Fertilitets-kaos i Field's: "Vi vil rigtig gerne ind til vores æg"

En fertilitetsklinik i storcenteret Field's kan ikke få adgang til de dyrebare æg, de opbevarer for deres patienter. Det kan få alvorlige konsekvenser for både æg og patienter.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

OPDATERING: Sacha Weirup og kollega Nathanael Noer forsikrer, at æggene er reddet

De to kollegaer har i dag fået adgang til klinikken i storcenteret Field's, hvor de har kunnet tilse æggene, og få dem flyttet ud derfra. 

Æggene har det, som de skal have det. 

Du kan læse meget mere om den seneste udvikling i sagen her. 

TV 2 Lorry vil gerne opfordre til, at man ikke ringer ind til Københavns Politi, da personalet har fået adgang til klinikken. 

Normalt forbinder man ikke et storcenter med fertilitetsklinikker. 

Men fertilitetsklinikken Sellmer ligger netop i shoppingcenteret Field's midt på Amager. Og den er - ligesom resten af centeret - i øjeblikket lukket som følge af søndagens tragedie.

Den seneste melding lyder, at der tidligst vil blive åbnet for centeret mandag d. 11 juli. Det skriver Field's på deres hjemmeside.

Men det udgør en alvorlig knibe for Sacha Weirup og kollegaen Nathanael Noer. De arbejder begge på fertilitetsklinikken.

I to dage har de stået ude foran hovedindgangen til Field's. Her har de været i løbende dialog med de politifolk, der bevogter storcenteret. Det gør de, fordi de skal have adgang til klinikken for at se til den inkubator, der står derinde. 

- Vi står i en situation, hvor vi rigtig gerne vil ind til vores æg oppe i vores laboratorie. Vi har stået her et par dage nu, og vi har selvfølgelig fuld forståelse for, hvad der foregår, og den efterforskning der er i gang. Vi har bare en masse patienter, som befinder sig i et limboland, og som derfor heller ikke ved, hvad der skal ske med deres behandling, siger Sacha Weirup til TV 2 Lorry. 

Hvad er en inkubator?

  • En inkubator er et form for varmeskab, der opbevarer de befrugtede æg, indtil de er klar til at blive lagt op i livmoderen.

  • Det sørger for at opbevare æggene ved den rette temperatur, luftfugtighed og ph-værdi. 

Sagens alvor  

Æggene inde på klinikken ligger i inkubatoren i cirka fem døgn for at blive klar til at blive lagt op i livmoderen. 

Herefter skal behandlingen foregå relativt prompte. Hvis ikke de bliver lagt op indenfor den gældende tidsramme, dør æggene.

Og den deadline indtræffer onsdag den 6. juli i løbet af dagen. Derfor er det altså af afgørende betydning, at Sacha Weirup og kollegaen Nathanael Noer kan komme ind i klinikken.

Jo før, desto bedre. 

- Vi kan ende ud i en situation, der gør, at de æg, vi har, ikke kan bruges. Så nu håber vi virkelig, at vi kan komme ind i morgen (tirsdag red.) eller om ikke andet i overmorgen (onsdag red.), sagde både Nathanael Noer og Sacha Weirup til TV 2 Lorry mandag eftermiddag.

Den bedste løsning 

Det, Sacha Weirup og kollega Nathaneal Noer håber på, er, at de senest i løbet af onsdag vil få adgang til klinikken, så de kan tilse æggene og få dem frosset ned eller give dem tilbage til de rette patienter.

I sagens natur kræver det, at politiet vil lukke dem ind bag afspærringen og følge dem op til deres klinik med en politieskorte, så de to kollegaer kan få lov til at passe deres arbejde. Og hjælpe de patienter med de behandlinger, der er så presserende.  

- Vi er dybt påvirkede af den her situation, og nu har vi stået her et par dage, og vi har set, hvordan blomsterhavet bare er vokset og vokset. Det er så rørende, og det skal slet, slet ikke negligeres. Det er dybt traumatisk, det der er sket, siger Sacha Weirup. 

Patienter flyttet  

Fertilitetsklinikken i Field's har både patienter fra ind- og udland, og det er dem, de to kollegaer forsøger at hjælpe efter bedste beskub. 

Klinikkens vanlige opgaver er blandt andet at hjælpe patienterne med at blive insemineret eller få taget æg ud. 

Indtil videre er det lykkedes for Sacha Weirup og Nathanael Noer at omdirigere en række af de patientbehandlinger, som skulle have fundet sted i klinikken mandag 4. juli og tirsdag 5. juli til andre fertilitetsklinikker i København. 

Og det har været meget afgørende for patienternes ve og vel, forklarer Sacha Weirup. 

- Vi har fået hjælp af nogle andre fertilitetsklinikker til behandlingen af de patienter, vi ikke har haft mulighed for at aflyse. Der er nogen behandlingsformer, der indebærer, at man tager noget medicin forud for selve behandlingen. Og så skal der altså ske en behandling, ellers kan det give nogle bivirkninger. 

Stadig ikke helt i mål

Men der er altså fortsat patienter, der har afgørende brug for deres æg, fordi de er nået til det skridt i behandlingsprocessen, hvor æggene er selve grundlaget for fortsættelsen af behandlingen. 

- Man går med en speciel følelse, når man skal hen at spørge politiet, 'vil i ikke nok lukke os ind?'. Så tænker man lidt 'er det her måske en for lille ting i forhold til det store billede', men vi bliver jo også nødt til at forholde os til vores lille klinik og vores patienter, siger Nathanael Noer. 

I dialog med politiet

Efter otte timer, hvor de to kollegaer gentagne gange har forhørt sig hos de tilstedeværende politibetjente, vælger de at fortsætte deres arbejde med at lave nødplan og ombooke patienter derhjemme foran computeren. 

De har dog ikke givet op endnu, forsikrer de.

- Vi gør alt, hvad vi kan med de forhold, som vi har. Nu har vi lige talt med politiet igen, og der var desværre intet nyt. De er stadig i fuld gang, med det de skal. Vi blev opfordret til at holde øje med både politiets og Field's sociale medier, siger Sacha Weirup. 

- Og vi skal mødes herude igen i morgen (onsdag d. 6. juli, red.) kl. 07:30, siger Nathanael Noer. Vis mere
ANDERS

”Bevar Irma”:
Kunder vil danne ring om butikkerne og madanmelder samler underskrifter

Søs, Freja og Alvilda

Søs, Freja og Alvilda skal stå i spidsen for omstridt socialt medie i kommune

Vis mere