Chokerede beboere hænger plakater op efter voldtægtsanmeldelser

Københavns Politi siger til Politiken, at man er til stede i flere af de pågældende gader i kvarteret.

Går man en tur i Nørre Kvarter, også kendt som "Pisserenden", i det indre København, vil man støde på plakater, der sætter fokus på voldtægt.

"Ved du, hvor mange der er blevet voldtaget i vores kvarter?"

Og:

"Pas på de udsatte. Hold øje med dine venners drinks. Vær ikke bange for at bede om hjælp, hvis du oplever noget utrygt."

Sådan står der blandt andet på plakaterne.

Det er beboerne i Nørre Kvarter, som står bag, og de ønsker at sætte fokus på antallet af voldtægter, der er blevet anmeldt i området den seneste tid.

Et mere råt miljø

Det seneste knap halvandet år er der blevet anmeldt 15 voldtægter samt to sager om andre seksuelle forhold begået i de ni gader, som udgør Nørre Kvarter.

Det viser tal fra politiet, som beboerne i området og Politiken har fået aktindsigt i.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Vestergade, Vester Voldgade, Nørregade, Nørre Voldgade, Larsbjørnsstræde, Studiestræde, Sankt Peders Stræde, Teglgårdstræde, Larslejsstræde
Vestergade, Vester Voldgade, Nørregade, Nørre Voldgade, Larsbjørnsstræde, Studiestræde, Sankt Peders Stræde, Teglgårdstræde, Larslejsstræde
Foto: TV 2

Ifølge Politiken viser tal fra Danmarks Statistik, at der bor 2241 mennesker i området, og dermed er det én voldtægtsanmeldelse for hver 149 borgere.

- Det var chokerende at finde ud af, hvor mange anmeldelser om voldtægt der har været, siger Nana Nørgaard, som bor i området, til TV 2.

Der ligger mange barer i kvarteret, og Københavns Kommunes Bevillingsnævn oplyser til avisen, at i alt 89 steder på de ni gader, som ligger i Nørre Kvarter, har alkoholbevilling.

Nana Nørgaard er født i Nørre Kvarter og bor der i dag med sin familie. Derfor har hun fulgt udviklingen i området på tæt hold.

Hun oplever, at miljøet er blevet mere råt, når natten falder på:

- Vi er vant til at høre udrykninger, fordi der har været vold i gaderne. Det, synes vi også, er blevet værre på det seneste, fortæller hun.

quote Vi ved jo godt, at vi ikke stopper voldtægtsforbryderne ved at sætte en plakat op

Nana Nørgaard, beboer i Nørre Kvarter

Nana Nørgaard beskriver det som "rigtig ubehageligt" at bo i et område, hvor der er blevet anmeldt en række voldtægter på det seneste:

- Vi er et kvarter, hvor vi kender hinanden godt, og vi bor en masse mennesker. Vi synes, vi har et godt overblik over, hvad der sker i vores gader, så det kom bag på os, at der havde været 15 anmeldelser om voldtægt, lyder det fra hende.

Stopper ikke voldtægtsforbrydere med plakater

Efter beboerne fik vished om voldtægtsanmeldelserne besluttede de at handle.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Plakater på både dansk og engelsk hænger rundt i Nørre Kvarter.
Plakater på både dansk og engelsk hænger rundt i Nørre Kvarter.
Foto: Benjamin A. Wendelboe

Og det er derfor, der nu hænger plakater rundt omkring i Nørre Kvarter.

- Vi vil rigtig gerne fortælle, at vi er blevet klar over, at voldtægtsforbrydere huserer herinde, og at vi vil gøre, hvad vi kan for at jage dem ud, siger Nana Nørgaard.

Er det ikke svært at komme til livs med nogle plakater?

- Jo, det tror jeg, det er. Og vi ved jo også godt, at vi ikke stopper voldtægtsforbryderne ved at sætte en plakat op. Men ved at tale om at det sker, håber vi, at det kan gøre en eller anden forskel.

- Og det er jo også et strukturelt problem. Det er jo ikke bare at sige, at barejerne skal holde øje med deres meget fulde gæster, eller at barer i Indre By ikke skal have flere bevillinger. Det handler jo om, hvordan folk opfører sig over for hinanden, lyder det fra Nana Nørgaard.

Demonstration blokerede trafikken

For at gøre yderligere opmærksom på voldtægtsanmeldelserne gik en gruppe beboere på gaden fredag aften.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Politiet var også til stede ved demonstrationen fredag aften i det indre København.
Politiet var også til stede ved demonstrationen fredag aften i det indre København.
Foto: Søren Juhler / TV 2

Her blokerede de trafikken i krydset mellem Vestergade og Larsbjørnsstræde, der ligger i Nørre Kvarter.

- Vi blokerede trafikken i en time for at gøre opmærksom på, at voldtægter i nattelivet ikke er acceptabelt på nogen måde. Det lyder så absurd, for selvfølgelig er det ikke acceptabelt, men det er åbenbart nødvendigt at gøre opmærksom på det alligevel, siger Nana Nørgaard.

Hun fortæller, at "påfaldende mange unge kvinder" kom forbi hende under demonstrationen og fortalte egne historier eller kendskab til historier om voldtægter og andre forhold.

- Det var hjerteskærende at høre fra så mange tilfældige forbipasserende, siger hun.

Københavns Politi siger til Politiken, at området omkring Vestergade i Nørre Kvarter er en af politiets nattelivszoner, hvor de er mere til stede med politipersonale.

De har fokus på at komme rundt i flere af de pågældende gader og være synlige for de besøgende, lyder det videre.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik