I 15 minutter troede K-kandidat at han var borgmester, men så gik døren op

Der var konstitueringsdrama i Solrød. Men hvad der egentlig skete, det er partierne uenige om.

Der var drama for alle pengene i Solrød natten til onsdag.

Ikke alene blev Venstre-bastionen væltet, der var også drama og smæk med døren i kulissen, da konstitueringen skulle falde på plads.

Det fortæller flere centrale aktører dagen derpå, selvom de ikke er helt enige om hele  hændelsesforløbet.

I 15 minutter troede De Konservatives Morten Scheelsbeck, at han var kommunens nye borgmester.

Klokken 02.00 indgik Konservative, Venstre, Socialdemokratiet og HavdrupListen nemlig en konstitueringsaftale.

En aftale, der gjorde Morten Scheelsbeck til borgmester og Venstres bykonge Niels Hörup til viceborgmester.

- Vi kiggede en sidste gang rundt på hinanden og bekræftede, at vi havde en aftale.

- Men så skete der det, at Emil Blücher (fra Liberal Alliance, red.) kontakter Socialdemokraterne og tilbyder dem borgmesterposten, hvis de springer fra aftalen og i stedet gør ham til viceborgmester, fortæller han til TV 2 Lorry.

Brød gentlemansaftale

De Konservative og Liberal Alliance havde forud for valgaftenen – ifølge Morten Scheelsbeck – indgået en aftale om at pege på det parti med flest stemmer, som borgmesterkandidat.

Liberal Alliance fik flest stemmer, men da Socialdemokratiet ikke ville bakke op om en konstellation med Liberal Alliances spidskandidat Emil Blücher som borgmester, kom forslaget med Morten Scheelsbeck altså på bordet.

Emil Blücher bekræfter overfor TV 2 Lorry, at Liberal Alliance havde indgået en ”gentlemansaftale” med De Konservative, men understreger, at De Konservative brød en del af aftalen.

- Morten forlader i løbet af aftenen vores forhandling. Han bryder aftalen ved ikke at pege på mig, og De Konservative har også skiftet borgmesterkandidat undervejs, siger Emil Blücher.

Han fortæller, at han tidligere på aftenen havde talt med Vores Solrød og Socialdemokratiet. De tre partiet kunne godt blive enige om politikken, men ikke hvem der skal stå i spidsen som borgmester.

Da Emil Blücher sammen med Vores Solrød bliver kontaktet af Socialdemokratiet, der sent på natten tilbyder en ny konstituering, vælger han at slå til.

Derfor gik han pludselig pegede på en socialdemokratisk borgmester, så han kunne få mest mulig indflydelse.

- Det var bedre at gå ind i et samarbejde med Socialdemokratiet og få indflydelse, end at stå helt ude i kulden, siger Emil Blücher.

Venstre-bastionens fald

De dramatiske forhandlinger ender med, at Jonas Ring Madsen (S) er ny borgmester i Solrød.

Dermed må Venstres Niels Hörup overdrage borgmesterkæden, som han ellers har siddet med siden 2006. Og i det hele taget er der en Venstre-bastion, der er faldet.

Nattens forhandlinger faldt på plads omkring klokken 04.

Her blev der indgået en tværpolitisk konstituering mellem Socialdemokratiet, Vores Solrød, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og HavdrupListen, hvilket altså betød, at magtskiftet i Solrød var en realitet for første gang siden kommunesammenlægningen i 1970.

- Jeg er selvfølgelig lykkelig for at blive borgmester. Men man skal stadig huske på, at det stadig er de andre partiers fortjeneste, at dette overhoved har kunnet lade sig gøre, siger kommende borgmester Jonas Ring Madsen til TV 2 Lorry. 

Se eller gense interviewet med Jonas Ring Madsen nedenfor.