Forurenet drikkevand rammer Roskilde og dele af Lejre: Kog i to minutter inden brug

Der er fundet for store mængder tarmbakterier i drikkevandet. Derfor skal borgere i store dele af Roskilde Kommune samt dele af Lejre Kommune koge det inden brug.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Borgere i størstedelen af Roskilde Kommune og dele af Lejre Kommune skal koge vandet inden brug.

Roskilde Kommune oplyser i en pressemeddelelse, at en måling af drikkevandet i store dele af kommunen viser tegn på forurening med enterokokker og coliforme bakterier, som begge er forskellige typer tarmbakterier.

Derfor skal borgere koge vandet i mindst to minutter, inden man drikker det eller bruger det til madlavning, opvask eller kaffebrygning.

Det er ikke farligt at tage brusebad i vandet eller at vaske tøj, meddeler kommunen.

- Jeg vil opfordre alle til at tage anbefalingen om at koge vandet alvorligt - og at bringe beskeden videre til naboer og andre, siger borgmester i Roskilde Kommune, Tomas Breddam (S) og fortsætter:

- Vi arbejder selvfølgelig sammen med Fors på at finde fejlen.

Forsyningsselskabet Fors oplyser i en pressemeddelelse, at anbefalingen om at koge vandet også gælder dele af Lejre Kommune.

Her gælder kogeanbefalingen:

Roskilde Kommune:

 

Roskilde, Darup, Kamstrup, Syd for Kamstrup, Vor Frue, Tjæreby, Øde Hastrup, Trekroner, Marbjerg, Store Hede, Himmelev, Veddelev, Store Valby, Lille Valby, Tågerup, Gundsølille, Østrupbæk, Kirkerup, Svogerslev.

 

Lejre Kommune:  

 

Lyndby Strand, Lyndby, Store Karleby, Lille Karleby, Rye, Uglestrup.

 

Kilde: Roskilde Kommune og Fors

Forureningen betyder, at drikkevandet flere steder i Roskilde kun må bruges til toiletskyl.

Det gælder i børne- og handicapinstitutioner, dagplejer, tandlæger og læger.

Vandprøverne blev foretaget af det tværkommunale forsyningsselskab Fors torsdag den 27. august fra Vandværk Hornsherred.

Svaret på prøven kom i dag tirsdag den 1. september og viste altså en for høj forekomst af enterokokker og coliforme bakterier.

Derfor har Roskilde Kommune i samråd med Styrelsen for Patientsikkerhed besluttet at anbefale borgerne at koge drikkevandet.

Der er siden blevet taget nye vandprøver den 30. og 31. august, som kommunen nu afventer svar på. Disse venter kommunen at have i hænde fredag den 4. september.

Har man drukket af vandet, og føler man sig utilpas og oplever høj feber med opkast og diarré eller voldsomme mavesmerter, så anbefaler Roskilde Kommune, at man kontakter Lægevagten.

Generelt anbefaler Styrelsen for Patientsikkerhed, at hvis man oplever maveonde, skal man drikke rigeligt med væske - og selvfølgelig ikke direkte fra hanen. 

Her skal borgerne koge vandet

På kortet nedenfor kan du se, hvilke områder kogeanbefalingen gælder. Under kortet kan desuden få svar på, hvad du som berørt borger skal gøre, når du benytter vandet.

De blå streger viser Fors' vandforsyningsledninger. Det er i disse områder, man skal koge vandet, inden man indtager det.

 
 
Foto: Fors

Spørgsmål og svar

Hvordan koger man vandet tilstrækkeligt?

 

Ved kogning forstås opvarmning af vandet til 100 ºC (“spilkoge”) i to minutter. Ved brug af elkedel gives en portion vand 2 opkog med 2-5 minutters mellemrum. Ved brug af kaffe- og temaskiner opnår vandet ikke en temperatur på 100 ºC i 2 minutter og er derfor ikke anvendeligt. En effektiv kogning kan ske ved brug af en almindelig kedel eller gryde.

 

Hvad med madlavning?

 

Det forurenede vand må ikke drikkes – kog vandet først og afkøl derefter. Vandet kan godt bruges til kogning af kartofler m.m., da bakterierne dør efter kort tids kogning. Vandet må ikke bruges til skylning af salat og andre grøntsager, der spises rå. Grøntsagerne skal derfor skylles i vand der har været kogt og derefter afkølet.

 

Må man børste tønder og gå i bad?

 

Tandbørstning skal ske med vand, der er blevet kogt efter kogeanbefalingen og derefter afkølet.

 

Vandet kan godt bruges til bruse- og karbad. Vær opmærksom på, at børn ikke drikker vandet.

 

Hænderne kan vaskes som sædvanligt, men før madlavning bør hænderne vaskes i afkølet kogt vand.

 

Må du vaske op og vaske tøj?

 

Man kan godt bruge vandet til opvask i opvaskemaskine, hvis slutskyl er på minimum 80 ºC. Opvask i hånden/balje skal foregå med kogt vand, idet der kan ske smitte via hænder eller genstande. Vandet er ikke egnet til rengøring af køkkenborde, skabe eller lignende medmindre det har været kogt. Vandet kan anvendes til vask af tøj ved en temperatur på mindst 60ºC.

 

Må dyr drikke vandet?

 

Husdyr, som kun er vant til at være indendørs – f.eks. undulater eller hamstre, bør også drikke kogt vand. Andre husdyr må gerne drikke vandet direkte fra hanen.

 

 

 

Kilde: Forsyningsselskabet Fors

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
flåter TBE borrelia skadedyr sygdomme natur

Vaccinationssteder er lagt ned af danskere, der vil have skud mod alvorlig flåtvirus

Soho House Copenhagen

Nu kan rigmandsklubs ønske gå i opfyldelse: Men den lokale beboerforening er ikke tilfreds

Vis mere