Sjælden fisk røg i rusen: "Jeg har aldrig set sådan en før"

En fisker i Jyllinge fik den sort/hvide skrubbe i sin ruse. En yderst sjælden udgave med en farvemutation.

Normalt falder en skrubbe i med sine omgivelser. Den er en sand mester i at blive et med havbunden, men det gælder bestemt ikke den skrubbe, som en fisker i Jyllinge fik i sin ruse. 

Den er sort og hvid. Og faktisk noget helt særligt. 

- Det er sjældent, man hører om den, jeg har været på Danmarks Akvarium siden 1990, og jeg har ikke set en før, siger Lars Skou Olsen, kurator og teknisk chef, Den Blå Planet til TV 2 Lorry. 

quote Jeg har været på Danmarks Akvarium siden 1990, og jeg har ikke set en før

Lars Skou Olsen, kurator og teknisk chef, Den Blå Planet

Fiskeren indleverede den levende skrubbe på Den Blå Planet, og det var en god beslutning, synes Lars Skou Olsen.

- Jeg synes, at det er fantastisk, hver gang der kommer noget, man ikke ser normalt, for det er spændende, at den slags kan ske. 

Kuratoren forklarer, at den sort/hvide skrubbe er resultatet af en farvemutation - en slags byggesjusk i fiskens DNA-strenge.

- Der er måske gået noget galt i dens farvemutering, da den var helt lille. 

Lyser op som en signallampe

Men selvom den er et interessant syn for en kurator på Den Blå Planet, så er det langt fra en fordel for skrubben at være unik.

- Normalt ligger en skrubbe og gemmer sig, og den falder helt i et med sandbunden, men når den er hvid som denne her, så lyser den op som en signallampe, forklarer Lars Skou Olsen. 

En ganske uheldig egenskab, der gør den sort/hvide skrubbe til et let mål for rovfisk og rovdyr som eksempelvis torsk eller sæler. 

Lars Skou Olsen har kontaktet Fiskeatlas, der arbejder på at kortlægge de danske fisk, og her bekræfede de, at fisken er meget sjælden, og hos Fiskeatlas hører de om den sjældnere end én gang om året.

Den uheldige egenskab er netop grunden til, at man så sjældent ser skrubber i den farve. 

- Hvis det havde været en fordel, så kunne det være et spring frem for arten, og andre kunne udvikle sig ligesådan, så ville den få større ynglesucces, og kunne få unger, der havde samme fejl. Men det sker ikke nu, de forsvinder igen dem der er – de går til, siger Lars Skou Olsen, kurator, Den Blå Planet. 

Denne skrubbe er dog i sikre omgivelser nu. Den er blevet en del af udstillingen på Den Blå Planet, hvor gæsterne kan komme og se den. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik