John har fundet "eksotisk" løsning på manglende livreddere

Sidste sommer kunne cheflivredder i Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste, John Mogensen, melde om mangel på livreddere. I år er meldingen en anden.

“G’day”, “Oi Mate”, “Togs”

Det er nogle af de gloser, du skal vænne dig til, hvis du slår et smut forbi en af de nordsjællandske strande, hvor der er livreddere.

Denne sommer vil der nemlig være australske livreddere på plads, fortæller John Mogensen, der er cheflivredder i Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste, til TV 2 Kosmopol.

- Jeg har lavet et work-holiday-program med australske livreddere, så jeg får en 10-11 stykker herop. De kommer i slutningen af juni og bliver her i tre-fire uger. Det er der, jeg typisk er i bekneb.

Sidste år fortalte John Mogensen, at han manglede livreddere i sådan en grad, at han var i tvivl om, hvorvidt han kunne bemande alle de strande, hvor der er livreddere.

Det er egentlig ikke fordi, der mangler livreddere, fortæller John Mogensen. Problemet er, at de livreddere, der er, sjældent har mulighed for at arbejde hen over hele sommeren. Det gør det besværligt at få bemandingen op.

- Det er der, jeg typisk er i bekneb på grund af studenterfester, sommerferie og alverdens festivaler.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

John Mogensen siger, at man ikke behøver en livredderuddannelse for at give en hånd på strandene henover sommeren.
John Mogensen siger, at man ikke behøver en livredderuddannelse for at give en hånd på strandene henover sommeren.
Foto: Morten Spuhr / TV 2 Lorry

Kan lære af hinanden

Men nu får han hjælp fra "down under", og derfor er manglen på livreddere aflyst denne gang.

quote Der findes jo dyr i vandet dernede (i Australien, red.), som kan æde folk

John Mogensen, cheflivredder i Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste

Og ikke nok med det, så er det ikke helt uefne livreddere, der skal holde øje med de danske strandgæster.

- De har mere erfaring, end vores livreddere har. Der findes jo dyr i vandet dernede, som kan æde folk. Jeg håber, vi får bedre livreddere ud af det og er godt dækket ind på vores strande, lyder det fra John Mogensen. 

Han har selv haft et par livreddere i Victoria i Australien for at hjælpe dem i vinter. Han håber, at udvekslingen kan gøre en forskel for begge landes livreddere.

- Vores livredning er ofte ret low key i forhold til deres. I Australien har man en lidt mere bademestertilgang til tingene. De råber og fløjter lidt mere efter folk, hvor vi i Danmark forsøger at være lidt mere forbyggende og fortælle folk, hvad der er fornuftigt og ikke fornuftigt, når man befinder sig i vandet.

Samarbejdsaftalen mellem de danske og australske livreddere kom på plads, efter at John Mogensen havde drøftet problematikken med sine kollegaer i bestyrelsen i International Live Saving (ILS).

Det viser sig nemlig, at Danmark ikke er det eneste land, der har svært ved at få dækket behovet for livreddere over en hel sæson.

quote De skal betale 1800 kroner for et work-holiday-visa og yderligere 1700 kroner for at få det udstedt det

John Mogensen, cheflivredder i Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste

Bøn til regeringen

Af en eller anden grund er det ikke et problem i Bangladesh, men fra New Zealand til Tyskland oplever man også problemer med manglende livreddere, fortæller John Mogensen.

- Jeg tog kontakt til min australske kollega, der var med på ideen, og nu arbejder vi også på at lave et Erasmus-program i Europa, så de australske livreddere kan arbejde i flere forskellige lande i løbet af en sommer, så de får en ekstra oplevelse ud af det.

Og netop oplevelsen er det, der skal lokke udenlandske livreddere til Danmark. For selvom de får en løn tilsvarende deres danske kollegaer på mellem 20-25.000 kroner, så vurderer John Mogensen, at de "kun" er blevet 500 kroner rigere, når de vender hjem igen.

- Hvis man skulle ønske noget, ville jeg godt ønske, at vores regering gjorde det nemmere for de her australiere at komme herop og arbejde. De skal betale 1800 kroner for et work-holiday-visa og yderligere 1700 kroner for at få udstedt det. Derudover skal de betale deres flybillet, kost og logi.

- Og det er jo ikke meningen, at de kun skal bruge tiden på at arbejde, men de skal også have mulighed for at lære vores land at kende og møde nogle nye mennesker.

quote Jeg drømmer om, at jeg kan lave dem en dansk parlør med de mest brugte danske sætninger på stranden.

John Mogensen, cheflivredder i Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste

Det får de rig mulighed for, hvis vejret tillader det, og danskerne valfarter til strandende. Der er dog en enkelt problematik, som John Mogensen gerne vil italesætte over for årets strandløver og -løvinder:

- Selvfølgelig kan der være et dilemma, i forhold til om livredderne taler dansk eller ej, men det vil vi forsøge at planlægge os ud af, så der altid er en dansktalende livredder på arbejde.

- Jeg drømmer om, at jeg kan lave dem en dansk parlør med de mest brugte danske sætninger på stranden. En lille håndbog til dem, så de ikke er helt ved siden af, når nogen henvender sig til dem på dansk.

Skulle tanken om en ikke-dansktalende livredder gøre dig nervøs, så understreger John Mogensen, at de australske livreddere sagtens kan hjælpe, hvis der bliver brug for dem.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik