De fik to uger til at skaffe 80.000 kroner, ellers måtte Sort Kaffe og Vinyl dreje nøglen om. En 17 år gammel café, som også sælger LP'er på det centrale Vesterbro.
De havde fået en ubehagelig regning fra Skat. På grund af et ubetalt coronalån havde SKAT mulighed for at tvangslukke kaffebaren.
Et lån, som ejer Christian Rygaard måtte erkende, han ikke kunne betale selv.
Så i et opslag på Instagram den 16. januar bad han alle følgere om at støtte med en lille mønt.
Og så væltede det ind med donationer.
- Da jeg stod op næste dag, var der gået 13.000 kroner ind på kontoen, og så kørte det bare derfra, siger en glad Christian Rygaard til TV 2 Kosmopol.
Det var helt vildt rørende
Inden for tre dage var der tikket 84.800 kroner ind på Go Fund Me-indsamlingen. De fleste af pengene kom fra nærmiljøet, der havde baren kær. Det betød, at Christian Rygaard i ro og mag kunne betale sin gæld.
- Det var helt vildt rørende. Folk, der aldrig havde været på Sort Kaffe og Vinyl kom også hen og sagde, de havde doneret, fordi de kendte til stedet. Det var meget overraskende, at så mange mennesker var villige til at donere, siger han.
Mareridtsår for caféer og restauranter
Sort Kaffe og Vinyl var dog tæt på at blive en del af en trist tendens.
Tal fra Danmarks Statistik viser, at 2023 var det år, hvor flest restauranter og cafeer i Region Hovedstaden gik konkurs over en periode på mere end 15 år.
Hele 142 restaurationer i hovedstaden måtte i 2023 dreje nøglen om.
Det undrer ikke Christian Rygaard, når han hører om tallene. Et stenkast fra Skydebanegade, hvor Sort Kaffe og Vinyl ligger, støder han på butikker, der er lukket på stribe.
- Der er hele tiden butikker på Istedgade, som står tomme, så det er en svær tid.
Hans observering ser ud til at holde vand, for når vi blot går 100 meter væk fra caféen, finder vi tre tomme butiksfacader med 'butik til leje' i vinduet.
Overrasker ikke organisation
De høje konkurstal bekymrer brancheorganisationen for hoteller og restauranter, Horesta.
Krigen i Ukraine og et efterslæb efter corona har gjort det svært for restauranter at holde økonomien oven vande. Forhøjede fødevarepriser, en energikrise og stigende huslejepriser har presset branchen, fortæller viceadministrerende direktør i Horesta, Jeppe Møller-Herskind.
- De øgede omkostninger er en presbold på branchen, og der vil vi helt naturligt se nogle bukke under.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Afstemningen kræver et ja til cookies.
Så man kun kan stemme én gang om ugen.
Vær med ved at klikke på boksen her:
Det skyldes også øgede omkostninger, at Christian Rygaard har haft så svært ved at tilbagebetale sit coronalån til staten.
- Prisen på vinylplader er steget med 15-20 procent. Prisen på kaffebønner er steget med 40 procent. Mælk og smør er steget. Det er ligesom forholdene for private, alt er ligesom bare steget, siger han til TV 2 Kosmopol.
Men Horesta's Jeppe Møller-Herskind mener, at branchen nok skal klare skærene.
- Det er selvfølgelig trist, men vi mener, at tallene kunne have været meget værre, hvis ikke man som branche havde fulgt med udviklingen, som vi har set, og det er vi utrolig glade for.
Er der for mange restauranter og caféer i Hovedstaden, siden vi ser, at rekordmange ikke kan holde en rentabel forretning?
- Nej, overhovedet ikke. Vi mener, at der potentielt kunne komme flere. Vi er en branche, der gang på gang vækster og viser, at vi kan slå omsætningsrekord. Det synes jeg også, vi skal anerkendes for, siger han og fortsætter:
- Vi er Danmarks fjerde største eksporterhverv, og vi mener, der er plads til endnu mere oplevelse, end der er i København i dag.
Vinylplader og cortados 17 år endnu
Christian Rygaard har haft Sort Kaffe og Vinyl i 17 et halvt år. Efter feberredningen har han mod på 17 et halvt år til efter nogle mørke år.
- Efter den indsamling her har jeg faktisk lidt tro på fremtiden igen. Og jeg tror godt, at der er plads til en pladeforretning med kaffebar af den her type.
- Det er lidt et livsværk, ik'? Så jeg håber, vi kan fortsætte 17 år endnu, siger den vinylelskende ejer.