Direktør i Roskilde Bank fortryder ikke lån til spekulant

Niels Valentin Hansen mindes "ikke noget specielt" om Roskilde Banks engagement med ejendomsspekulant.

Roskilde Banks tidligere direktør Niels Valentin Hansen husker meget lidt om bankens næsten milliardstore udlån til den kendte ejendomsspekulant Kenneth Schwartz Thomsen, der gik konkurs i 2008.

Det forklarer han til Finansiel Stabilitets advokat mandag i Østre Landsret, hvor den tidligere direktør, bankens bestyrelse og revisionshuset EY er sagsøgt for over en milliard kroner for de tab, der knækkede banken under krisen.

Roskilde Bank havde lånt voldsomt ud til kendte ejendomsspekulanter, blandt andre Steen Gude, Carsten Leveau og altså Kenneth Schwartz Thomsen, der i starten af 2007 havde lån for 731 millioner kroner i Roskilde Bank.

- Jeg mindes ikke noget specielt om engagementet med Nestor Invest (Kenneth Schwartz Thomsens selskab, red.). Jeg husker heller ikke, hvem der introducerede ham til banken, siger Niels Valentin Hansen.

LÆS OGSÅ:  Roskilde Bank-direktør: Bestyrelsen stoppede os ikke

I 2006 havde Kenneth Schwartz Thomsen en låneramme i banken på 643 millioner kroner. Men Niels Valentin mindes heller ikke, at han personligt har været involveret i, hvordan den blev brugt.

- Det var ikke noget, jeg tog stilling til. Det var i kreditkontoret, den slags beslutninger blev truffet, siger eksdirektøren.

Finansiel Stabilitet spurgte kritisk ind til, hvordan Kenneth Schwartz Thomsens rolle som personlig kautionsstiller for det store lån gav mening, og hvorfor Roskilde Bank lånte ham 125 millioner kroner til at købe aktier i banken for i slutningen af 2006.

- Det var jeg heller ikke involveret i, siger Niels Valentin Hansen, men noterer sig:

- Man skal huske på, at disse byggefolk er overordentligt spekulative mennesker, som investerer i mange ting.

Sagen om Roskilde Bank udløber af dens spektakulære krak i 2008. Efter en aggressiv vækst op til finanskrisen faldt banken fra hinanden og efterlod aktionærer og ikke mindst statens skraldeselskab, Finansiel Stabilitet, med enorme tab.

Niels Valentin Hansen blev som tidligere mangeårig bankdirektør af mange anset for at være hovedårsagen til de enorme tab. Bestyrelsen blev opfattet som for svag til stoppe ham.

LÆS OGSÅ:  Tidligere Roskilde Bank direktør i vidneskranken

Han og flere andre medlemmer af Roskilde Banks tidligere ledelse er sagsøgt for en rund milliard plus renter af netop Finansiel Stabilitet, der overtog banken efter krakket.

Niels Valentin Hansen og den tidligere ledelse er anklaget for at have svigtet i långivningen ved at have sat gang i voldsom vækst, for ikke have haft en god nok styring på udlånet og for ikke at have fulgt Finanstilsynets advarsler.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik