DF'er i retten: Tiltalt for at lække oplysninger om Omar

DF-politiker i retten i dag for at videregive fortrolige oplysninger.

En politiker må ikke videregive fortrolige oplysninger om borgere, han har adgang til via sit virke som folkevalgt.

quote Jeg har før været vidne til, at ting, hvor man søger at skjule egne fejl, de bliver fortroliggjort. Det resulterer i, at hele debatten i offentligheden bliver skåret væk. 

Finn Rudaizky, DF

Og gør han det alligevel, kan han straffes med fængsel.

Det mener anklagemyndigheden i Københavns Politi i en sag, hvor det københavnske medlem af Borgerrepræsentationen, Finn Rudaizky (DF), er tiltalt for at lække private oplysninger om terroristen Omar el-Hussein og dennes familie umiddelbart efter hans angrebene mod Krudttønden og synagogen i København i 2014.

Torsdag fortsætter retssagen mod Rudaizky i Københavns Byret, hvor anklager Søren Harbo i sin procedure vil fortælle, om han kræver betinget eller ubetinget fængsel. 

Tilstår faktiske forhold

Finn Rudaizky selv har erkendt, at han efter aftale med en journalist fra BT først stillede en række spørgsmål om Omar el-Husseins private forhold til blandt anndet kommunens socialforvaltning, hvorefter han videregav svarene til først BT og siden Berlingske - men han fastholder, at han er uskyldig, da han ikke mener, at oplysningerne burde have været omfattet af tavshedspligt.

quote Når der er faldet dom mod Finn Rudaizky vil vi vurdere, om der også skal rejses tiltale mod journalisterne.

Søren Harbo, anklager

Han mener, at det var hans pligt som folkevalgt politiker at videregive dem. At han måtte agere vagthund.

- Jeg har før været vidne til, at ting, hvor man søger at skjule egne fejl, de bliver fortroliggjort. Det resulterer i, at hele debatten i offentligheden bliver skåret væk. Det mener jeg er et stort, overordnet problem, sagde Finn Rudaizky i retten, da han på sagens første dag satte sig på anklagebænken.

Det forventes, at der falder dom torsdag. De to journalister er sigtet som medskyldige i sagen.

- Når der er faldet dom mod Finn Rudaizky vil vi vurdere, om der også skal rejses tiltale mod journalisterne, siger anklager Søren Harbo til TV 2.

Finn Rudaizky har været medlem af Borgerrepræsentationen i København siden 1994. I de første 11 år for Socialdemokraterne, men i 2005 meldte han sig ud af partiet og blev løsgænger. I 2008 meldte han sig ind i Dansk Folkeparti. Den erfarne politiker er tidligere formand for Det Mosaiske Trossamfund.

TERROR I KØBENHAVN

 • Den 14. februar angreb Omar el-Hussein Krudttønden på Østerbro og synagogen i Krystalgade.
 • Her dræbte han filminstruktøren Finn Nørgaard og vagten Dan Uzan. Seks politibetjente blev sårede under terrorangrebet
 • Omar el-Hussein blev selv dræbt tidligt morgenen efter af Politiets Aktionsstyrke i Københavns Nordvestkvarter.

 


Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik