Tommy spørger: Hvad sker der med bilernes elbatterier, når de er brugt?

Vi hører meget om, at elbiler er gode for miljøet, men vi hører ikke meget om, hvad der sker, når batterierne er udtjente? Nu har vi undersøgt sagen.

Vi ser efterhånden flere og flere elbiler på gaderne, og samtidigt bliver flere parkeringspladser lavet om til pladser med elladestandere. Regeringen har sågar en målsætning om, at der i år 2030 skal være solgt én million elbiler i landet.

Men hvad sker der egentlig med alle de elbatterier, der sidder i bilerne, når de engang har udtjent deres pligt? Det har Tommy Pedersen spurgt os om via Spørg Os-siden.

- Vi hører aldrig om, hvad der sker med bilernes elbatterier, når de er udtjente!

Elbilens batteri

  • Er ofte et lithium-ion-batteri. Disse kommer i mange forskellige typer.
  • Udtjente batterier kan bruges til stationær oplagring i eksempelvis vindmøller eller solcelleenergi til mindre huse.
  •  Indeholder ofte også diverse metaller f.eks. nikkel, samt kobolt, aluminium, kobber og grafit.
  • Disse materialer kan genbuges til at producere nye batterier
  • EU regulerer genanvendelse af elbatterier i batteridirektivet fra 2006. Der forventes en ny udgave i den nære fremtid, med mere specifikke krav til batterier fra elbiler

Batteriet lever længere end bilen

En elbils batteri har en relativ lang levetid, før det bliver tid til at vinke farvel. Det fortæller Poul Norby, der er professor på DTU Energi og specialiserer sig i batterier og materialeforskning. 

Han fortæller, at der er stort potentiale for genanvendelse i elbilens brugte batterier.

- Når elbilen udskiftes eller batteriet ikke kan bruges mere, er der 60-70 procent af dets kapacitet tilbage. Derfor kan det stadig bruges til en form for stationær lagring, for eksempel til vindmøller eller i huse til solcelleenergi, siger han.

Han fortæller, at batteriet kan sidde i bilen i 10-15 år, hvorefter det kan bruges til lagring i omkring 10 år. Så er det også godt brugt.

- Efter det igen har været brugt til stationær lagring, må man skille det ad. Det er et problem, der kommer, og man er opmærksom på det, men det ligger længere ude i fremtiden, fortæller Poul Norby.

Følg med på Spørg Os siden

  • Se, hvad vi allerede har svaret på
  • Stem på ugens udvalgte spørgsmål
  • Skriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistisk
  • Kom ind på Spørg Os siden her

Sendes til udlandet

Ifølge Poul Norby har producenterne store målsætninger for genanvendelse af batterierne. 

Han nævner Tesla, som en af de mest fremtrædende producenter på området, med en målsætning om at kunne genanvende 92 procent af råstofferne i de brugte batterier.

- Det er ikke kun på grund af miljøet, men især også fordi de forventer, at det økonomisk set kan betale sig, siger han.

I dag indsamles de brugte batterier af producenterne, der sende batterierne til diverse genanvendelsesfirmaer i udlandet, heriblandt Polen.

Producenterne hænger både på ansvaret og regningen for håndteringen af batteriet, som i dag stadig kan have en høj pris. Men ifølge Poul Norby vil det ændre sig de kommende år.

Elbilens batteri kan gøre nytte i lang tid efter det ikke længere kan trække bilen. Snart vil der også være økonomi i det.
Elbilens batteri kan gøre nytte i lang tid efter det ikke længere kan trække bilen. Snart vil der også være økonomi i det.
Foto: Thomas Lekfeldt - Ritzau Scanpix

Store fremskridt

Det har før været vanskeligt at genanvende lithium-ion-batterier, fordi der var så få af dem, modsat i dag.

- Nu hvor elbilerne er her, er det en helt anden historie. Vi kender kemien i batterierne, og kan få en meget mere homogen affaldsstrøm. Fra EU's side er fra allerede krav om genanvendelse af batterier, og alle batterifabrikker arbejder på at lave processer, der tager så meget ud af batteriet til genanvendelse som muligt, siger Poul Norby, der er professor på DTU Energi.

- Og nu kommer der nye processer oveni, hvor man skiller flere materialer ud på en billigere og bedre måde, siger han.

Næsten alt kan genanvendes

Ifølge Poul Norby er det muligt at trække de fleste råstoffer - hvis ikke alle - ud af batteriet, og bruge det til produktionen af nye batterier.

Det har dog hidtil ikke været den store økonomiske gevinst i:

- Processerne i dag er ikke så effektive, fordi meget af det bliver futtet af. Med de nye metoder, som der arbejdes med i eksempelvis Tesla og i Finland, kommer vi nærmere på at løse problemet. Men det kræver også at batterierne er bygget til at blive skilt ad igen, og det er de ikke alle sammen.

I dag er der ikke mange elbatterier, der skottes, fordi elbilerne stadig er relativt nye. Men Poul Norby mener dog, at producenterne og fabrikkerne nok skal kunne følge med udviklingen.

- Så længe EU laver reglerne, og batterifabrikkerne er opmærksomme på deres grønne profil, så har de tid nok til at optimere det, lyder det.

''Lyder godt''

Vi er vendt tilbage til Tommy Pedersen med professorens svar. Han er overrasket over, at man allerede er så langt med genanvendelsen.

- Det lyder da rigtig godt, hvis man virkelig kan genbruge batterierne. Vi har hørt så meget om elbiler, og hvor godt det er for miljøet, men vi hører ikke meget om, hvad der sker når de er udtjente, siger han.

Tak til Tommy for spørgsmålet!

Spørg Os - Formular

_