Borgmester vraget af sine egne i kampvalg - nu venter afgørende afstemning

Tomas Breddam (S) blev lørdag vraget som spidskandidat for Socialdemokratiet i Roskilde. Nu venter en afgørende urafstemning.

Roskildes borgmester Tomas Breddam (S) tabte lørdag et kampvalg om at blive Socialdemokratiets spidskandidat til det kommende kommunalvalg i Roskilde.

Det oplyser den lokale kredsformand for Socialdemokratiet, Jan Hjort, til TV 2 Kosmopol.

- Personligt er jeg ikke overrasket. Jeg havde en fornemmelse af, at det ville blive tæt. Men det kunne lige så godt være gået til den anden side.

quote Jeg havde en fornemmelse af, at det ville blive tæt

Kredsformand for Socialdemokratiet i Roskilde, Jan Hjort

På lørdagens møde i partiforeningen, der foregik på Roskilde Katedralskole, gav 51 af de fremmødte socialdemokrater deres stemme til Tomas Breddam, mens 66 stemte på Gitte Kronbak Nielsen, der er 2. viceborgmester i Roskilde Kommune.

Havde sidstnævnte fået totredjedele af stemmerne, var hun blevet spidskandidat. Nu venter i stedet en afgørende urafstemning, blandt de omkring 450 medlemmer af Socialdemokratiet i Roskilde. Resultatet vil vise sig efter påske.

Ændre tilgang

Ifølge sn.dk har der været fremsat kritik af Tomas Breddams facon og hans evner til at samarbejde, og det får nu den siddende borgmester til at overveje sine muligheder frem mod urafstemningen.

- Jeg har været meget fåmælt i hele denne her proces. Det er jo det, jeg skal overveje nu. Altså skal jeg ligesom mere ud på banen og sige, hvad jeg tænker omkring forskellige ting? Eller skal jeg holde mig til virkeligheden at køre det her som en helt ren og sober intern proces? For det er jo det, det er, siger Tomas Breddam til sn.dk.

Tomas Breddam blev borgmester i august 2019, da bydronningen Joy Mogensen blev minister efter folketingsvalget i juni samme år.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_


Mistede absolut flertal

Ved kommunalvalget i 2021 gik Socialdemokratiet i Roskilde hele 17,8 procentpoint tilbage. 

Dermed tabte partiet med Tomas Breddam i spidsen sit absolutte flertal i byrådet.

Han var endda tæt på at miste borgmesterkæderne, men efter flere timers intense natteforhandlinger endte med at gøre krav på borgmesterposten.

Længe så det ud til, at posten kunne lande i blå blok, hvor Radikale Venstre kunne blive tungen på vægtskålen med spidskandidat Jeppe Trolle som kongemager.

Sådan blev det dog ikke. 

For selvom de blå partier var tæt på at sikre et blåt flertal, kunne de i sidste ende ikke blive enige med De Radikale om, hvem der skulle besidde borgmesterposten.

Dansk Folkeparti havde i mellemtiden talt med Socialdemokratiet, og her blev de resten af natten. Derfor blev det borgerlige byråd en blindgyde. Og siden blev der indgået en konstituering uden om De Radikale.

Tomas Breddam fik 4231 personlige stemmer ved valget i 2021, mens Joy Mogensen næsten fik 15.000 personlige stemmer ved valget i 2017.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik