Klimaaktivister forsøgte at komme ind på landingsbane i lufthavnen

Fredag var det broerne omkring Slotsholmen, og mandag var det lufthavnen i Kastrup, der dannede ramme om en demonstration fra klimabevægelsen Extinction Rebellion


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Rejsende og hjemvendte passagerer i Kastrup Lufthavn blev mandag middag mødt med budskaberne "Grønne fly findes ikke" og "Stop udvidelsen af lufthavnen".

Det var klimaaktivister fra bevægelsen Extinction Rebellion, der stod bag budskaberne, og de havde indtaget Kastrup Lufthavn for at gøre opmærksom på luftfartsindustrien og planen om udvidelse af lufthavnen.

Københavns Politi var til stede i lufthavnen i forbindelse med aktionen, og herfra lød meldingen til TV 2 Lorry under aktionen, at den forløb ganske fredeligt.

- Vi er til stede sammen med dem derude. De er i gang med at lave en happening. Umiddelbart fungerer det roligt, og det er som altid ikke voldeligt, forklarede Martin Kajberg, der er vagtchef ved Københavns Politi.

"Vil besætte landingsbanen"

Ifølge Extinction Rebellion havde de lukket lufthavnen, ligesom de havde sendt to aktivister ind for at besætte landingsbanen. Det skrev de i en mail til TV 2 Lorry.

Klimaaktivister forsøgte mandag eftermiddag at komme ind på landingsbanerne ved Københavns Lufthavn
Klimaaktivister forsøgte mandag eftermiddag at komme ind på landingsbanerne ved Københavns Lufthavn
Foto: Steven Knap/Byrd


Den udmelding overraskede vagtchefen ved Københavns Politi. 

- Det har jeg intet hørt om, lød det fra Martin Kajberg, der hverken kunne be- eller afkræfte, om der skulle befinde sig personer på landingsbanen.

TV 2 Lorry har været i kontakt med Extinction Rebellion, der præciserer, at de to aktivister, der skulle have besat landingsbanen, ville holde sig i sikker afstand fra fly.

- To borgere er gået ind bag hegnet til landingsbanen. Men vi har orienteret lufthavnen og kontroltårnet, så der ikke er fare for, at nogen kommer til skade, sagde Ida Dalsgaard Nicolaisen, der er aktivist og pressekontakt i Extinction Rebellion.

Flytrafik ikke påvirket

Ifølge presserådgiver i Københavns lufthavne Rasmus Baad nåede de to aktivister dog ikke langt, inden de blev stoppet.

- I området omkring ved Englandsvej, i den sydlige ende, var der to personer, der havde klippet hul ind til landingsbanen, men de nåede kun 40-50 meter, og så blev de stoppet, forklarer han til TV 2 Lorry.

Han fortæller videre, at aktionen varede 10 minutter til et kvarter, inden aktivisterne blev bedt om at forlade lufthavnen igen.

- Det gjorde de så. Nogle med hjælp fra politiet, fordi de gerne ville bæres ud.

Københavns Lufthavne oplyser, at aktionen ikke påvirkede flytrafikken, ligesom det heller ikke var nødvendigt at lukke lufthavnen, som klimabevægelsen ellers påstod.

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

Helene

Hundredvis af mennesker til cannabis-demonstration: "Lad os prøve det af. Lad os prøve noget nyt"

Cykel Cyklist Rødt lys Spørg Os Trafik Højresving trafikskilt Politi lovgivning

Maja undrer sig: Hvorfor må man svinge til højre for rødt lys så få steder?

Alba Hurup Larsen Formel 4 racerkører

14-årige Alba har gjort sig bemærket på verdensplan: "Piger kan lige så godt køre som drenge"

Vis mere
DSB s-tog trafikændring Linje F

DSB varsler køreændringer på linje F i hele oktober

Byggeri det nye Sølund plejehjem ungdomsboliger forsinket illustration

Bliver næsten tre år forsinket: Nu fortsætter byggeri af Danmarks største plejehjem

Vis mere