Sen juleferie og snevejr kan udfordre juletrafikken

Det kan være en rigtig god ide at tage afsted tidlig morgen eller efter aftensmaden torsdag, lyder rådet fra Vejdirektoratet.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mens det begynder at ligne en hvid jul i det meste af landet, så lander et kommende snevejr lige oveni den største rejsedag – lillejuleaften.

Samtidig falder juledagene sådan, at mange danskere først kan gå på juleferie samme dag, torsdag. Og derfor fordeler juletrafikken sig formentlig over få rejsedage.

- Det er arbejdsgivernes jul i år, og det har indflydelse på juletrafikken, hvor vi forventer, at der kan blive pres på vejene – især mellem klokken 11-14, lyder det fra Mette Nedergaard, vagthavende i Vejdirektoratets Trafikcenter.

Prognose torsdag eftermiddag. En stor del af landet vil opleve snevejr.
Prognose torsdag eftermiddag. En stor del af landet vil opleve snevejr.
Foto: TV 2 Vejret

Kør tidligt eller sent

Lige netop i tidsrummet 11-14, hvor der forventes mest trafik, rammer sneen. Og selvom det ikke bliver til decideret snestorm, så bliver snefaldet betydeligt nok til at genere trafikken, da den vil lægge sig mange steder og give sneglatte veje og nedsat sigtbarhed.

Det siger TV 2 Vejrets meteorolog Andreas Nyholm.

- Det er meget uheldig timing, at et snevejr rammer oveni den største rejsedag. På en dag, hvor der er meget tæt trafik og kø-kørsel, gør snevejr situationen farlig.


Vejdirektoratets trafikprognose for juleferien.
Vejdirektoratets trafikprognose for juleferien.
Foto: Vejdirektoratet

Og netop den uheldige timing får også Vejdirektoratet til særligt i år at anbefale ændringer i bilisternes rejseplaner, hvis det er muligt.

- Kan man køre tidligt om morgenen eller om aftenen, så er det en rigtig god ide. Venter man med at køre og spiser aftensmaden derhjemme den 23., er vores erfaring, at der er betydeligt færre biler på vejene, siger Mette Nedergaard fra Vejdirektoratet.

Fra øst mod vest

Når juledagene nærmer sig, er det hvert år det samme rejsemønster, der gør sig gældende – danskerne rejser vestpå. Og særlige strækninger er hvert år i risiko for at byde på tæt trafik.

- Trafikken bevæger sig primært fra hovedstadsområdet mod Jylland. Lander man i trekantområdet, kan der også være virkelig mange biler på vejene, siger Mette Nedergaard.

Her kan du se Vejdirektoratets overblik over forventningen til juletrafikken på vejene:Det er på de røde strækninger, Vejdirektoratet forventer et særligt pres på vejene 23. december.
Det er på de røde strækninger, Vejdirektoratet forventer et særligt pres på vejene 23. december.
Foto: Vejdirektoratet

DSB: flere rejsende end sidste jul

Med to dage til juleaften begynder juletrafikken også at tage fart hos DSB, der ligesom bilisterne har 23. december i kalenderen som den travleste rejsedag.

Og den er igen i år præget af coronarestriktioner. Rejser man med intercity-, intercity-lyntog eller lyn+-tog, skal man også fremvise pladsbillet og et gyldigt coronapas.

Sidste år oplevede DSB et rekordlavt antal rejsende i julen, mens coronavirus ramte hele landet med en anden bølge. Men en lignende tendens ser DSB ikke i år.

quote På trods af krav om coronapas, mundbind og pladsbilletter er danskernes rejselyst med tog intakt, siger selskabets informationschef.

Tony Bispeskov, informationschef, DSB

- På trods af krav om coronapas, mundbind og pladsbilletter er danskernes rejselyst med tog intakt, siger selskabets informationschef, Tony Bispeskov.

Og mens restriktionerne skal forsøge at nedbringe smitten på de landsdækkende togture, bliver mange tog formentlig fyldte lillejuleaften.

- Når vi ser på antallet af pladsbilletter, ligger det faktisk over tallet før corona, men det er også et tegn på, at nogle kunder ikke brugte pladsbillet før corona.

- Hvis man vil undgå de mest fyldte tog, skal man ikke rejse mellem 10-16.

Ifølge Tony Bispeskov skal man ikke være bange for at brænde inde med sin togbillet, skulle man være så uheldig at blive syg i sin juleferie. Her har DSB nemlig gjort det muligt for alle at få refunderet deres billet frem til 16. januar uanset billettype.

De største ruter er ifølge Tony Bispeskov København-Odense. København-Aarhus og København-Fredericia.

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

billede 123

Til galla på slottet: Her er de 18-årige, der skal fejre prins Christian

ba3b83ec-77a8-4b8d-b909-647638b48c93

Fotogen skypumpe spottet over Øresund

20230924-155339-L-1920x1278we

F.C. København vinder over Brøndby IF

Vis mere
20230924-150951-L-1920x1278we

Politi med klar besked til fodboldfans efter derby

Remabanden sociale medier TikTok butiksmedarbejder butiksarbejde fritidsjob ungarbejder Rema 1000 Hillerød købmand

Chefen var ikke fan af idéen: Nu følger 58.000 med i drengenes sjove videoer

Vis mere