Arbejdsløse akademikere bliver matchet med job i it-branchen
Nye tal peger på en stigning på akademikere, der bliver matchet med job i IT-branchen. Især i kommuner i Hovedstadsregionen.
Flere og flere ledige akademikere i hovedstadsområdet får nu job i små og mellemstore IT-virksomheder.
IT- og softwarebranchen har ellers været et af de områder, hvor akademikerne har haft svært ved at få fodfæste.
Men nu er tendensen vendt, og et af de firmaer, der har fået øjnene op for de veluddannede akademikere, er Aviation e-learning i Kastrup.
De har ansat 26-årige Sofia Kovaljova, der er uddannet cand.ling.merc. fra Copenhagen Business School, til at tage sig af markedsføring.
- Det første jeg gjorde var at tjekke hjemmesidens hastighed og kvalitet for at se, hvordan den performer. Det er nogle mere tekniske ting, og jeg kan ikke selv løse dem, men jeg kan få nogle tal på, hvad det er, der skal løses. Og det er det vigtigste, at der er styr på websitet, siger Sofia Kovaljova, der havde været arbejdsløs i et halvt år, inden hun ansat til at markedsføre Aviation e-learning.
Aviation e-learning færdigudviklede i 2014 en digital manual til pilotaspiranter, der skal lære flyprocedurer - uden at optage et cockpit i et rigtigt fly:
- Piloterne har simpelthen et flycockpit på deres telefon, så de kan have det i lommen. De skal ikke rejse nogen steder hen for at øve sig. De kan sidde i toget eller derhjemme. Vi kalder det snack-learning og det er helt unikt, siger Steen Bach Sandal, som er den ene stifter af firmaet.
For ganske nylig gik det op for Steen Bach Sandal og hans medstifter, at flyindustrien ikke er den eneste branche, der kan bruge en sådan virtuel manual.
En henvendelse fra sundhedsektoren satte gang i arbejdet med en digital manual til patienter, der skal MR-scannes på et hospital eller en klinik.
Men så opstod der et problem.
- Vi måtte erkende, at vi er gode til teknologien, vi er gode til at folde den ud og eksekvere den, men vi er ikke gode til det der med at få det præsenteret til et større publikum og potentielle kunder, siger Steen Bach Sandal.
Og her kom 26-årige Sofia Kovaljova til hjælp. Hun har været ansat siden juli i år og er dermed del af en stigning blandt akademikere, som får job i en lille eller mellemstor virksomhed i IT branchen.
Således udgjorde universitetsuddannede 21 procent af de beskæftigede i IT-branchen i 2008. I 2016 var gruppen vokset til at udgøre 29 procent af branchen. Det svarer til en beskæftigelsesfremgang på godt 7000 akademikere.
Størst andel af akademikerjobs i hovedstaden
Halvdelen af de nye akademikerjob er skabt i København - og mange af jobbene er opstået efter virksomhederne har været forbi en sparring med Væksthus Hovedstadsregionen på Østerbro.
Her siger en vækstkonsulent, at virksomhederne vokser mere, hvis de har en akademiker ansat.
- I dag sker det for rigtig mange virksomheder, at de skal vinde slaget online og det er ikke en evne man er født med, den er man nødt til at læse sig til og det kræver at man har en rigtig god og grundig uddannelse, siger Henriette Freris, som er vækstkonsulent i Væksthus Hovedstadsregionen. Hun tilføjer, at der stadig er omkring 1500 ledige akademikere med indenfor markedsføring og kommunikation i Københavns Kommune.
Hos Aviation e-elearning, som siden Sofia kom til har skiftet navn til V360E, er det dog ikke udelukkende den gode uddannelse, der gør forskellen.
Flexibillitet er også et krav, når man bliver ansat i en lille virksomhed:
- Vi er et lille team og det er vigtigt, når man kommer som ny, at man er villig til ikke bare at gøre en ting, siger Steen Bach Sandal