Strandet sensation er ankommet til sit nye hjem

En havskildpadde af arten uægte karette strandede torsdag ved den jyske vestkyst. Nu er den ankommet til Den Blå Planet.

Vores have er alt for kolde til dem, og de yngler derfor kun i tropiske og subtropiske have samt i Middelhavet.

Derfor var en havskildpadde af arten uægte karette i den grad på afveje, da to tyske turister torsdag spottede den ved kysten i Blåvand i Vestjylland. Her forsøgte den at komme ud i havet, men kraftige bølger blev ved med at skubbe den op på land.

Skildpadden blev indfanget og først undersøgt på det lokale Blåvand Zoo, og nu er den så ankommet til Den Blå Planet i Tårnby, hvor det er tanken, at den skal leve sammen med en artsfælle - hvis den altså overlever.

En sensation

Det er noget af en sensation, når havskildpadder bliver fundet i Danmark, fortæller Lars Olsen, der er chef for Dyr & Anlæg i Den Blå Planet.

Det er kun tredje gang, man har fundet en skildpadde af typen uægte karette, som Den Blå Planets nye beboer tilhører.

quote Når man finder sådan en i Danmark, og den ikke er død, så er det fantastisk.

Lars Olsen, Den Blå Planet

- Jeg blev ringet op af Blåvand Zoo, og vi besluttede at reagere hurtigt. For når man finder sådan en i Danmark, og den ikke er død, så er det fantastisk. Og hvis den er tæt på at dø, så er det ganske naturligt, fordi vores vand er så koldt, forklarer han.

Men situationen er mere end fantastisk. For den uægte karette er foreløbig livlig og interesseret i sine omgivelser.

- Vi har givet den antibiotika, for efter et længere ophold i koldt vand er der meget stor sandsynlighed for, at den har lungebetændelse. Den er også dehydreret - for ved lave temperaturer går krybdyr som den nærmest helt i stå og holder op med at spise. Og de får meget af den væske, de har brug for, via den føde, de spiser, forklarer Lars Olsen.

Skildpadden er ikke ret stor. Den vejer to kilo, men den er ikke den eneste uægte karette i Den Blå Planet. Akvariet har yderligere en uægte karette, som er opdrættet i et Fransk Akvarium. Den vejer nu omkring 60 kilo.

- Men uægte karetter er ikke sociale, så de vil ikke være interesseret i hinanden, forklarer Lars Olsen.

Langsom opvarmning

Akvariets nuværende skildpadde er fast beboer i Den Blå Planets kæmpetank, Oceanet. Og det er også her, den nye beboer skal leve.

Men før det kommer så vidt, så skal den vise sig levedygtig, og det sker - ud over antibiotika, ved at det vand, der svømmer i, gradvist bliver varmere.  Vandet ved Vestkysten var kun 2-3 grader varmt, og det er noget køligere, end de omkring 20 grader, de uægte karetter foretrækker. Overlever skildpadden, så kan den formentlig indtage Oceanet om en måneds tid.

Historien om Lucky

Gårsdagens strandede uægte karette er en sjælden gæst i danske farvande. Men tilbage i 1999 strandede en artsfælle i Vorupør, og blev derefter fragtet til Danmarks Akvariums daværende lokalitet i Charlottenlund.

 

Den lille skildpadde  var forkommen og blev tilset af Zoos dyrlæge, der gav den både antibiotika og væske. Den overlevede, og få år senere - i 2004 - vejede den 30 kilo.

 

Men et forskningsprojekt, som Shell finansierede, fik sendt skildpadden på langfart.

 

DNA-undersøgelser af den havde vist, at den stammede fra enten Florida eller den sydamerikanske vestkyst. Og Lucky, som den blev kaldt i Danmarks Akvarium, blev fløjet til Azorerne. langt ude i Atlanterhavet. Her blev den og ni vildtlevende skildpadder mærket med radiosendere, og Lucky blev sluppet fri.

 

Forskerholdet kunne følge dens radiosignaler - og den "danske" skildpadde svømmede 6.000 kilometer, indtil den nåede Venezuelas kyst. Her tabte man forbindelsen til den. Skildpadden kan være blevet spist af en haj eller af et andet dyr - eller den kan have tabt radiosenderen.

Når den nyankomne skildpadde ikke sættes tilbage i havet, så er det fordi den ikke ville have kræfter til at svømme tilbage til varmere vande. Den lille skildpadde er formentlig blevet ført nordpå med Golfstrømmen og ind i den Engelske Kanal, hvor Jyllandsstrømmen så har ført den videre nordpå og ind til Vestkysten.

Uægte karette kan blive cirka en meter lang og veje 110 kilo. Men den nye beboer i Den Blå Planet vejer foreløbig kun to kilo.
Uægte karette kan blive cirka en meter lang og veje 110 kilo. Men den nye beboer i Den Blå Planet vejer foreløbig kun to kilo.
Foto: Anders Engrob, Den Blå Planet

Havskildpadder i Danmark

Gårsdagens skildpaddefund er ikke det første i Danmark.

Der er fundet læderskildpadder ved Sjællands Odde ( i 1948), ved Nymindegab (i 1965) og i Sejrøbugten (i 1979).

 

Uægte karette er fundet i 1971 ved Ulvshale på Møn - i 1999 ved Vorupør - og så i går i Blåvand.

 

Endelig er der fundet bastardskildpadde i Hvidesande (i 1926) og nord for Gilleleje (i 1974)

 

Læderskildpadden kan blive næsten tre meter lang og veje 900 kilo, mens uægte karette, når en maksimumstørrelse på 1meter - og en vægt på 110 kilo.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik