Hofor påstår, at bygherre ikke kunne vente med spildevandsudledning. Det er løgn, siger bygherre

To centrale aktører har haft travlt med at sende aben videre i sagen om udledning af spildevand i Øresund ved byggeprojekt. Nu kommer de med modstridende oplysninger.

Selvom udledningen af de 290 millioner liter spildevand direkte ud i Øresunds sommerbadevand, som led i en byggemodningsproces i Nordhavn, er udskudt til efteråret, så er sagen langt fra det rene vand for de involverede parter.

Nu kommer to centrale aktører med modstridende påstande om, hvem der egentlig pressede på for at få de mange millioner liter lortevand ledt ud i forsommeren i stedet for at vente til efteråret, hvor miljøkonsekvenserne er mindre.

Efter flere dages tavshed har forsyningsselskabet Hofor torsdag besvaret TV 2 Lorrys mange henvendelser og fremlagt en tidslinje over forløbet.

Hofor: Bygherre krævede arbejde påbegyndt

I tidslinjen skriver Hofor, at selskabet sammen med bygherren AP Pension i midten af 2019 begyndte af drøfte byggeriet. I februar i år blev parterne opmærksomme på behovet for at lukke de enorme mængder urenset spildevand ud i havet for at komme videre med byggeplaner for et byggeri oven på en central spildevandsledning, der fører beskidt vand til renseanlægget Lynetten.

Her påstår Hofor, at bygherren AP Pension ville have arbejdet – og dermed udledningen – udført inden badesæsonens afslutning.

- Tidsplanen for byggeriet på Svanemølleholmen gjorde, at vi kun havde et par måneder til at sikre den spildevandsledning, som ligger under det nye byggeri, udtaler Brian Hansen, planchef i Hofor, i et skriftligt svar til TV 2 Lorry.

Derfor var Hofor – ifølge selskabet selv – nødsaget til at indhente tilladelse fra kommunerne København og Gentofte til at lede de voldsomme mængder ud i Øresund i slutningen af maj, da en så stor udledning ikke må ske i badesæsonen, som løber fra 1. juni til 15. september.

Sådan udlægger Hofor selv spildevandsforløbet

  • Midt i 2019 har Hofor den første kontakt med bygherren AP Pension. Bygherren oplyser, at de gerne vil bygge oven på Hofors ledning, og derfor har Hofor behov for at undersøge, om dette er muligt - og hvad det kræver. I sådanne sager skal den private bygherre betale.
  • I februar 2020 er der accept fra bygherren til, at Hofor kan gå i gang, og parterne indgår en aftale.
  • På en efterfølgende workshop står det klart, at det vil være nødvendigt med en midlertidig nedlukning af ledningen, såfremt de rigtige undersøgelser af ledningens sårbarhed skal gennemføres.
  • Bygherren vil have arbejdet udført, før badesæsonen slutter, og da arbejdet ikke kan foregå i badesæsonen, skal det gennemføres inden 1. juni.
  • Derfor lander løsningen på, at det skal gennemføres inden denne dato.
  • Hofor søger tilladelsen til udledningen i marts og får tilladelsen i maj.

 

Kilde: Hofor, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab

Ikke korrekt, siger bygherre

Men forsyningsselskabets udlægning er ikke sand.

Det mener bygherren AP Pension, hvis byggeri af et større kontordomicil og boliger på grunden Svanemølleholm i Nordhavn er årsag til, at spildevandsledningen skal lukkes i nogle dage.

- Hofor har ikke på noget tidspunkt oplyst AP Pension, at det skulle være et problem at udføre deres arbejde på spildevandsledningen inden 1. juni - en dato, de (Hofor, red.) selv havde valgt. Derfor planlagde vi resten af projektet efter det. En mulig udskydelse til oktober er ikke blevet nævnt af Hofor på noget tidspunkt, siger ejendomsdirektør i AP Pension, Peter Olsson.

To centrale aktører er uenige om, hvem der pressede på for at få udledt spildevand i Øresund lige op til badesæsonens begyndelse.
To centrale aktører er uenige om, hvem der pressede på for at få udledt spildevand i Øresund lige op til badesæsonens begyndelse.
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix

Og havde spildevandsselskabet foreslået AP Pension at rykke lukningen af ledningen til Lynetten og dermed udslippet i Øresund til oktober i første omgang, så havde det ikke været noget problem for bygherren, påpeger ejendomsdirektøren.

- Vores oplevelse er, at det er Hofor, der alene bestemmer, hvordan tingene skal foregå, og hvis de ønskede at gennemføre undersøgelserne i oktober, så havde vi arbejdet rundt om det i vores tidsplan, siger Peter Olsson.

Blev I inden beslutningen om udledning i slut-maj advaret om havmiljøkonsekvenser eller anbefalet at udskyde undersøgelserne?

- Nej. Vi er ikke eksperter i spildevandshåndtering. Det er Hofor. Vi har på intet tidspunkt haft nogen indflydelse på, hvordan nedlukningen skulle ske, på hvilket tidspunkt det skulle ske eller hvilken metode, Hofor skulle anvende, siger Peter Olsson og fortsætter:

- Vi har heller ikke på noget tidspunkt haft den mindste mistanke om, at Hofors måde at håndtere arbejdet på skulle være miljømæssigt problematisk eller at Københavns Kommune som ansvarlig miljømyndighed ville give tilladelse til det, hvis det var tilfældet.

TV 2 Lorry ville gerne have interviewet Hofor torsdag og havde egentlig en aftale om at mødes. Ud på dagen trak Hofor dog i land og fremsendte i stedet skriftlige citater, der ikke besvarede de spørgsmål, TV 2 Lorry gerne ville stille. 

Af de 290 millioner liter vand, der nu står til at blive udledt i oktober, er det Hofor, som står for at omdirigere 160 millioner. Resten står forsyningsselskabet Novafos for.

Indslag fra onsdag den 27. maj: Politikere kritiserer forvaltningen i Københavns Kommune for mangelfuld rådgivning i sagen om spildevand. Og en marinbiolog kæder spildevandsudslip sammen med fald i biodiversiteten i Øresund. Se med herunder:

Stor forundring hos politikerne i København, der i forbindelse med den planlagte spildevandsudledning i Øresund føler sig underinformeret om alternative løsninger.

Sagen kort

290 millioner liter urenset spildevand svarende til 193 fyldte svømmehaller skulle søndag og fem dage frem udledes direkte i Øresund.

 

Den plan er nu stoppet og udskudt. 

 

Københavns Kommune og Gentofte Kommune har oprindeligt givet tilladelse til, at spildevandsselskaberne Novafoss og Hofor måtte udlede de store mængder spildevand, der normalt løber til rensningsanlægget Lynetten på Refshaleøen.
 

Årsagen til den store udledning er forarbejdet til en udbygning af Svanemølleholmen, i Nordhavn. Nærmere bestemt et nyt domicil med parkeringskælder for AP Pension og Nykredit på Sundkrogsgade.

 

Herunder ligger en vital hovedspildevandsledning kaldet ”Lynetteledningen”, som forbinder Strandvængets Pumpestation på Østerbro med Lynetten Rensningsanlæg på Refshaleøen og håndterer spildevand fra både Frederiksberg, Gentofte og København.

 

Før byggeriet kan blive til virkelighed, skal Lynetteledningen fastgøres, ligesom det skal undersøges, om spildevandsledningen fra 1978 kan klare, at der skal bygges ovenpå den – og mens det sker, kan den ikke bruges.

 

Og derfor skulle de store mængder spildevand, der kun har været igennem et filter for at undgå større genstande som toiletpapir og lignende, en såkaldt mekanisk rensning, i stedet udledes direkte i Øresund fire kilometer fra kysten ved Skovshoved.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik