Flere partier bakker minister op og afviser at gå ind i flyvelederkonflikt

Det tyder ikke på, at der er politisk vilje til at gribe ind i konflikten mellem flyveledere og deres statslige arbejdsgiver, som lige nu volder store problemer for rejsende i Københavns Lufthavn.

Transportminister Thomas Danielsen (V) afviste onsdag over for TV 2 Kosmopol at skride til handling for at løse flyvelederkonflikten i Københavns Lufthavn, og det han skal næppe forvente pres fra oppositionen i forhold til det standpunkt lige foreløbig.

Blandt de ordførere, som TV 2 Kosmopol har fået i tale fredag er der således ingen, der taler for et politisk indgreb.

- Det er op til arbejdsmarkedet parter, alt , siger transportordfører Niels Flemming Hansen (K).

Heller ikke SF eller Nye borgerlige er klar til at gribe ind i konflikten, også her med argumentet, at konflikten er en sag mellem arbejdsmarkedets parter, oplyser ordførere til TV 2 Kosmopol.

Liberal Alliances transportordfører, Jens Meilvang, er heller ikke fortaler for et direkte indgreb. Men politisk indblanding kan komme på tale, tilføjer han.

- Jeg mener, at vi kan være med til at skabe nogle rammer, der gør, at vi afhjælper problemet på længere sigt, siger Jens Meilvang (LA).

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Flyvelederkonflikten kort fortalt:

  • Kort fortalt bunder flyvelederkonflikten i en mangel på personale, navnlig flyveledere, og hvorvidt den nuværende bemanding af flyveledere fortsat skal dække ind ved at tage ekstravagter.

  • Parterne er den statsejede arbejdsgiver Naviair og flyveledernes fagforening DATCA.

  • Konflikten begyndte, da Naviair under corona afskedigede 50 flyveledere som led i en sparerunde.

  • Naviair mangler cirka ti procent flere flyveledere, eller det der svarer til 70, før de er oppe på fuld bemanding i Københavns Lufthavn igen.

  • De resterende flyveledere har derfor taget ekstravagter for at dække ind for manglen af personale. Men nu vil flyvelederne ikke mere.

  • Manglen på flyveledere kan strække ind til 2024, da det kræver at flere flyveledere er færdiguddannede.

Men et politisk indgreb er altså for nu den mest realistiske løsning på konflikten. Det siger aktieanalysechef og luftfartsanalytiker i Sydbank, Jacob Pedersen, til TV 2 Kosmopol.

- Jeg tror, at politikerne skal op af stolen og blandes ind i konflikten her. Ellers bliver det meget, meget svært at se en løsning, siger han.

Luftfartsanalytikeren peger på, at der skal findes penge til flyledernes arbejdsgiver. Og pengetanken bevogtes netop af politikerne.

- Naviair er jo et statsligt selskab, som jo har et budget, som de skal overholde. Jeg må sige, at jeg har svært ved at se det her blive løst, uden politikerne kommer i arbejdstøjet og finder ud af, om der skal tilføjes flere midler, eller hvad man skal gøre hen over en midlertidig periode for at løse problemet, siger Jacob Pedersen.

Men ifølge transportminister Thomas Danielsen (V) er konflikten fortsat ”en sag mellem arbejdsmarkedets parter”.

- Spørgsmål om løn og ansættelsesvilkår bør klares i overenskomstforhandlingerne, som er næste år. I forhold til den nuværende situation har jeg en klar forventning om, at parterne løfter deres ansvar og finder en holdbar løsning, så passagererne ikke får unødvendige gener, sagde ministeren i en skriftlig udtalelse til TV 2 Kosmopol onsdag.

Mens arbejdskonflikten, der indtil videre har varet over en måned, altså står på flyvelederne og arbejdsgiveren imellem, bliver flere hundredetusinde rejsende i lufthavnen ramt.

Fredag morgen meddelte lufthavnen, at knap 90.000 rejsende forventes at passere gennem Københavns Lufthavn på det, der står til at blive den hidtil travleste dag siden coronapandemien.

Alene i  april blev en million passagerer påvirket af forsinkelser.

Det forventes, at forsinkelserne i lufthavnen vil fortsætte den kommende tid, og derfor anbefaler eksperter, at man tager sine forholdsregler, hvis man skal flyve fra Københavns Lufthavn. 

De gode råd kan du læse mere om i artiklen her.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik