Banebrydende behandling i psykiatrien Tanja bekæmper sin angst med VR-briller

En lille forskningsenhed på Psykiatrisk Center København, er i øjeblikket i gang med at revolutionere behandlingen i psykiatrien. Ved hjælp af virtual reality bliver skizofrene eksponeret for deres værste frygt.

For syv uger siden var Tanja Enevoldsens liv lidt af et mareridt.

I 2015 blev hun diagnosticeret med paranoid skizofreni. Hun udviklede social angst i så voldsom grad, at hun isolerede sig. 

Hendes hjem blev et fængsel. 

quote Hver gang man går herfra, så går man med sådan en følelse: Whao! Jeg kunne godt klare det i VR. Så kan jeg også godt klare det i virkeligheden.

Tanja Enevoldsen

- Når jeg havde det allerværst, så havde jeg hallucinationer, hvor jeg så figurer foran mig, som strakte deres lange fingre ud efter mig, siger 33-årige Tanja Enevoldsen, da TV 2 Kosmopol møder hende i hendes lejlighed i Lyngby.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

I 2015 fik Tanja Enevoldsen diagnosen paranoid skizofreni. Efterfølgende udviklede hun social angst, som eskalerede henover årene. Til sidst sad hun ensom og isoleret tilbage og ønskede ikke at forlade sin lejlighed.
I 2015 fik Tanja Enevoldsen diagnosen paranoid skizofreni. Efterfølgende udviklede hun social angst, som eskalerede henover årene. Til sidst sad hun ensom og isoleret tilbage og ønskede ikke at forlade sin lejlighed.
Foto: Sebastian Andersen Holm/TV 2 Kosmopol

Hun sagde nej til at komme til familie-fødselsdage. Indkøbene foregik på nettet. Dagene blev brugt på at se de samme serier igen og igen.

- Det har været meget ensomt. For der var mange ting, som jeg gerne ville deltage i, men som jeg lod være med at deltage i, forklarer Tanja Enevoldsen.

Et livsforandrende projekt

Men i dag er Tanja Enevoldsens liv fuldstændig forandret. Hun blev medicineret og for syv uger siden startede hun i et forskningsprojekt på Gentofte Hospital, som hører under Psykiatrisk Center København.

Projektet hedder Face Your Fears. Her bliver skizofrene med psykoselidelser udsat for deres værste frygt via virtual reality.

Kongstanken bag VR-terapien er, at hvis patienterne lærer at tackle deres frygt virtuelt, har de nemmere ved håndtere angsten i den virkelige verden.

- Rationalet bag behandlingen er, at netop ved at udsætte sig for disse angstprovokerende situationer og udholde det ubehag ved at være i disse situationer, så kan angsten over tid reduceres, siger Anne Sofie Due, der er en af projektets psykologer.

Dagen hvor TV 2 Kosmopol er forbi og filme, skal Tanja Enevoldsen eksponeres for sin sociale angst ved at handle ind i et virtuelt supermarked.

Psykologen putter VR-briller på Tanja Enevoldsens hoved. Og pludselig befinder hun sig midt i et indkøbscenter, der er fyldt med andre kunder.

(Artiklen forsætter efter billedet.)

Sådan her ser det ud for Tanja Enevoldsen, når hun går rundt i det virtuelle supermarkedet. De andre kunder kigger efter hende og Tanja Enevoldsens angst stiger.
Sådan her ser det ud for Tanja Enevoldsen, når hun går rundt i det virtuelle supermarkedet. De andre kunder kigger efter hende og Tanja Enevoldsens angst stiger.
Foto: Sebastian Andersen Holm/TV 2 Kosmopol

Psykolog Anne Sofie Due har indstillet programmet, så de andre kunder kigger på Tanja Enevoldsen, når de passerer hende. Det får angsten til at stige, og psykologen spørger, hvor meget angst Tanja Enevoldsen har på en skala fra et til ti.

- Det er en seks'er, svarer Tanja Enevoldsen, som tilføjer, at hun nu har hjertebanken og klamme håndflader.

Men det er netop den eksponering, som er formålet med øvelsen.

- Patienten skal helst ligge på mellem seks og ni på angst-skalaen. Den skal ikke helt op i det røde felt, for så lukker hjernen helt ned. Men angsten skal lige aktiveres, så hjælper det med at skubbe til nogle grænser. Dermed lærer de, at de godt kan klare det, siger Anne Sofie Due.

Efter seancen er Tanja Enevoldsen udmattet. Men hun føler sig glad og stolt.

- Det er rigtig hårdt. For jeg føler, at de andre kunder kan høre, hvad jeg tænker. Men der er sket en kæmpe progression, siden jeg startede i projektet for syv uger siden. Dengang kunne jeg ikke engang være i et tomt virtuelt rum uden mennesker. Nu kan jeg handle ind i virkeligheden og også tage bussen, siger Tanja Enevoldsen.

En landvinding i psykiatrien

Ifølge forskningsenhedens ledende psykolog har den virtuelle terapi potentiale til at revolutionere den psykiatriske behandling.

- Man kan godt sige - sat lidt på spidsen - at det godt kan blive en landvinding inden for psykiatrien. Vi kan tilbyde en helt ny terapiform, som er et reelt alternativ til den medicinske behandling, man plejer at få i psykiatrien, siger forskningsleder Louise Birkedal Glenthøj.

På Gentofte Hospital har de også udviklet et såkaldt AVATAR-program for de skizofrene, som hører stemmer i deres hoveder. Og forskningslederen ønsker også at udvide behandlingen til andre diagnoser end skizofreni.

-  Det kan både være meget relevant for mennesker med autisme og spiseforstyrrelser, men også for mennesker med depression eller personlighedsforstyrrelser, vurderer Louise Birkedal Glenthøj.

International bevågenhed

Der er i øjeblikket 256 patienter tilknyttet VR-projekter i Gentofte. Forskningslederen håber, at den virtuelle terapi inden længe kan blive standardbehandling i psykiatrien i Danmark. Men også i resten af verden har man hørt om de positive erfaringer.

- Der er ikke mange, som laver den her type forskning i verden. Så vi er nogle af de første og også dem med de største projekter. Og vi optræner andre psykologer i udlandet i at bruge VR. I næste uge skal vi for eksempel til New York, hvor de rigtig gerne vil lære noget af vores erfaringer. Så på mange måder er vi både nationalt og internationalt en kapacitet på området, konstaterer Louise Birkedal Glenthøj.

Forskningsprojektet startede i april 2021, men det er stadig ikke afsluttet. Så der foreligger ikke en endegyldig konklusion endnu. Men for Tanja Enevoldsen er konklusion klar.

- Hver gang man går herfra, så går man med sådan en følelse: Whao! Jeg kunne godt klare det i VR. Så kan jeg også godt klare det i virkeligheden, siger Tanja Enevoldsen, inden hun går ud af døren for at tage en bus hjem i myldretiden.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik