Søren undrer sig: Hvorfor møder håndværkere så tidligt?

Hvorfor møder håndværkere egentlig tidligere på arbejde end de fleste af os? TV 2 Kosmopol har undersøgt sagen, og du får svaret her.

Det er tidlig tirsdag morgen. Meget tidligt. Tømrerne William Schunck og Anders Holm har været oppe siden halv fem-tiden.

Nogle vil mene, at det burde være ulovligt at skulle stå så tidligt op for at gå på arbejde, men det generer ikke de to håndværkere.

De får nemlig noget fra hånden, når arbejdsdagen begynder klokken 06, forklarer de.

- Her om morgenen er det fedt, og vi kan give den lidt gas, siger William Schunck. Kollegaen Anders Holm nikker.

quote Mange af vores håndværkere rejser for at komme hen til byggepladsen, og det handler om at komme udenom myldretiden eller komme hurtigt hjem til familien

Peter Bøgh, formand for byggegruppen i 3F Frederiksborg

Men hvad er egentlig forklaringen på, at håndværkere partout skal møde ind på arbejde, før Fanden får sko på?

Det har undret Søren Skovgaard fra Allerød i mange år, og da han skrev til os med spørgsmålet på TV 2 Kosmopols 'Spørg os'-side, vandt spørgsmålet ugens afstemning.

Vi gik derfor i gang med at undersøge sagen, og første stop var Arbejdermuseet i København, hvor vi mødtes med Jacob Westergaard, museumsinspektør på Arbejdermuseet. Han bladrer lidt tilbage i historiebøgerne og giver os følgende forklaring:

- Hvis vi går rigtig langt tilbage i historien før industrisamfundets fødsel, var arbejdsdagen mere flydende, og man var afhængig af dagslyset, og derfor var det med at udnytte det, mens man havde det, siger han.

I sidste halvdel af 1800-tallet vendte industrialiseringen af samfundet op og ned på det arbejdende folks liv og hverdag, men håndværkerne fortsatte med at begynde arbejdsdagen i de tidlige morgentimer.

Følg med på Spørg Os siden

  • Se, hvad vi allerede har svaret på

  • Stem på ugens udvalgte spørgsmål

  • Skriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistisk

  • Kom ind på siden her


Lange arbejdsdage

- Det blev et samfund med meget strukturerede arbejdstider, hvor du møder og får fri på et bestemt tidspunkt. Det gælder alle fabriksarbejderne, men det strukturerer også arbejdstiden for dem, som arbejder på byggepladserne, siger Jacob Westergaard.

Da arbejderbevægelsen vinder frem i samme periode, arbejder folk typisk 12-13 timer om dagen forklarer han.

- Arbejdsdagene er lange, og hvis arbejderne skal nå at holde fri, er de nødt til at møde tidligt, siger museumsinspektøren.

Spørg Os - Afstemning

_

Den historiske forklaring holder ikke længere i dag, hvor håndværkere hverken er afhængige af dagslyset eller skal arbejde halvdelen af døgnet.

Så hvorfor holder tømrere som William Schunck og Anders Holm fast i de tidlige arbejdstider?

Fra håndværkernes fagforbund, 3F, lyder der især to forklaringer på fænomenet.

- Mange af vores håndværkere rejser for at komme hen til byggepladsen, og det handler om at komme udenom myldretiden eller komme hurtigt hjem til familien, siger Peter Bøgh, der er formand for byggegruppen i 3F Frederiksborg.

- Man har måske mere energi og er mest frisk om morgenen, og så handler det om at bruge sin energi der i stedet for at møde senere ind og være træt, siger han.

Jacob Westergaard mener desuden, at der kan være en slags faglig stolthed forbundet med at møde tidligt blandt nutidens håndværkere.

- Der er måske status i at stå op og komme i gang med dagen tidligt og identificere sig som en del af det arbejdende folk, siger han.

Hvorfor er det, at specielt håndværkere er i gang hurtigere end mange andre? Det undrer en af vores seere, der har stillet spørgsmålet gennem vores "Spørg Os"-redaktion.

Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik