De står klar til at vaccinere, men der kommer kun få borgere: "Snart bliver jeg arbejdsløs"

Der er ikke længere travlhed på landets vaccinecentre. Nu er fremtiden for dem uvis.

To skranker i store, hvide telte står klar i vaccinationscenteret i Fælledparken i København.

Bevæbnet med stregkodescannere og iført blå veste og mundbind venter centerets ansatte på at tage imod folk, der skal vaccineres.

Der er 25 medarbejdere dagligt. Før stod 300 ansatte klar hver dag.

En af dem i blå veste, som er tilbage, er Awrang Zaib Hakimi, der arbejder for selskabet Copenhagen Medical og har været med til at vaccinere danskerne siden 2. december 2021.

- Jeg er glad for, at jeg har været med til at hjælpe mit samfund, siger han med et stort smil på læben.

Men der er gabende tomt tirsdag ved frokosttid med undtagelse af en håndfuld unge mennesker og en ældre herre, der alle sidder til observation.

Foran dem er et tv, hvor vinter-OL kører, mens to ansatte sidder med et arsenal af vand og juice klar.

Det er ikke længe siden, at op mod 10.000 borgere dagligt trådte gennem teltåbningen og slæbte mudder og jord med ind på de grå klikgulve af plastik. I alt har 120.000 mennesker fået en vaccine her. Nu kommer der kun et par hundrede om dagen.

Selvom der ikke længere er meget at se til, er Awrang Zaib Hakimi glad for at være der lidt endnu. For snart forventer han at blive arbejdsløs.

Inden månedens udgang skal de private vaccinecentre nemlig lukke, oplyser Copenhagen Medical.

Tydelig overkapacitet

I Region Hovedstadens vaccinecentre er der også langt mellem dem, der ruller ærmerne op for at modtage et stik.

Mens de private vaccinationscentre snart lukker, er der i de regionale centre som det på Baldersgade på Nørrebro ikke udsigt til at pakke sammen foreløbigt.

Medarbejdernes kontrakt løber indtil videre til slutningen af marts, fortæller driftsleder Tina Barsøe.

Her står uniformerede sygeplejersker og andre med sundhedsfaglig baggrund klar til at modtage 2500 borgere om dagen.

- Men det er klart, at lige nu er der ikke så mange, der skal vaccineres længere, siger Tina Barsøe.

Vaccinationscenter Baldersgade
Foto: TV 2

Hun er anæstesisygeplejerske med omkring 20 års erfaring fra Rigshospitalet, men har siden 1. januar 2021 været en del af Region Hovedstadens vaccineindsats.

- Det er tydeligt, at der er overkapacitet lige nu, men vi er også en del af beredskabet, siger hun og tilføjer:

- Det er nogle andre end mig, der skal beslutte, om vi skal holde åbent. Men jeg synes stadig, at det giver mening at komme på arbejde.

En forklaring på, at så få lader sig vaccinere disse dage, kan være, at mange er blevet smittet med coronavirus de seneste uger, og at de derfor ikke kan få deres vaccine lige nu, mener Tina Barsøe.

For der går 30 dage, fra man har været smittet, før man kan få sit næste vaccinestik.

- Jeg synes, at det giver mening at vente lidt, så de sidste kan få deres stik, siger hun om en mulig lukning.

Skal helst være sundhedspersonale

Tina Barsøe har tidligere stået i spidsen for vaccinationscenteret Bella Center, der var et af landets største med 720 ansatte.

Hun ved om nogen, hvad det kræver at bygge et vaccinationscenter op fra bunden.

- Det er en lang proces at ansætte folk, finde lokaler til rådighed og indhente udstyr og vacciner, siger hun.

Vaccinatørerne i Baldersgade står klar. Mens de private vaccinationscentre ansætter vaccinatører meget bredt, har man i regionalt regi valgt, at kun personer med sundhedsfaglig baggrund må give vaccinerne.
Vaccinatørerne i Baldersgade står klar. Mens de private vaccinationscentre ansætter vaccinatører meget bredt, har man i regionalt regi valgt, at kun personer med sundhedsfaglig baggrund må give vaccinerne.
Foto: TV 2

Hun understreger dog, at det ikke har været svært at rekruttere. Tværtimod har mange kontaktet hende og sagt, at de gerne vil arbejde på vaccinecentrene, selvom lønnen følger overenskomsterne for de respektive fag.

- Jeg kan mærke, at folk finder det meningsfuldt at være her. Så nu, hvor vi begynder at skalere ned, siger mange, at de gerne vil blive.

I øjeblikket har vaccinationscenteret på Baldersgade 90 fastansatte og 500 andre, der er løst tilknyttet og på timeløn. Tidligere havde de 120 fastansatte.

Mens de private vaccinationscentre ansætter vaccinatører meget bredt, har man i regionalt regi valgt, at kun personer med sundhedsfaglig baggrund må give vaccinerne.

- Det handler om erfaring og patientsikkerhed. De skal kunne håndtere, hvis noget går galt, og så skal de også kunne håndtere vaccinerne efter krav, siger Tina Barsøe.

Til gengæld hyrer man fra en lang række fag såsom luftfart og restaurationsbranchen til de øvrige funktioner i centrene.

Klar til at bygge op igen

I februar var der mellem 100 og 400 personer landet over, der dagligt påbegyndte vaccination. Derudover er et par tusinde blevet færdigvaccineret eller har fået 3. stik dagligt.

Der er i skrivende stund 95 vaccinationscentre landet over.

Vaccinecenteret på Baldersgade ved ikke, om deres kontrakt bliver forlænget ved udgangen af næste måned, eller om de skal lukke.

Men selv hvis de lukker, og der en dag igen er behov for vaccinecentrene, vil Tina Barsøe være villig til igen at bygge centrene op, siger hun.

- Noget, vi manglede i januar 2021, det var forberedelsestid. Forhåbentlig kan vi få mere af det, hvis det skal ske igen, siger hun.

Også Awrang Zaib Hakimi fra Copenhagen Medicals vaccinecenter er klar til at tage tjansen endnu engang, hvis deres center genåbner.

- Hvis de ringer, så kommer jeg med det samme og arbejder her igen. Jeg vil gerne hjælpe, siger han.

Spørg Os - Afstemning

_