Danny kan ikke få elever til sin fiskehandel - det kan koste branchen

Der er ikke nogen, der vil være fiskehandlere. Sådan lyder det fra branchen, der har desperat brug for de unge og friske hoveder og hænder til at føre faget videre.

Hos Centrum Fisk i Rødovre er der godt gang i biksen. Alligevel er det ikke til at drive elever op, som kan se en fremtid som fiskehandler for sig. 

- Vi er en uddøende race, for vi bliver færre og færre, men vi får mere og mere at lave. Så vi har brug for de her mennesker, der gerne vil det. Men det er simpelthen bare så svært, lyder det fra Danny Nielsen, der er indehaver af Centrum Fisk.

quote De skal kunne smile, de skal være glade, og så skal de kunne stå tidligt op.

Danny Nielsen, Indehaver, Centrum Fisk

I mere end et år har han ledt med lys og lygte efter en lærling eller to, som kunne have lyst til at prøve kræfter med faget. Men uden held.

- Det er da pisse ærgerligt, for at sige det lige ud. Jeg ville da ønske, de bare væltede ind, så vi kunne blive større og større i den her branche, siger Danny Nielsen.

- Der er jo en kæmpe efterspørgsel, og der er jobgaranti, når man er færdig, hvis bare man kan en lille smule. Så jeg kan ikke forstå, at de ikke står i kø. Det er skide sjovt og med fede kollegaer, fortsætter han. 

At have en lærling under uddannelse til fiskehandler kan være meget værdifuldt, fortæller Danny Nielsen. Der er nemlig brug for nye, unge kræfter i branchen.

- I en butik som vores her, ville det betyde helt vildt meget med en lærling. For vi er rigtig mange gode og dygtige mennesker her i Centrum Fisk, og jeg ville være super glad for at kunne give den erfaring videre, som jeg har fået i min læretid, fortæller han.

Problem flere steder

Det er altså ikke kun i Rødovre, at manglen på elever er et problem.

- Der er for få, der vælger vores fag, simpelthen, siger Torsten Buhl, der er administrerende direktør i FødevareDanmark, der er en paraplyorganisation for små- og mellemstore virksomheder i fødevaresektoren. 

FødevareDanmark dækker dels over fiskehandlere, men repræsenterer også blandt andre slagterforretninger og ostebutikker. 

Og hvis ikke der er flere, der i fremtiden kommer til at vælge at gå denne vej, så kan det ifølge den administrerende direktør få konsekvenser for innovationen i fagene - og i sidste ende for fagenes eksistens. 

- Så forsvinder udviklingen. Det er jo det, man har set i Sverige, hvor der stort set ikke findes specialbutikker mere. Man kan for eksempel ikke gå i slagterlære mere i Sverige, fortæller Torsten Buhl.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Torsten Buhl er administrerende direktør i paraplyorganisationen FødevareDanmark.
Torsten Buhl er administrerende direktør i paraplyorganisationen FødevareDanmark.
Foto: Katrine Angel / TV 2 Kosmopol

Den nytiltrådte SVM-regering har lagt vægt på, at der fremover skal være flere, der vælger at tage en erhvervsuddannelse. Til stor glæde for Torsten Buhl.

- Første forudsætning for, at der kommer til at ske noget, er, at der er nogen, der vil noget. Og det har jeg noteret mig med stor tilfredshed, at den her regering vil, lyder det fra den administrerende direktør.

Han skal dog se resultater, før han er klar til at hæve armene helt over hovedet.

- Det man så kan have lidt historisk skepsis om, er, om det kommer til at ske. For det er jo med al respekt for regeringens bestræbelser ikke første gang, at en regering har sat sig for at ville have flere ind på erhvervsuddannelserne. Det har der været politiske mål for i mange år. Der er bare ikke sket noget, lyder det.

Håber på ansøgninger

Tilbage i Danny Nielsens fiskehandel i Rødovre, er der altså plads til alle, som kunne have interesse i af prøve kræfter med livet som fiskehandler.

- Jeg er ret åben. Jeg har et par krav, det er, at de skal kunne smile, de skal være glade, og så skal de kunne stå tidligt op. Det er det eneste. Resten skal vi nok lære dem, siger Danny Nielsen.

Og så håber han, at flere i fremtiden vil få øjnene op for faget.

- Jeg håber, der kommer en eller to stykker herned forbi og lægger en ansøgning, og så håber jeg på, at de godt vil starte i lære. Vi er et ungt team, og vi er rigtig mange dygtige mennesker, som godt kan lære fra os, så det håber jeg, at nogen kunne have lyst til, slutter han. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik