Borgmester håber på lovændring efter møde med minister

En række borgmestre har diskutere skader fra efterårets stormflod med miljøminister Magnus Heunicke (S).

Ødelagte huse, smadrede havne og villaveje, der står under vand. 

Det har været nogle af de ødelæggelser, som kystkommuner i hovedstadsområdet blev ramt af under efterårets stormflod.

Torsdag i sidste uge var en lang række borgmestre fra de berørte kommuner indkaldt til møde hos miljøminister, Magnus Heunicke (S).

Her skulle de netop diskutere skader fra efterårets stormflod, ligesom de havde mulighed for at dele deres erfaringer. 

Blandt deltagerne var Solrøds borgmester, Emil Blücher (LA). Kommunen var blandt dem, der der blev hårdt ramt ved stormfloden i oktober, hvor kommunens kystsikring skyllede væk.

Under uvejret blev 25 personer i Køge og Solrød evakueret fra deres hjem, fordi vandet blev presset op foran deres boliger, ligesom omkring 100 hustande dagen derpå var uden strøm.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Vandet stod højt i oktober, da en stormflod ramte Solrød Kommune.
Vandet stod højt i oktober, da en stormflod ramte Solrød Kommune.
Foto: Liv Latricia Habel/Ritzau Scanpix

Det var netop nogle af de erfaringer, som blev delt på mødet. Og efterfølgende er borgmesteren da også fortrøstningsfuld. 

- Jeg hilser initiativet velkommen, og jeg håber, at ministeren tager vores input meget seriøst, for det er der brug for, siger Emil Blücher i en pressemeddelelse

Vil have ændret lovgivningen

Han lagde ifølge kommunen særligt vægt på to nødvendige initiativer om dels forsyningsselskaber og Natura 2000-områder.

Natura 2000-området er særlig EU-beskyttet natur. Det gør, at der i dag er flere steder, hvor det ikke er tilladt at bygge diger.

- Natura 2000-beskyttelse er kendt for at være et bureaukratisk monster, hvor alt sander til fra statslig side. Allerede nu ved vi, at selv minimale ønsker til justeringer af linjeføringen af kystsikringen kan tage årevis at få behandlet.

- Det holder i sagens natur ikke, når man skal kystsikre. Derfor er der brug for, at der kan tages hensyn til, at der kan etableres en realistisk kystsikring i Natura 2000-områder, siger Emil Blücher. 

Også Greve Kommunes bogmester, Pernille Beckmann (V), og Dragør Kommunes borgmester, Kenneth Gøtterup (K), sagde forud for mødet til TV 2 Kosmopol, at de ligeledes ønsker, at lovgivningen bliver lempet, så det bliver lettere at bygge diger på kysterne. 

Efter mødet var Magnus Heunicke da heller ikke afvisende over for, at det bliver tilfældet. 

Vil du være indstillet på, at borgmestrene får mulighed for at dispensere fra Natura 2000?

- Nej, men vi er i hvert fald nødt til at se de regler efter - og også sammen med vores nabolande have en diskussion om, hvordan vi skal tolke de her EU-regler. Det giver ikke nogen mening at have forbud mod at lave diger for at beskytte naturen, men så kommer der en hændelse, der alligevel skyller naturen væk, lød ministerens svar til TV 2 Kosmopol. 

Generelt var ministeren tilfreds med mødet. 

- Vi skal forhandle Danmarks første klimatilpasningsplan. Det handler om at være bedre rustet til det vildere og voldsommere vejr, som vores eksperter i deres scenarier siger, kommer flere episoder af i fremtiden. 

TV 2 Kosmopol fulgte Dragørs borgmester Kenneth Gøtterup ved torsdagens møde. Se eller gense indslaget her.

Ødelagte huse, smadrede havne og villaveje, der stod under vand. Det er blot nogle af de ødelæggelser som borgere og kommuner langs kysten er blevet ramt af. I dag kunne en lang række borgmestre fra vores område så diskutere skader fra oversvømmelserne med miljøministeren. De ønsker økonomisk hjælp fra staten.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik