Hvidovre hospital vil som det første danske hospital teste malariamedicin som kur mod coronavirus.
Det drejer sig om midlet klorokin, der skal gives til blandt andre patienter på Hvidovre hospital, som er testet positive for coronavirus.
Også patienternes pårørende skal deltage i studiet.
Hurtigere rask og mindre syg
Bag initiativet står den praktiserende læge Stig Ekkert. Sammen med professor Thomas Benfield, der forsker i infektionssygdomme på Hvidovre hospital, starter han forsøget - formentlig allerede i næste uge.
- Stoffet her tyder på, at det har en effekt over for coronavirus, sådan at man bliver hurtigere rask og mindre syg, fortæller Stig Ekkert og henviser til et fransk studie.
I Frankrig har man nemlig haft succes med at behandle patienter smittet med coronavirus med malariamedicin.
Velkendt stof med få bivirkninger
Stig Ekkert og Thomas Benfield vil give patienterne klorokin i doser, som man ved, er ugiftige.
Ud over at undersøge om medicinen hjælper på allerede smittede, vil de også undersøge, om midlet kan bruges forebyggende, så smitte helt kan undgås. Derfor skal patienternes pårørende også deltage i studiet.
Samlet forestiller Thomas Benfield og Stig Ekkert sig at inkludere omkring 50 familier i forsøget.
- Fordelen ved at bruge klorokin er, at det er et velkendt stof, hvor vi kender bivirkningerne, som er ganske få. Det er så at sige "på hylden", så vi hurtigt kan komme i gang, fortæller Thomas Benfield.
Ingen videnskabelig dokumentation
Lægemiddelstyrelsen har tidligere kritiseret Stig Ekkert, fordi han i slutningen af februar udsendte en pressemeddelelse med det budskab, at vi skal behandle corona-patienter med malariamedicin.
I pressemeddelelsen skrev Stig Ekkert også, at han ville udskrive malariamedicin til de patienter, der får coronavirus.
Lægemiddelstyrelsen anførte, at der ikke er nogen videnskabelig dokumentation for, at klorokin skal have en positiv effekt mod coronavirus. Desuden er klorokin ikke godkendt som behandling mod coronavirus.
Andre lande vil også teste
Ikke desto mindre vil flere lande teste malariamedicinens effekt mod virussen.
I Frankrig er medicinen blev testet i et mindre studie med 25 patienter testet positive for coronavirus. Efter seks dage havde 75 procent af patienterne ikke længere virussen i kroppen.
Også i Norge og i USA vil man påbegynde tests.
Herhjemme håber Stig Ekkert og Thomas Benfield, at de kan starte forsøget på Hvidovre hospital i næste uge, når det er blevet godkendt af blandt andre Videnskabsetisk Råd, som har sagt, at de vil ekspedere det hurtigt.
De forventer, at det vil strække sig over mange uger eller få måneder, alt efter hvordan pandemien udvikler sig.
TV 2 har været i kontakt med lægemiddelstyrelsen fredag, men de ønsker tidligst at forholde sig til historien i løbet af i dag lørdag.
Perspektiv
Der har været eksempler på flere lande, som tester medicin til at behandle patienter smittet med coronavirus.
Norge har sat gang i et forsøg, hvor flere norske hospitaler skal teste malaria- og ebolamedicin på corona-patienter. Et studie, der fredag blev lanceret i samarbejde med Verdenssundhedsorganisationen WHO. De to typer medicin, som skal testes, er klorokin og remdesivir.
I Frankrig har en fransk læge testet klorokin på 25 patienter, som var testet positive for coronavirus. Efter seks dage havde 75 procent ikke længere coronavirus i kroppen.
Torsdag sagde den amerikanske præsident Donald Trump på et pressemøde, at klorokin har vist positive resultater i form af behandling mod coronavirus, og at medicinen derfor vil blive tilgængelig for amerikanere smittet med virussen. De amerikanske sundhedsmyndigheder kritiserede efterfølgende Trumps udmelding med den grund, at klorokin ikke er godkendt til behandling af coronavirus.