En 14-årige dreng var i praktik i en daginstitution i Høje Taastrup, hvor han blev bortvist efter anklager om krænkelser mod en række mindre-årige piger.
Jeg huske dem så lang, jeg husker dem så trættende. Det var ikke en særlig god oplevelse. Jeg blev mobbet.
Sagen har skabt stor debat om, hvorvidt mindreårige overhovedet skal i praktik. Men organisationen Gadespejlene mener, at ordningen kan være altafgørende for de unge.
- Uddannelse, det er det, de i kommunen siger, at de unge skal, og det er det, de får hjælp til. Men det er sjældent, at de får støtte og hjælp til at komme i arbejde eller i lære - altså at komme ud og lave nogle ting, hvor skolebænken ikke lige er passende for den pågældende unge, siger Søren Munk, der er stifter og direktør i Gadespejlene.
Som en af de første kommuner i Danmark etablerede Roskilde Kommune tilbage i 2010 et netværk af frivillige mentorer til at hjælpe udsatte unge med at passe skolen og deres arbejde. Siden etablerede mentorerne sig som Gadespejlene i en social frivillig forening.
Emil pjækkede for at spille Fifa
Emil Frydahl er et af eksemplerne på, hvordan organisationer som Gadespejlene kan hjælpe unge, der er skoletrætte. Han fortæller, at han som barn pjækkede for at gå hjemme og spille Fifa. Han gik i skole to-tre gange om ugen.
- Jeg huske dagene som lange, jeg husker dem så trættende. Det var ikke en særlig god oplevelse. Jeg blev mobbet, siger Emil Frydahl.
Jeg er super begejstret for gadespejlene. De kan noget andet, end det vi kan som kommune.
Og det var først i mødet med mentorordningen Gadespejlene, at Emil Frydahl for alvor fik troen på sig selv. Han lærte nemlig at stå op om morgenen og få sat en struktur på sin hverdag.
Gadespejlenes mål er nemlig først at hjælpe de unge med at kunne overskue hverdagen for derefter at hjælpe dem med det, som kan være svært at finde hos kommunen.
Hvad angiver de typisk som årsag til skoletræthed?
- Det er indlærigsvanskeligheder. Det vil sige manglende kompetencer bogligt. Så er der mistrivsel i forhold til mobning, og at de har svært ved at indgå i sociale relationer, forklarer Søren Munk.
Mentorerne har ofte selv været igennem det samme som de unge selv.
- Mange af de ting, som de unge kommer med, det har jeg selv har prøvet. Det kan for eksempel være at ryge hash og være en bølle i nattelivet, siger Kenneth Stange, som er mentor hos foreningen Gadespejlene.
- Vi kan tage telefonen klokken tre om natten. Jeg skriver ikke notater på samtaler, vi har. Så det er en fortrolighed, vi har, forklarer Kenneth Stange.
Borgmester begejstret for projekt
Gennem alle årene har Roskilde kommune arbejdet tæt sammen med Gadespejlen. Og borgmester Joy Mogensen kan også se, at foreningerne kan noget, som kommunerne har svært ved.
- Jeg er super begejstret for Gadespejlene. De kan noget andet, end det vi kan som kommune. De kommer med som mennesker, der gerne vil have en relation, siger den socialdemokratiske borgmester Joy Mogensen, Roskilde og fortsætter:
- Jeg har oplevet rigtig mange, der har haft en mentor sige, at alt det min sagsbehandler har sagt, jeg kunne, det har jeg fundet ud af, at jeg kan sammen med min mentor, forklarer hun.
Gadespejlene, som startede i Roskilde, har i dag bredt sig til sig til en række andre kommuner i hovedstadsområdet, hvor de hjælper en lang række unge. De har afdelinger i Allerød, Helsingør, Brøndby, Frederikssund, København og Lejre.