har fået en masse digital læring med sig i rygsækken, men hun har en sidste appel, så andre kan få en bedre start på tiden som ledig, end hun selv gjorde.

- Når du kommer og melder dig ledig, så giver din a -kasse dig en hurtig introduktion, og så er du ellers overladt til dig selv, og det giver en masse frustrationer. Hvis nu det her havde ligget i de første to uger, så var det jo noget helt andet. Så var man jo meget hurtigere i gang, slutter hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik