De fleste har ligget i tandlægestolen med munden bedøvet og det skarpe lys i ansigtet, mens tandlægen borer i tanden og fylder den med plast.
En ny dansk sugetablet skal bidrage til, at færre ender med boret i munden.
Pillen kombinerer to naturlige ingredienser – arginin, der findes i vores spyt, og mælkesyrebakterier. I studiet af tablettens effekt så forskerne 82 procent færre huller og fyldninger.
Tabletten blev testet på 350 børn i alderen fem til ni år, hvor en gruppe fik en tablet dagligt, mens den anden fik en placebo-tablet uden arginin og mælkesyrebakterier.
Sådan fungerer sugetabletten
Tabletten indeholder Arganin, en aminosyre, der findes i vores spyt, og mælkesyrebakterier. Arganin er med til at ændre pH-værdien i munden, ved at der dannes en base, når den nedbrydes af mundens bakterier.
Det modvirker bakteriernes naturlige produktion af syre, som er det, der skaber huller i tænderne. Det sker, fordi emaljen går i opløsning, når pH-værdien kommer under 5,5.
Mælkesyrebakterierne går ind og udkonkurrerer de dårlige bakterier i munden, som giver huller.
Kilde: Camilla Juhl Pørksen, Københavns Universitet
Børnenes tænder blev undersøgt, inden forsøget begyndte, og igen efter 10-12 måneder, hvor man altså så 82 procent færre huller og fyldninger hos børnene, der havde fået den rigtige tablet.
Det forklarer Camilla Juhl Pørksen, der er tandlæge, P.hd. fra Odontologisk Institut på Københavns Universitet og førsteforfatter på studiet.
- Huller i tænderne er et kæmpe globalt sundhedsproblem. Vi tænker ikke så meget over det, for vi er et af de lande med den bedste tandsundhed. Men i udlandet er huller i tænderne den mest udbredte ikke-smitsomme sygdom. Hvis vi kan finde et lille redskab, der kan gå ind og understøtte tandbørstningen med flouridtandpasta, så er det jo rigtig godt, siger hun til TV 2.
Tandbørsten er det bedste våben
Camilla Juhl Pørksen understreger, at det bedste våben mod huller i tænderne (karies, red.) er tandpasta og -børste, og derfor skal sugetabletten, der er udviklet i samarbejde med virksomheden Chr. Hansen, ikke ses som en erstatning til børsten.
- Vi udvikler stadig huller i tænderne, selvom vi er gode til at børste vores tænder. Så det er fantastisk, hvis vi kan komme med noget ekstra hjælp.
Tabletten blev testet på børn fra Hillerød, Fredensborg, Rudersdal og Helsingør Kommune, som ifølge Camilla Juhl Pørksen er i lavrisikogruppen for at udvikle huller.
Men selvom den kun er testet på børn, vil den også kunne anvendes til voksne, mener forskeren.
Forskerne undersøgte tabletten til børn, fordi huller udvikler sig hurtigere i mælketænder end voksne tænder. Men de kiggede også på seksårstanden, der er en voksentand.
- I princippet er der ingen forskel i, hvordan huller i tænderne udvikler sig på børn og på voksne, hvis vi kigger rent basalt set. At der så kan være noget med spyt- og bakteriesammensætning og nogle andre kostvaner, der kan spille ind, er så en anden sag, siger Camilla Juhl Pørksen.
Mens det lyder til at kunne spare danskerne for nogle tandlægebesøg, så er sugetabletten endnu i et tidligt stadie, og flere forskere har visse forbehold over for det nye studie.
Det er ikke den, der kommer til at gøre forskellen
Spørg Os - Formular
_
Bliver ikke "en gamechanger", mener forsker
Esben Boeskov Øzhayat er lektor på tandlægeskolen på Københavns Universitet og har ikke været involveret i det nye studie.
Han påpeger, at sugepillen ikke blive den ”gamechanger”, som det måske kunne lyde til.
- Vi skal stadig huske de gode gamle dyder med at børste vores tænder og måske prøve at lade være med at spise så meget slik og sukker. Pillen kan være et supplement, men det er ikke den, der kommer til at gøre forskellen, siger han til TV 2.
Bente Nyvad, der er Professor Emerita på Institut for Odontologi og Oral Sundhed på Aarhus Universitet, har flere kritikpunkter til studiet.
Hun mener blandt andet, at studiets varighed på et års tid er for kort til at drage konklusioner om tablettens brug i klinisk praksis.
- Normalt vil man teste et nyt produkt, der skal forebygge caries, over mindst to år, for der kan man regne med et mere sikkert resultat. Jeg vil hellere karakterisere det her som et pilotstudie, siger hun.
Hun er ligeledes kritisk over for måden, som studiet er designet på. Det gælder blandt andet manglen på en kontrolgruppe, som slet ikke har fået nogen tablet – heller ikke placebo-tabletten.
- Hvis du ikke har en kontrolgruppe, der udelukkende børster tænder med flouridtandpasta, ved vi ikke, om tabletten forbedrer tandsundheden ud over det, vi anbefaler patienter i dag.
Bente Nyvad undrer sig også over, at tabletten er blevet testet på en lavrisikogruppe af nordsjællandske børn og ikke i en gruppe, der er mere udsat og må forventes at have mere gavn af tabletten.
Det betyder, at hvert tilfælde af caries kommer til at veje tungt i undersøgelsen, og det kan fordreje fortolkningen af statistikken, lyder det.
Sød jordbærsmag kan være et problem
Den lille, lyserøde tablet har en sød smag af jordbær, men netop den søde smag kan stå i vejen for at tolke på resultaterne, mener Bente Nyvad.
Både den nye tablet og placebo-tabletten indeholder sødestoffet xylitol, der stimulerer spytsekretionen i munden, og det kan have overdøvet effekten af de andre stoffer i tabletten. Spyt kan nemlig have en gavnlig effekt mod caries.
- Det er et fænomen, vi kender fra tyggegummistudier. Der er brug for studier, der adskiller effekten af probiotika, arginin og xylitol, siger hun.
Hun pointerer, at forfatterne bag studiet selv er opmærksomme på nogle af kritikpunkterne.
- Men jeg er bekymret, når forskere i konklusionen giver indtryk af, at vi står overfor en ny æra inden for cariesforebyggelsen, for det har forskerne ikke vist, siger hun.
Det er endnu for tidligt at sige, hvornår sugetabletten blive tilgængelig for befolkningen, men Camilla Juhl Pørksen håber, at den kan komme så bredt ud som muligt.