Sådan taler du med dit barn om tragedien i Field's

Man kan ikke skærme sine børn fra tragedien i Field's. Til gengæld skal man turde tale om det - uden at lade egne erfaringer og frustrationer fylde, lyder det fra afdelingschefen i Børnetelefonen.

I bunden af denne artikel har vi samlet fem råd til, hvordan man taler med sine børn om tragedien i Field's.

TikTok, Snapchat, Messenger, Facebook, mediernes dækning, samtaler i SFO'en eller på legepladsen.

Som forældre kan det ikke lade sig gøre at skærme sit barn fra tragedien i shoppingcenteret Field's søndag aften. For ligesom det har fyldt meget for de fleste voksne, optager det også mange børn.

Det mærker man i den grad hos Børnetelefonen. De har nemlig haft ekstra travlt siden hændelsen. Og det er på trods af, at de har hyret ekstra mandskab ind til at sidde klar ved telefonerne.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Børnetelefonen - her kan dit barn ringe ind

Børnetelefonen kan man altid ringe ind og få hjælp, uanset om man er barn, ung eller voksen.

Børnetelefonen kan træffes døgnet rundt på telefonnummer: 116 111

Det er gratis og anonymt. 

Og selvom Forældretelefonen, en rådgivningstjeneste under Børnetelefonen, hvor forældre kan ringe ind og få vejledning, normalt har lukket om natten, har de ekstraordinært holdt den åben.

Det siger afdelingschef for Børnetelefonen, Marianne Rasmussen, til TV 2 Lorry.

Nedenfor har vi samlet hendes fem bedste råd til, hvordan man taler med sine børn om tragedien i Field's. 

Sådan taler du med dit barn om tragedien i Field's

1

1. Lyt til barnet og vær til stede - uden at fylde for meget

Uanset om dit barn har været tilstede i Field's eller har set noget ad omveje - for eksempel på de sociale medier - er det allervigtigste at være der for barnet, forklarer afdelingschef for Børnetelefonen, Marianne Rasmussen. Hvis ikke man taler med sit barn, kan man efterlade dem med fantasier, der er endnu værre. Hun siger:

- Det er altid sådan, at det allervigtigste er at være til stede som forældre. Lyt til, hvad barnet fortæller. Spørg ind på en facon, der gør barnets fortælling så konkret som muligt. Og vær så opmærksom på barnets reaktioner. Det er helt okay at være konkret, hvis barnet er gammel nok. Hvis barnet er meget ungt, så forskån dem for de værste detaljer - uden at lyve. Og pas på, at du ikke lader dine egne frustrationer og bekymringer over hændelsen fylde for meget i samtalen med barnet. Det kan give barnet en oplevelse af, at man som forældre kan have svært ved at rumme det, de kommer med. Børn har brug for at mærke, at de kan komme til forældrene med alle slags følelser, uden at skulle tage hensyn til, at det kan gøre forældrene kede af det eller vrede. 

2

2. Perspektivér tragedien for barnet

Det er en forfærdelig, ulykkelig tragedie, der tidligt søndag aften indtraf i shoppingcenteret Field's på Amager. Men som forældre skal man også huske at byde ind med små detaljer, der kan betrygge børnene, siger Marianne Rasmussen. 

- Hændelsen søndag aften rummer mange nuancer. Derfor er det godt, hvis man kan hjælpe barnet til at forstå det. Det kan nemlig virke betryggende. Hvis barnet er meget bange, kan man for eksempel sige, "det, der skete i går, sker meget sjældent", eller mere konkret "politiet kom rigtig hurtigt og fangede gerningsmanden". Man kan også sige, at folk var rigtig gode til at hjælpe hinanden med at gemme sig i baglokalerne eller flygte ud af centeret. Men igen skal man huske, at ens egne bekymringer og vreden over det, der er sket, ikke bør hældes i for høj grad over til barnet. Gem det til andre voksne.   

3

3. Husk, at børnene kan have haft tidligere oplevelser, der kan trickes nu

Børnetelefonen har haft meget travlt i nat, og de har fået mange opkald fra børn, der ikke kunne falde i søvn. Blandt andet fordi de var bange. Nogle af opkaldene havde karakter af, at tidligere ubehagelige oplevelser kan blive tricket nu og afføde en reaktion. 

- Hvis børnene er meget angste eller bange, skal man huske, at børnene kan have haft andre oplevelse tidligere i livet, der kan blive tricket nu. Det kan også være, at barnet er meget stille. I sådanne situationer må man ikke presse børnene til at fortælle. Men man skal vise dem hurtigt, at man godt ved, der er sket noget forfærdeligt. Sig for eksempel ”jeg er klar til at tale om det, når du er”. 

4

4. Fortæl det til dit barns institution

Hvis man oplever, at ens barn har det meget svært med situationen, og man samtidig skal aflevere barnet i institution, kan det være en god idé at fortælle det til de pædagoger, der er i børnehaven, SFO'en eller lignende siger Marianne Rasmussen. 

- Hvis det er små børn, der har været meget tæt på, så er det en god idé at sige det til institutionen. Sig "mit barn har oplevet det og det, og derfor kan det godt være, at det opfører sig lidt anderledes i dag, end det plejer ". Det gælder faktisk uanset, om barnet har været tæt på eller ej. 

5

5. Hvis man som forældre synes, det er svært at tale med sit barn

Der kan være mange årsager til, at det er svært for nogle forældre at tale med sit barn. Men på Forældretelefonen tilbyder de gratis anonym børnefaglig rådgivning til både forældre, bonusforældre og  bedsteforældre.

- Man er altid velkommen på Forældretelefonen, hvis man synes, det er svært at tale med sit barn. Ellers så kan det være en fordel at bruge sit netværk som forældre. Det kunne være venner, veninder naboer eller lignende. Vi oplever, at det kan give god mening for mange. Alternativt kan man også fortælle dem, at de altid kan ringe til Børnetelefonen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik