Den drastiske effekt af frygten for at blive smittet eller sprede smitten med covid-19 har for alvor fået rejsende til at blive hjemme.
Det kan man i den grad mærke i Københavns Lufthavn, hvor passageroptællinger fra den første halvanden uge viser et fald på en tredjedel.
De nye tal fra Københavns Lufthavn bekræfter direktørens bange anelser, da han i søndags kunne melde, at ”man aldrig havde set lignende før”.
- Det er markant mere voldsomt end både finanskrisen, 9/11, askeskyen og alt andet, vi har set i luftfarten siden 2. verdenskrig. Luftfartstrafikken er allerede faldet med en tredjedel, og vi frygter den kan falde med 50 procent, udtalte Thomas Woldbye til TV 2 i søndags.
Nu frygter direktøren, at vi står over for en potentiel alvorlig krise.
- Det betyder, at vi ikke blot har en alvorlig sundhedskrise, men nu også kikker ind i en potentiel alvorlig økonomisk krise, hvor Danmarks tilgængelighed til verden - vores mobilitet - er under voldsomt pres, siger Thomas Woldbye i en pressemeddelelse.
Det er især turister og forretningsfolk, der fravælger flyveturen, fortæller han. Samtidig har mange valgt at aflyse deres tidligere bestilte rejser. Og det har fået flere flyselskaber til at aflyse flere og flere afgange og ankomster.
- Vi oplever heldigvis, at Folketinget og regeringen er meget optaget af at håndtere sundhedskrisen her og nu - mens der samtidig arbejdes for at undgå, at situationen udløser en langvarig økonomisk krise. Virksomheder, regering og arbejdsmarked skal sammen handle målrettet for at begrænse krisens effekt, mens den står på - så landet kommer igennem med mindst mulig skade og står bedst muligt rustet, når Corona-krisen klinger af, udtaler Thomas Woldbye.
Ser man på tallene for februar måned, er faldet i antal passagerer ikke nær så voldsomt som starten af marts. For februar oplevede man en reel nedgang på 3,7 procent.
Samtidig falder indenrigstrafikken fortsat. I februar faldt denne med 8,1 procent.