Affaldsbunke i Roskilde var mange meter for høj inden kæmpebrand

Ifølge en lokalplan overskred virksomheden Solum størrelsen på sine haveaffaldsbunker med flere meter.

I knap en måned har en kæmpe dynge af biomasse, bestående af haveaffald, brændt på Solum genbrugsplads i Roskilde.

Nu viser det sig, at en stor mængde af biomassen, 20.000-30.000 ton, var stablet dobbelt så højt som tilladt i lokalplanen.

Det skriver mediet Klimamonitor.

Biomasse-bunkerne måtte ifølge lokalplanen maksimalt være seks meter høje. Hos Solum i Roskilde var højden nået op på 12 meter, skriver Klimamonitor.

Bo Jensen, som var indsatsleder hos Roskilde Brandvæsen, da branden brød ud natten til lørdag den 20. september, sagde dengang til TV 2 Lorry, at bunkerne på Solum var helt op til 19 meter høj.

TV 2 Lorry har forholdt formand for Klima- og Miljøudvalget i Roskilde Kommune, Karim Friis Arfaoui (S), de nye oplysninger.

En lokalplan siger, at bunkerne med haveaffald maks må være 6 meter høje. Ifølge brandvæsenet var haveaffaldsbjergene på Solum meget højere. Hvordan kan det ske?

- Det må vi jo kigge på. Vi skal have en snak med erhvervsafdelingen. Jeg har set nogle af de korrespondencer, der har været med virksomheden, men min konklusion indtil videre er, at de måske har været lidt for venlige i deres sagsbehandling og ikke været strikse nok i de krav, de har til virksomheden, siger Karim Friis Arfaoui til TV 2 Lorry.

Her ses en privatpersons dronebilleder af branden ved Roskilde.
Her ses en privatpersons dronebilleder af branden ved Roskilde.
Foto: Daniel Tronholm/Privatfoto

Vil kigge på sanktionsmuligheder

Ifølge Klimamonitor havde Solum selv i juli gjort kommunen opmærksom på, at bunken var blevet højere, end kommunen tillod – og forsøgt at få dispensation.

Dette havde kommunen dog endnu ikke givet.

I en mail den 28. august skulle Roskilde kommune have påtalt de "ulovlige forhold på ejendommen". Og senest 11. september havde kommunen rykket for ekstra information og givet frist til 5. oktober. 

- Kommunen bliver opmærksom på det her problem, da der bliver sendt en dispensationsansøgning fra Solum, og den er ikke færdigbehandlet endnu. Så vi skal selvfølgelig kigge på, hvordan erhvervsafdelingen kan arbejde bedre med det her, siger Karim Friis Arfaoui.

Er der nogle sanktionsmuligheder?

- Det har jeg bedt om, at der skal kigges på, altså hvordan kan vi stramme op det her, siger   Karim Friis Arfaoui.

TV 2 Lorry har forsøgt at få en kommentar fra borgmester i Roskilde Kommune, Thomas Breddam, men han henviste til Karim Friis Arfaoui, der er formand for Klima- og Miljøudvalget.

Her ses billeder fra i nat, hvor brandvæsenet slog de store flammer ned.
Her ses billeder fra i nat, hvor brandvæsenet slog de store flammer ned.
Foto: Presse-fotos.dk

Direktør vil ikke spekulere i brandårsag

Morten Gyllenborg, strategidirektør hos Solum, fortæller til TV 2 Lorry, at affaldsbunken var blevet højere end lokalplanen tillader, fordi man under coronaperioden, havde modtaget  større mængder biomasse end normalt.

- Det var vi i dialog med kommunen om. Vi startede en dialog måneder tilbage, og vi søgte en midlertidig dispensation. Den proces var stadig i gang, da branden brød ud, siger Morten Gyllenborg.

- Kommunen bad om yderligere oplysninger – en præcisering af vores ansøgning – og den proces var stadig i gang. Så vidt jeg erindrer, havde vi fået indtil 5. oktober til at sende yderligere oplysninger ind.

Hvorfor søger i først om dispensation, efter bunkerne er blevet for høje?

- Vi søger, da vi bliver opmærksomme på, at vi har en udfordring med højden.

Hvad har de høje bunker haft af betydning for branden, tænker du?

- Det kommer jeg ikke til at spekulere i. De brandtekniske spørgsmål, må du stille til brandvæsenet, siger Morten Gyllenborg.

Roskilde Kommune har påbudt Solum at få styr på deres affaldsbunker. Men så vidt strategidirektøren er orienteret, er det bragt i orden. Og ansøgningen om dispensation er ikke længere relevant på grund af branden, mener Morten Gyllenborg.

- Hvis de mange tons biomasse ikke var gået op i flammer, så var de blevet skippet afsted til kraftvarmeværk. Den proces skulle have være påbegyndt to dage efter branden, siger Morten Gyllenborg.

Brand kan ikke slukkes på traditionel vis

Branden på Solum brænder stadig, da slukningsarbejdet har vist sig at sværre for brandvæsenet end lige umiddelbart.

Det skyldes en over 700 grader varme kerne i midten af den brændende bunke, der er umulig at nå ind til med vand, skum eller andre slukningsmidler.

Brandvæsenet har vurderet, at slukning med massive mængder vand vil kunne medføre forurening af enten jord eller drikkevand i undergrunden.

Man har tidligere forsøgt at slukke branden ved at påføre store mængder jord på flammerne, men det har medført store lugtgener i Roskilde. Samtidig har branden ikke udviklet sig som ventet, så metoden har vist sig potentiel at være farlig for slukningsarbejderne.

TV 2 Lorry har i vores søndagsmagasin fulgt brandvæsenets arbejde, da branden brød ud. Se det her:

 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik