Kører kun i København: Nu vil politikere have indsats for udsatte udbredt til andre kommuner

Sociolancen kører ud til udsatte borgere i Københavns Kommune, som har brug for hjælp – og nu ønsker flere politikere, at der kommer flere sociolancer på hjul rundt omkring i hovedstadsområdet.

I Københavns gader triller Sociolancen rundt og holder øje med de udsatte borgere i København. 

Her kan borgerne både få sundhedsfaglig hjælp, en god snak og omsorg med på vejen.

Sociolancen begyndte som et pilotprojekt i 2015, hvor det ved projektets afslutning i 2018 blev forlænget. Igennem årene har Sociolancen hjulpet mange udsatte borgere, og en mulig udbredelse er også skrevet ind i Region Hovedstadens budgetaftale for næste år.

- Der kan være behov for Sociolancens arbejde andre steder end lige i København. Vi vil derfor undersøge, hvorhenne og hvor stort behovet for en udvidelse er – og så om kommunerne vil samarbejde om projektet, siger Karin Friis Bach (R), 2. næstformand i regionsrådet i Region Hovedstaden.

Sociolancen kører rundt hver dag fra klokken 11 til klokken 23 og træder til, når hjemløse eller andre udsatte borgere har brug for hjælp. Om vinteren deler personalet ofte tæpper og liggeunderlag ud, men de kan også tjekke de udsattes promille og hjælpe i eventuel behandling.

- Sociolancen er et rigtig godt tilbud, som netop kører ud og hjælper de udsatte borgere, hvor de er. Det er en nødvendighed, fordi de ikke selv kommer til sundhedsvæsenet og får de behandlinger, som de burde, fortæller Peter Westermann (SF), formand for Social- og Psykiatriudvalget i Region Hovedstaden.

(Artiklen fortsætter efter boksen.)

Spørg Os - Formular

_

Udbredelse af Sociolancen

Lige nu kører Sociolancen kun i Københavns Kommune, men flere politikere ønsker altså at udbrede Sociolansens arbejde til flere kommuner i området.

- Der er behov for Sociolancen mange andre steder, hvor der også er udsatte borgere. I den ideelle verden ville Sociolancen jo køre i hele regionen, men det er oplagt at starte i nabokommunerne, så de kan starte samarbejdet, uddyber Peter Westermann (SF).

Én af de kommuner, som gerne så Sociolancen blive en del af billedet på vejene, er Brøndby.

En ny undersøgelse fra VIVE viser, at Brøndby sammen Glostrup Kommune er den kommune i hovedstadsområdet, hvor mænd har størst risiko for at ende på bunden af samfundet.

Og derfor giver det mening at tænke i samarbejder, forklarer Maja Højgaard (S), der er formand for socialudvalget i Brøndby Kommune.

- Jeg synes, det er rigtig spændende, og jeg vil rigtig gerne indgå et samarbejde, gerne hvis vi er flere vestegnskommuner, der kan være sammen i det, siger Maja Højgaard, og tilføjer:

- Vi minder måske mere om hinanden, og jeg tror, at indsatsen skal skræddersyes lidt efter det, vi har i forvejen.

I Sociolancen kører en socialfaglig medarbejder og en sundhedsfaglig medarbejder. Sammen kombinerer de deres kompetencer og kan hjælpe de socialt udsatte borgere.

- Personalet i bilerne kender kommunens tilbud, og kan på den måde også hjælpe med de sociale udfordringer, som de udsatte borgere kan have, siger Karin Friis Bach.

Personalet kan hjælpe de udsatte borgere på herberg, hente medicin og søge om hjælp til anden form for social- og sundhedshjælp.

Det er Region Hovedstadens Akutberedskab, Københavns Kommunes Socialforvaltning og Hovedstadens Beredskab, der i fællesskab driver Sociolancen. 

Gennem fire programmer kan du komme helt tæt på Sociolancens arbejde, når de rykker ud for at hjælpe nogle af de mest svage og sårbare mennesker i København. Se første afsnit herunder:

En mand er ved at dehydrere i solen, da René og Søren ankommer. Og så får de en tur, der gør særligt indtryk.
Udrykning med omsorg Ikonbillede
Serie

Udrykning med omsorg

Den særlige Sociolance rykker ud, når nogle af samfundets mest sårbare og udsatte har brug for hjælp og pleje. 

 Se serien her

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik